27 серпня 2012

Затверджені примірна структура та штатні розписи обласних бібліотек

Наказом Мінкультури України від 22.08.2012 № 900 затверджено примірну структуру та примірні штатні розписи комунальних бібліотек, а саме - ОУНБ, обласних бібліотек для дітей та обласних бібліотек для юнацтва.
Із наказом Мінкультури та власне примірними структурами й штатами можна вже ознайомитись на веб-сайті Міністерства за цим посиланням:
http://mincult.kmu.gov.ua/mincult/uk/publish/article/298225
або тут:
http://zakon.nau.ua/doc/?uid=1041.54633.0

Побіжний перегляд показує, що остаточні документи дещо відрізняються від проектів, з якими ми мали змогу попередньо знайомитись, але незначною мірою. Не змінилися і методологічні підходи щодо оцінювання роботи бібліотек за кількісними параметрами т. зв. "основних показників". У Загальних положеннях зазначається, що формування структури та штатних розписів бібліотек здійснюється з урахуванням кількості їх користувачів, видачі документів, відвідувань (у т. ч., – веб-сайту та соціокультурних заходів), рівня впровадження інформаційних технологій та у межах затвердженого фонду заробітної плати
Щоправда, у разі необхідності та з метою забезпечення належного рівня діяльності бібліотек їх керівникам надається право змінювати назви структурних підрозділів, здійснювати коригування їх кількості, у тому числі, – додатково вводити відділи, сектори тощо. При цьому необхідно враховувати, що кількість штатних одиниць не може бути меншою: у відділі – трьох штатних одиниць, у секторі – двох штатних одиниць. Допускається збереження структури та штатів бібліотек, затверджених до набрання чинності цього наказу. Гранична штатна чисельність фахівців бібліотек (бібліотекарів, бібліографів, методистів, соціологів і т. д., різного кваліфікаційного рівня) визначається з урахуванням Типових норм часу на основні процеси бібліотечної роботи, затверджених наказом Міністерства культури і туризму України від 29.12.2008 р. № 1631/0/16-08.
   

9 коментарів:

  1. Поки не затверджено Мінюстом - документ не чинний

    ВідповістиВидалити
  2. Так отож... Прочитати вже можна, а от застосувати - ну ніяк!

    ВідповістиВидалити
  3. а ми вже розробили штатне по ньому

    ВідповістиВидалити
  4. Ми теж радісно розробили - і тримаємо тепер у шухлядці напоготові, в очікуванні реєстрації у Мінюсті :), бо хто ж його нам затвердить, як юридичної сили "примірний" документ не має.

    ВідповістиВидалити
  5. Так все таки з 1 січня 2013 року ми ж не можемо його зстосувати? чекати треба?

    ВідповістиВидалити
  6. Так - реєстрації у Мінюсті.

    ВідповістиВидалити
  7. Ми взнавали в Мінюсті, і нам відповіли, що цей наказ не буде там реєструватися!

    ВідповістиВидалити
  8. Щоб вже остаточно роз'яснити справу:
    - бувають штати "типові",так би мовити обов'язкові - і їх затвердження Мінюстом реєструється;
    - а бувають "примірні", тобто ті, на які можна орієнтуватися - і вони, як норма "рекомендаційна" реєстрації в Мінюсті не підлягають.
    Право застосувати - маємо, але "у межах затвердженого бюджетного фінансування".
    А хтось мріяв про штатні одиниці, які "примірно" ніби мають бути...

    ВідповістиВидалити