20 липня 2012

Порядок відбору україномовних книг для поповнення фондів публічних бібліотек

Новини у законодавчому полі

18 червня Міністерство культури України своїм наказом № 635 затвердило "Порядок відбору україномовних книг для поповнення фондів публічних бібліотек". Повний текст наказу та документа тут.
Порядок визначає, що відбір книг та їх розподіл між бібліотеками різного рівня, "у тому числі бібліотеками для дітей та юнацтва", проводить саме Міністерство.
Відбиратимуть книги, видані протягом останніх трьох років - окрім тих, що видавалися за рахунок державного та місцевих бюджетів.
"На підставі поданих [видавцями]пропозицій Міністерство культури України формує загальний список видань для Відбору та разом із примірниками україномовних книг подає на розгляд дорадчого колегіального органу, який утворюється Міністерством культури України для забезпечення тематичної та змістовної оцінки видань, які включаються до переліку видань для поповнення фондів публічних бібліотек."
Нас чекає україномовний книжковий достаток?.. 

Публікація документа: Офіційний вісник України від 16.07.2012 — 2012 р., № 51, стор. 371, стаття 2060, код акту 62378/2012 

17 липня 2012

Ужгород post


Мене звати Петрук Наталя. Я працюю бібліотекарем у секторі літератури іноземними мовами Херсонської обласної бібліотеки для дітей. Минулого тижня взяла участь у семінарі програми «Вікно в Америку» в місті Ужгород.
Дуже сподобались і організація семінару, і практичні завдання, над якими ми працювали. Познайомилась із керівниками центрів «Вікно в Америку» з різних куточків України. Виявляється, що дуже багато молодих, активних та перспективних людей працюють в бібліотеках, і це не може не радувати!
На семінарі отримала дуже корисну інформацію про elibrary (електронну бібліотеку), використання kindle та ipad в бібліотеці. Бо ж бібліотека сьогодні – це не тільки полиці з книжками, а й важливий ресурсний центр та місце, де кожний охочий може познайомитися з новими електронними технологіями. Посольство США подарувало кожному «Вікну в Америку» по чотири електронні книги kindle. Запрошую всіх охочих до нашої бібліотеки познайомитися з новим device. Бібліотекарі сектору люб`язно покажуть, як користуватися електронною книгою, запропонують твори згідно з віком та рівнем володіння англійською мовою.
Загалом, Ужгород лишив тільки приємні спогади, адже це старе місто з цікавою архітектурою, затишними кав`ярнями та привітними людьми.