30 червня 2012

Про вебінари - з досвіду столичних колег

Що таке вебінар, як його організувати й провести або як взяти участь, як зробити вебінар успішним - як завжди, дуже детально та гранично зрозуміло розповідає у своєму блозі Ольга Іванівна Романюк, завідуюча відділом науково-методичної роботи Публічної бібліотеки імені Лесі Українки (Київ) , у блозі "Методична служба публічних бібліотек Києва". 

20 червня 2012

Знайомтесь, наш новий волонтер із Америки!

Що вам відомо про штат Массачусетс?
Кажуть, що Америка почалась саме з цього штату – 15 вересня 1620 року тут, поряд з мисом Кейп-Код, кинув якір «Мейфлауер» - корабель, на якому прибули з Великої Британії 106 відважних колоністів, які заснували перше поселення, Плімут.
Вперше День Подяки відсвяткували саме у цьому місці - у 1621 році.
Столиця штату – Бостон, чудове місто у багатьох відношеннях: саме тут був відкритий перший громадський парк, перша американська середня школа, а також пошта та - фанфари!! - публічна бібліотека.
Не варто також забувати й про найстаріший та найвідоміший Гарвардський університет, що знаходиться у м. Кембридж...
А чому це ми раптом заговорили про цей штат? - Бо саме звідти до нас приїхали волонтери Корпусу Миру США в Україні Мері Бет Феєр та Стівен  МакКаферті.


Протягом двох років вони будуть працювати у Херсоні, а Мері Бет - безпосередньо у нас в бібліотеці, брати участь у різноманітних програмах та проектах, та ще й допомагати читачам в оволодінні розмовної англійської мови. І на фото - вже перше "включення" наших американських тепер вже фактично колег до активного бібліотечного життя: на одній із зупинок інтелектуально-спортивного квесту,  «Інтелект-Forward», саме волонтери з Америки зустрічали і спілкувалися з учасниками англійською мовою про футбол.
Одна із найпопулярніших програм нашої бібліотеки – літні читання, зокрема й англійською мовою: «Пригоди казкового літа» - тема цього року! Приєднавшись до її учасників, кожен читач бібліотеки зможе вільно спілкуватись  з волонтерами – громадянами Америки. (Не приєднавшись - теж запросто поспілкуєтесь, але ж тоді залишитесь без БІВів! :) - С.Т.)
    
За інформацією Ганни Резник,
завідуючої сектором літератури іноземними мовами
   
P.S. Мері Бет вже встигла поновити блоґ "American Express for future leaders" - запрошуємо бажаючих стати його читачами!

18 червня 2012

У робочий блокнот : формування інформаційної культури

"Полювання за інформацією" - так назвали комплексну цільову програму з формування інформаційної культури читачів наші колеги з ЦБС для дітей м. Миколаїв.
"Традиційні бібліотечні уроки вже давно не гарант того, що діти, приходячи до бібліотеки, можуть з легкістю знайти необхідну інформацію. Зараз нові часи, інтереси у дітей абсолютно інші, кількість джерел інформації значно збільшилася, проблема виховання культури читання стає нагальною.. Комп'ютери продовжують завойовувати світ, тому, безперечно, формувати інформаційну культуру необхідно із залученням нових інформаційних технологій, можливостей Інтернет. Саме тому виникла ця програма, де акцент зроблений на нові інформаційні технології, які доповнюють і підсилюють традиційні бібліотечні форми." - пояснюють розробники програми.
Херсонські бібліотекарі пару років тому мали нагоду почути й побачити презентацію цієї програми від її автора, Ірини Базиленко. Зараз хочемо нагати про неї, повідомити, як хто раптом не знає :), що ця програма опублікована на веб-сайті ЦМБ для дітей ім. Шури Кобера та Віті Хоменка, - і запропонувати переглянути, коли будете складати власні програми бібліотечних уроків на наступний навчальний рік.

15 червня 2012

Останній залік!

