24 травня 2012

Ярмарок "Сучасна бібліотека: розвиваємо місцеві громади". Подробиці

Про відкриття

Участь у відкритті Ярмарку взяли Посол США в Україні Джон Ф. Теффт, головний менеджер ініціативи «Глобальні бібліотеки» Фундації Білла та Мелінди Гейтс Сірі Освальд, голова Консультаційної ради програми «Бібліоміст», відомий письменник Андрій Курков, Віталій Кличко, генеральний директор компанії «Майкрософт» в Україні Дмитро Шимків, Президент Української бібліотечної асоціації Ірина Шевченко, директор програми «Бібліоміст» Матей Новак.

Виступ Матея Новака:
 

Про Ярмарок
Херсонська обласна бібліотека для дітей презентувала на Ярмарку проект "Бізнес-школа «Мільйон – це просто!» - http://million.library.ks.ua/
 

Залік у Школі електронного каталогізування

Завершується навчальний рік у школі, і у Школах (спеціалізованих курсах) для шкільних бібліотекарів також розпочалися "випускні" заліки.
Сьогодні заліковій комісії складали іспит працівники шкільних бібліотек, що навчаються роботі в АІБС "МАРК-SQL.Шкільна бібліотека".
 
І. Ю. Георгієвська, завідуюча бібліотекою ЗНЗ № 30, демонструє набуті практичні навички зі створення бібліографічних записів у електронному каталозі О. В. Давиді, завідуючій відділом комплектування та обробки документів ХОБД.

Залік - це ще й майстер-клас "новачків" у більш досвідчених бібліотекарів! Т. М. Єжова, завідуюча бібліотекою Академічного ліцею при ХДУ, консультує Н. Л. Сікачову, бібліотекаря ЗОШ № 52.

Сучасні старт-апи ARTу

Графічне мистецтво є найдемократичнішим й елітарним водночас.
Журнальна графіка, плакат, шрифти, упаковка, графіка 3d, комп’ютерна графіка дизайну — ці графічні витвори повсякчас оточують кожну людину у її активному житті.
Обминути цей вид мистецтва не змогли й члени клубу «Естет». Тому й запросили до себе на зустріч художницю-графіка Світлану Олександрівну Кузнєцову, яка не тільки розповіла про різноманіття мистецтва графіки , продемонструвала твори графіки, а й провела майстер-клас для учнів 15-ї ЗОШ м. Херсон.

 

Та не просто майстер-клас, а справжнісіньку подорож у світ графічного мистецтва. А найкращим провідником в цій незвичайній подорожі для дітей була інтерактивна дошка, яка вперше була використана в такому незвичайному творчому форматі.


Діти мали змогу не просто спостерігати за роботою художниці, але й взяти в цьому участь. «Твір митця, відкритий для публіки» є цікавим інтерактивом в роботі з дітьми. Адже за допомогою інтерактивної дошки художник має змогу не просто передати енергетику процесу написання твору, а й долучити до нього дітей.
 
  
Ірина Ковач,
бібліотекар відділу мистецтв


22 травня 2012

Як нам ярмаркувалося...

Сьогодні повернулась із Ярмарку "Сучасна бібліотека: розвиваємо місцеві громади".
Перші враження - фотографічні:
  
 
Відкриття Ярмарку.


Біля стенду Херсонської ОБД.

Авторські презентації представлених на  Ярмарку ідей у форматі "печа-куча".
Бібліотчну бізнес-школу "Мільйон - це просто!" представляє Оксана Розміровська.
Підсумки Ярмарку...

...і вручення призів.

 
Подробиці від "Бібліомосту" - http://bibliomist.org/ua/about-bibl/novini/598-yarmarok-qsuchasna-biblioteka-rozvyvaiemo-mistsevi-hromadyq
  

15 травня 2012

Підсумки волонтерської акції

1 червня відбудеться обласний фінал ІІ конкурсу бібліотечних волонтерських бригад. Ця подія стане заключним акордом п'ятирічної акції на підтримку дитячого читання "Читай і стань успішним!"
Святковий фінал, звичайно, перш за все має стати яскравим дитячим святом. А от бібліотекарі - і керівники волонтерських бригад, що вийшли у фінал, і заступники директорів ЦБС області по роботі з дітьми - запрошуються до обласної книгозбірні, щоб цього дня напружено працювати. Адже захід має окрему професійну складову.
Ознайомитися з попередньою програмою можна за цим посиланням. Скан наказу управління культури і туризму облдержадміністрації, що є підставою для поїздки в Херсон керівників районних дитячих бібліотек та волонтерських бригад-фіналістів, ви можете скачати тут, а також його розіслано електронною поштою.
 

