28 листопада 2012

Відеопогляд на бібліотеки Сингапуру

Наступний, 79-й Всесвітній Конгрес ІФЛА відбудеться у Сингапурі (17-23 серпня 2013 року).
Інформація про нього опублікована на порталі нашої глобальної професійної організації (за адресою http://conference.ifla.org/ifla79)
Там же організатори наступного форуму розмістили й оце музичне відеозапрошення, з панорамою сингапурських бібліотек:
  
 
 
   

26 листопада 2012

Методичний ЕКОдень в бібліотеці

Екологічне виховання набуває що не день більшої актуальності. Незаперечним є і той факт, що розпочинати його треба якомога раніше - адже основні риси людської особистості формуються вже у перші роки життя. 
Розширюючи програму екологічного виховання дітей, управління освіти Херсонської міської ради запропонувало обласній бібліотеці для дітей організувати Дні інформації для педагогів дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів.
Першими до бібліотеки завітали методисти дитячих садків Херсона. Радник начальника управління освіти міськради Т. Ю. Верещака, відкриваючи інформаційний захід, закцентувала увагу його учасників на конкретних завданнях, які вирішуватимуть ближчим часом організатори екологічного виховання у дошкільних навчальних закладах, зокрема, запропонувала стати ініціаторами у визначенні теми конкурсу з екологовиховної роботи, який незабаром буде оголошено.
  
Бібліотечна складова, звичайно, містила огляди, перегляди та презентації ресурсів - і власних, із фондів книгозбірні, і онлайнових, відібраних нашими фахівцями спеціально з огляду на потреби вихователів дитячих садочків.
Кого цікавлять деталі, можуть знайти їх тут:

Програма Дня інформації - тут.
Список ресурсів на допомогу екологічному вихованню дошкільників - за цим посиланням.
Кілька фото із заходу - у Facebook.
   

19 листопада 2012

"Найкращий відгук..." 2012 р. у Херсоні


16 листопада відбулося святкове нагородження переможця та номінантів міського етапу регіонального конкурсу "Найкращий відгук на сучасну дитячу прозу" у Херсоні. 
Конкурс із 2009 року проходить з ініціативи та за підтримки видавництва "Грані-Т", за сприяння управлінь освіти і науки, культури і туризму ОДА та відповідних відомчих структур у районах і містах області.
Свято організували і провели управління освіти Херсонської міської ради, зокрема його методичний кабінет, а також Херсонська обласна бібліотека для дітей, у "рожевій залі" якої й відбувся захід.
   
  

Перемогу у II (міському) етапі щорічного регіонального конкурсу «Найкращий відгук на сучасну дитячу прозу» здобула Савка Дар'я, учениця 5-В класу спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 24 із поглибленим вивченням математики, фізики та англійської мови Херсонської міської ради.
Даринка не лише отримала диплом переможця та подарунок, а ще й стане учасницею обласного фіналу конкурсу.
  

14 листопада 2012

Нові бібліотечні послуги з Інтернетом. Раунд 4-й.


Програма "Бібліоміст" оголосила четвертий раунд конкурсу "Організація нових бібліотечних послуг на основі безкоштовного доступу до інтернету - IV"
До участі у конкурсі запрошуються районні та міські публічні бібліотечні системи та бібліотеки, які ще не були переможцями цього конкурсу у минулих раундах:
• районні та міські публічні централізовані бібліотечні системи;
• районні та міські децентралізовані системи;
• індивідуальні (самостійні) децентралізовані бібліотеки, які організаційно функціонують відокремлено від централізованої системи та зареєстровані як юридична особа, або як структурний підрозділ іншої установи/ організації чи органу місцевого самоврядування,  мають статус окремої юридичної особи і мають відокремлений баланс;
• індивідуальні обласні дитячі і юнацькі бібліотеки, які мають статус окремої юридичної особи.
  
Інформаційний лист Міністерства культури України на підтримку (скан) - за цим посиланням.

13 листопада 2012

Всеукраїнський конкурс «Ми – підлітки. Краще оповідання-2012»

Конкурс відкритий, його організацію та проведення здійснюють Національна бібліотека України для дітей та Творчий клуб «Марко та Харко».

За умовами, участь у ньому можуть брати учні середнього та старшого шкільного віку (7-11 класи) середніх навчальних закладів, читачі шкільних, районних (міських) та обласних бібліотек для дітей.

Оголошення та нагородження лауреатів конкурсу буде проведено 2 квітня 2013 року в м. Києві, в приміщенні НБУ для дітей під час проведення урочистих свят, присвячених Дню книги. Інформація про результати конкурсу а також роботи лауреатів розміщуватимуться на сайті
 www.chl.kiev.ua. Там же, до речі, можна знайти і детальне Положення про цей конкурс.

Бажаємо читачам дитячих бібліотек Херсонщини здобути перемогу у конкурсі!

 

11 листопада 2012

Найкращий відгук про сучасну прозу для дітей у Херсоні вже знайдено!

9 листопада відбулося засідання херсонського міського журі конкурсу "Найкращий відгук про сучасну дитячу прозу". 
Переможець вже визначився, журі  рекомендує також відзначити й тих із конкурсантів, які, хоч не вибороли перемоги, але подали на конкурс дуже цікаві, гарні відгуки.
А от чия саме робота перемогла і вийшла до обласного етапу конкурсу, чиї роботи увійшли до кола найкращих відгуків, написаних учнями 4-5-х класів Херсона, і які ж книги сучасних українських письменників найбільше припали до душі нашим школярикам - стане відомо вже у найближчу п'ятницю, 16 листопада, під час урочистого оголошення результатів міського етапу конкурсу і святкової програми з нагоди нагородження переможців!
   

08 листопада 2012

"5 сходинок до успіху..."

Обласна бібліотечна акція "5 сходинок до успіху: увімкни бібліотеку!"
Матеріали:
- наказ управління культури і туризму ХОДА про проведення акції - файл *.pdf
- Положення про акцію - файл *.pdf

Обласний семінар-тренінг

8 листопада відбувся обласний семінару-тренінг працівників районних дитячих бібліотек на тему: «Сходинки до успіху: завдання з реалізації інноваційних проектів у дитячих бібліотеках області».
Семінар відбувся як паралельний захід у комплексній програмі, центральною подією якої стала презентація нового обласного міжвідомчого проекту "ПрофіСтарт: юні обирають майбутнє", і, окрім тренінгу, присвяченого плануванню спільної діяльності районних команд протягом першого року проекту, його програма включала обговорення нової акції на підтримку дитячого читання, ознайомлення з інноваційними ідеями, "закупленими" на цьогорічному Міжрегіональному Ярмарку інноваційних бібліотечних ідей у Миколаєві, а також основних завдань, які вирішуватимуться дитячими книгозбірнями області у 2013 році.
   
  

Програма семінару - тут.
Слайд-презентацію про новий формат волонтерської обласної бібліотечної акції можна завантажити тут.

Подробиці про усі заходи програми відкриття проекту "ПрофіСтарт" - у його блозі.

01 листопада 2012

Конференція УБА 2012 року

 
Українська бібліотечна асоціація запрошує до участі у Звітно-виборній та щорічній Конференції УБА «Бібліотек@: відкритість, творчість, інновації», що пройде
21-23 листопада 2012 р. в м.Києві. 
 
Інформація про конференцію : http://ula.org.ua/index.php?id=single&tx_ttnews[tt_news]=169&cHash=7902472bc8627fc2ed11eb0567365f9a
 

Програма Конференції - тут.