Бібліотекарі ЗНЗ м. Херсон, що навчалися за курсом "Інформаційно-комп'ютерні технології в роботі шкільної бібліотеки" у обласній бібліотеці для дітей, склали сьогодні залік за підсумками освоєного у 2011/2012 навчальному році. Найбільший інтерес, за одностайними відгуками, викликали заняття, присвячені роботі у програмі MS Excel. По перше, з текстовими процесорами та програмою PowerPoint наші колеги вже встигли трохи розібратися у попередньому та поточному навчальному році і вже сміливо беруться за створення навіть складних у технічному відношенні презентацій та структурованих текстів, а з програмою Excel досі програмами навчання передбачалося лише побіжне ознайомлення, а по-друге, що більш суттєво - цих знань вимагає від шкільного бібліотекаря нині повсякденна робота.
Отож,  майбутні курсанти, викладачіи-тренерів - працівники ХОБД та методист з питань організації роботи шкільних бібліотек методичного кабінету при управлінні освіти Херсонської міської ради дійшли спільної згоди - у новому навчальному році стартує новий тематичний курс - "Використання можливостей програми MS Excel у практичній діяльності шкільної бібліотеки".
 

Фото на згадку про випуск "Школи ІКТ" 2011/2012 н. р.

14 червня 2012

Перемагаючи з книгою,

мандрували тінистими алеями і сонячними галявинами херсонських парків учасники інтелектуально-спортивного квесту, демонстрували свої пізнання у футболі та спорті взагалі, "підзаряджалися" новою інформацією від херсонських спортсменів та інших цікавих людей, обізнаних у спортивній тематиці.

Більше фото - як завжди, у фотоальбомах на Facebook - http://www.facebook.com/library.ks.ua#!/library.ks.ua/photos

Прес-реліз заходу - за цим посиланням.



13 червня 2012

"Перемагай з книгою!"

14 червня Херсонська обласна бібліотека для дітей планує провести інтелектуально-спортивний квест «Перемагай з книгою!».
Гра розпочнеться о 9-45 на ґанку бібліотеки із привітання та проведення інструктажу учасників квесту – учнів херсонських шкіл, що відпочивають у літніх таборах «Лідер» та "Сонечко". Звідси гравці, об’єднавшись у дві команди, вирушать до місця проведення квесту – два маршрути заздалегідь прокладені бібліотекарями у парках, розташованих у центральній частині Херсону.
Кожна з команд матиме на квест-маршруті по чотири ігрові зупинки:
- «Інтелект-форвард»
- «Олімпійська арена»
- «Херсонський авангард»
- «Галявина здоров’я».
Завершиться квест знову на ґанку бібліотеки – спортивно-танцювальною розминкою під гімн Євро-2012 «Вболівай!», а з 11-30, вже у стінах бібліотеки, відбудеться нагородження кращих гравців інтелектуально-спортивного квесту та «Бібліотечний пінг-понг» зі спеціальними гостями квесту - спортсменами і спортивними журналістами.
 

08 червня 2012

Лідерські зустрічі у Skype

Інновація відрізняє лідера від наздоганяючого.
Стівен Джобс
  
7 червня у Херсонській обласній бібліотеці для дітей відбулось справжнє ноу-хау – спілкування юних лідерів у Skype. Запропонували цей експеримент наші партнери-освітяни, а бібліотекарі з радістю підхопили ініціативу і розвинули задум у розгорнуту програму. Відразу знайшлись ті, хто захотів взяти участь у цьому незвичайному заході. Отож, обмінювались досвідом та секретами успіху: найактивніші читачі-лідери Луганської обласної бібліотека для дітей і Хмельницької обласної бібліотеки длядітей ім. Т. Г. Шевченка та юні лідери, члени шкільних парламентів Херсона і читачі Херсонської обласної бібліотеки для дітей.

Над темами для спілкування довго «заморочуватись» не довелося, бо про що ж іще говорити, окрім громадської активності, успіху та книг і читання, коли спілкуються такі ерудовані, креативні й розумні діти!
 


01 червня 2012

Акція завершилась! До зустрічі у новій програмі підтримки дитячого читання!

Щойно завершився святковий фінал 5-річної обласної бібліотечної акції "Читай - і стань успішним!".
Комплекний захід, що включав не лише свято "Читай. Думай. Твори", а й цілу низку паралельних та послідовних заходів (а ось, до речі, і його програма), відбувався цього разу, на відміну від попередніх волонтерських фестивалів та конкурсу, безпосередньо в бібліотеці.
Як це було і хто переміг у конкурсах - читайте в прес-релізі.
А подивитися можна на фото - кілька тут, а решта - у альбомі на Facebook.
Діліться враженнями!
 
P.S. Херсонці, з нами на святі було місцеве телебачення - дивіться в ефірі "ВТВ-плюс" та на його каналі в YouTube!