06 травня 2012

Сторінками проекту "Концепции библиотечного обслуживания детей России"

Російські колеги продовжують обговорення проекту Концепции библиотечного обслуживания детей России , опублікованого на сайті Російської державної дитячої бібліотеки 28.09.2011. У розробці проекту, до речі, взяла участь і Російська шкільна бібліотечна асоціація, тож проект відображає переспективне бачення обслуговування читача-дитини у період 2012-2015 рр.
Якщо ви, шановні колеги, ще не мали нагоди ознайомитись із проектом, раджу його переглянути.
Ось, для прикладу, розділ 3 із глави "Проблемы библиотечного обслуживания
детей в России":
3. Изменение философии библиотечного обслуживания детей,
менталитета библиотечных работников.
Во всем мире получила распространение концепция библиотеки 2.0. (многие уже готовятся к образу библиотеки 3.0). К сожалению, это направление почти не коснулось детских и школьных библиотек. Основная идея библиотеки 2.0. не нова— сделать библиотеку значимой для читателя. Однако подходы значительно отличаются от привычных догм организации библиотечного обслуживания детей. Основным в концепции библиотеки 2.0. является активное и интерактивное внедрение пользователя в сам процесс библиотечного обслуживания.
Пространство библиотеки (реальное или виртуальное) становится более интерактивным, общим, отвечающим потребностям сообщества. В более узком понимании сущность библиотеки 2.0. заключается в использовании биб-
лиотекарями инструментов web 2.0. (блоги, вики, социальные сети и т.д.) — сервисов, позволяющих легко создавать, изменять и публиковать контент любого рода (текст, видео, аудио, изображения), собирать и объеди-
нять его. С помощью этих сервисов пользователи могут
устанавливать отношения, общаться, сотрудничать друг с другом.
В основу детской и школьной библиотеки 2.0. должны быть положены основные элементы концепции библиотеки 2.0., дополненные некоторыми особенностями их проявления в детских и школьных библиотеках:
- Детская и школьная библиотеки должны стать подлинно
пользовательско-центристскими, то есть в центре всей их деятельности должны находиться пользователи. Они принимают участие в организации библиотечного обслуживания, в формировании содержания и услуг, в создании инструментов web-присутствия, ОРАС и т.д.

03 травня 2012

Сучасна бібліотека виховує сучасного читача, підтримує родинне читання

Справжній читач народжується тоді, коли для маленької людини найцікавішою іграшкою стає книга, а найприємнішим заняттям - слухати, як їй книгу читають дорослі. Саме цим у першу чергу переймаються дитячі бібліотеки й дитячі бібліотекарі. А на допомогу приходять сучасні технології та медіа.
 
  
На конкурс Програми "Бібліоміст" «БібліоКіноФест: Кадри вирішують все».
Автор ідеї та сценарію - Юлія Британ, провідний бібліотекар відділу обслуговування дошкільників та молодших школярів; інноваційні послуги та заходи відділу у кадрі презентує Інна Михалова; відеомонтаж Ігоря Гаврилова.

02 травня 2012

Три найпопулярніші книги світу!

"Благодаря проекту Google Books, удалось установить три самые читаемые книги в мире, а также подсчитать общее число книг, которые были когда-либо опубликованы по всему миру. Согласно данным полученным в ходе подсчетов установили, что лидирующее место по читаемости, по-прежнему, занимает Библия, на второе место попала книга с цитатами Мао Цзэдуна, ну а на третьем, неожиданно, оказалась трилогия Джона Р. Р. Толкиена «Властелин колец»." -
повідомляє сайт книготоргівельної мережі "Учбова книга", за інтернет-джерелами. А хочете знати, скільки у світі вже надруковано книг? Тоді перейдіть за посиланням і прочитайте увесь пост.