27 серпня 2012

Затверджені примірна структура та штатні розписи обласних бібліотек

Наказом Мінкультури України від 22.08.2012 № 900 затверджено примірну структуру та примірні штатні розписи комунальних бібліотек, а саме - ОУНБ, обласних бібліотек для дітей та обласних бібліотек для юнацтва.
Із наказом Мінкультури та власне примірними структурами й штатами можна вже ознайомитись на веб-сайті Міністерства за цим посиланням:
http://mincult.kmu.gov.ua/mincult/uk/publish/article/298225
або тут:
http://zakon.nau.ua/doc/?uid=1041.54633.0

Побіжний перегляд показує, що остаточні документи дещо відрізняються від проектів, з якими ми мали змогу попередньо знайомитись, але незначною мірою. Не змінилися і методологічні підходи щодо оцінювання роботи бібліотек за кількісними параметрами т. зв. "основних показників". У Загальних положеннях зазначається, що формування структури та штатних розписів бібліотек здійснюється з урахуванням кількості їх користувачів, видачі документів, відвідувань (у т. ч., – веб-сайту та соціокультурних заходів), рівня впровадження інформаційних технологій та у межах затвердженого фонду заробітної плати
Щоправда, у разі необхідності та з метою забезпечення належного рівня діяльності бібліотек їх керівникам надається право змінювати назви структурних підрозділів, здійснювати коригування їх кількості, у тому числі, – додатково вводити відділи, сектори тощо. При цьому необхідно враховувати, що кількість штатних одиниць не може бути меншою: у відділі – трьох штатних одиниць, у секторі – двох штатних одиниць. Допускається збереження структури та штатів бібліотек, затверджених до набрання чинності цього наказу. Гранична штатна чисельність фахівців бібліотек (бібліотекарів, бібліографів, методистів, соціологів і т. д., різного кваліфікаційного рівня) визначається з урахуванням Типових норм часу на основні процеси бібліотечної роботи, затверджених наказом Міністерства культури і туризму України від 29.12.2008 р. № 1631/0/16-08.
   

24 серпня 2012

З Днем Незалежності!

День народження - важливий день і вжитті кожної людини, і в житті кожної держави.
І які б буремні, тяжкі, тривожні, героїчні події не супроводжували державотворення - цей день стає святом.
 Зі святом вас, друзі! 
Ми вітаємо один одного, нас вітає світ. Навіть світ віртуальний. Правда ж, симпатична картинка сьогодні на Google.com.ua:

Google вітає Україну з Днем Незалежності

19 серпня 2012

Конкурс "Сучасна бібліотека іде в люди"

І знову - конкурс для публічних бібліотек від Програми "Бібліоміст".
Цього разу мова йде про 2-й раунд ініціативи "Сучасна бібліотека йде в люди", а на конкурс прийматимуться проекти, спрямовані на залучення нових користувачів та знайомство громад із послугами й ресурсами бібліотек. Останній термін подання заявок на конкурс – 14 вересня 2012 р.
Подробиці знаходьте на сайті "Бібліомосту" - за цим посиланням.
Умови конкурсу - тут, а звідси можна завантажити форму заявки.
  
Успіхів усім херсонським бібліотекарям, хто вирішить взяти участь і запропонує свій проект організаторам конкурсу!
   
  

10 серпня 2012

10-й раунд конкурсу співпраці бібліотек з місцевими громадами

Програмою "Бібліоміст" оголошено 10-й раунд конкурсу співпраці бібліотек з місцевими громадами. Тема раунду для сільських бібліотечних закладів: «Бібліотеки – центри громадських ініціатив».
У рамках конкурсу заохочуватимуться проекти, що створюватимуть умови для реалізації ініціатив громадян у різних сферах суспільного життя села і перетворяться на важливий ресурс функціонування і розвитку місцевих громад. Проекти повинні бути спрямовані на вирішення найбільш актуальних проблем місцевої громади. Розробка і реалізація проектів покликана підвищувати соціальну і громадянську активність мешканців села, актуалізувати громадянську позицію учасників. 
Конкурс відкритий для сільських бібліотек. 
Зверніть увагу: заявки від бібліотек – переможниць конкурсу співпраці бібліотек з місцевими громадами у 2010-2012 рр. у цьому раунді не розглядатимуться.
Останній термін подання заявок – 7 вересня 2012 р.

Завантажити пакет документів для участі у конкурсі можна тут.

Якщо ви брали участь у попередніх раундах, але виграти вам не вдалося - скористайтесь новим шансом. Якщо досі не наважувались - відкиньте сумніви і запропонуйте свою ідею. Переможуть активні, наполегливі і творчі!

08 серпня 2012

"Ми підемо до школи з книжковим букетом!"

Приємно було прочитати схвальні відгуки колег про акцію "До школи з книжковим букетом".
Та ще більш важливо, що ця ідея знайшла відгук у освітян і письменників, у херсонській громаді. Авторитетні й відомі у нашому краї люди зголосились взяти участь у зйомках відеороликів, покликаних просувати цю нову акцію серед батьків і самих школярів.
Підтримати ініціативу Центру української книги та обласної бібліотеки для дітей закликає і начальник управління освіти і науки Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Анатолійович Яценко:

07 серпня 2012

Книга – це квітка, яка не в’яне

Наближається 1 вересня.  Позаду лишаються клопоти: пошук одягу, шкільного приладдя і – на останок – букет квітів… І ось оживають ошатні відремонтовані школи: лунає святкова музика, усміхнені вчителі, учні  та їхні батьки з гарними букетами…
А вже наступного дня зі смітників журливо виглядають зів’ялі квіти. Багато хто з нас  сумно хитає головою, та все ж із року в рік все повторюється.
Тож  Херсонська обласна бібліотека для дітей, управління освіти і науки Херсонської облдержадміністрації за підтримки губернатора Херсонської області оголошують першовересневу акцію «До школи з книжковим букетом», ініціатором якої є Центр української книги.

Акція «До школи з книжковим букетом» має на меті запропонувати альтернативний подарунок – нову книгу. Це дозволить сформувати у класах бібліотечки,  книги з яких діти могли б читати протягом року, або ж передавати у фонди шкільних бібліотек, що в умовах недостатнього фінансування і відсутності якісної літератури, особливо сучасної, є надзвичайно важливим.
Захід дозволить нагадати молодому поколінню, що «книга – кращий подарунок». Сподіваємось також, що в результаті збільшиться кількість дітей, які долучаться до книги та читання як заняття корисного, цікавого та вкрай необхідного у справі формування успішної особистості.
Впевнені, що реалізація цієї ініціативи матиме позитивний вплив на підростаюче покоління, принесе конкретну користь кожній дитині та може стати  доброю традицією надалі.
Тож,  шановні батьки, просимо вас підтримати першовересневу акцію «До школи з книжковим букетом».

А.І. Бардашевська,  директор Херсонської ОБД

Завантажити постер акції
Завантажити список рекомендованої літератури до акції.
Переглянути промовідео акції:


Випуск 2
Випуск 3
Випуск 4
 
P.S. Читайте також у пресі:
Бардашевська, А. І. До школи з книжковим букетом : [акція] / А. І. Бардашевська // Наддніпрянська правда. - 2012. - 8 серп. (№ 61). - С. 8.