30 грудня 2012

Щасливого Нового року!


2013 - Рік дитячої творчості в Україні


28 грудня 2012 року Президент України підписав Указ № 756/2012 "Про проведення у 2013 році в Україні Року дитячої творчості".
Рік проводиться "з метою сприяння забезпеченню освітньо-культурних потреб дітей, створення умов для їх творчого, інтелектуального, духовного та фізичного розвитку, виявлення і підтримки талановитих та обдарованих дітей, організації змістовного дозвілля, вдосконалення виховної роботи та розбудови системи позашкільної освіти".
План заходів із підготовки та проведення Року дитячої творчості має бути розробленим і затвердженим Кабінетом Міністрів України до 1 лютого 2013 року, а Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській і Севастопольській міським державним адміністраціям доручено розробити та здійснити відповідні заходи.
  
Звичайно ж, бібліотекам є що запропонувати до цих планів, адже підтримка дитячої творчості - один із пріоритетів у нашій роботі.
  

26 грудня 2012

Передноворічні зустрічі у скайпі

Започатковану лідерами читання та шкільного самоврядування добру справу міжрегіонального скайп-спілкування підтримали цими днями наші клубівці: 23 грудня учасники дитячих об'єднань за інтересами ХОБД обмінялись новорічними вітаннями зі своїми друзям за інтересами - читачами Миколаївської ОБД ім. В. Лягіна.
А 25-го грудня з учасниками літературної студії "Джерельце" Львівської ОБД віртуально зустрічалися вже учасники літературної студії "Контур", до яких приєдналися ще й "профістартівці". Херсонська команда проекту саме цього дня стажувалася в обласній бібліотеці для дітей, вивчаючи професію бібліотекаря - у сучасному її вимірі.
  
Про ці зустрічі та інші цікаві передноворічні справи читачів ХОБД - дивіться ще й фотоальбомах на Facebook - тут, і отут, та ще й ось де!
  

19 грудня 2012

Добрі дива несе нам зима!


Сьогодні відбувся святковий фінал щорічного всеукраїнського регіонального конкурсу «Найкращий відгук на сучасну дитячу прозу» - «Добрі дива несе нам зима!»
   


Перемогу цього року здобула Даринка Савка, учениця 5-в класу Херсонської спеціалізованої школи I-III ступенів № 24 із поглибленим вивченням математики, фізики та англійської мови, за відгук на книгу Івана Андрусяка «Сорокопуди, або Як Ліза і Стефа втекли з дому». Вона й отримала головну нагороду конкурсу – нетбук.  
  


Дипломи та призи переможцям і номінантам конкурсу вручили І.В.Корольова, начальник управління культури і туризму Херсонської облдержадміністрації, В.Ю.Меренков, заступник начальника управління освіти і науки Херсонської облдержадміністрації, а також почесні гості свята.

Головний приз конкурсу, а також книжкові призи для учителя і шкільного бібліотекаря переможця були надані видавництвом 
«Грані-Т». 

Книжкові подарунки для номінантів надали:

- А. П. Марущак, письменник, директор ТВО «Скіфія» ХОДТРК,
- А. О. Кияновський, депутат Херсонської обласної ради, директор НВК «Школа гуманітарної праці» Херсонської обласної ради,
- Лісова Г. В., директор книготоргової фірми «Учбова книга» ,
- Центр української книги в Херсоні.


  

   


15 грудня 2012

Лідери бібліотечної блогосфери

Сьогодні оголошені переможці конкурсу "ЛУЧШИЙ БИБЛИОТЕЧНЫЙ БЛОГ 2012". 

Конкурс проводили журнал «Современная библиотека» (м. Москва), Свердловська обласна бібліотека для дітей і юнацтва (м. Єкатеринбург) та Російська державна бібліотека для молоді (м. Москва) у партнерстві з Фондом «Разумный Интернет».
Детально про умови цього конкурсу можна прочитати тут, а з переліком переможців та власне самими блогами познайомитесь, перейшовши за цим посиланням.
А от привід про це написати - кращим бібліотечним блогом для дітей та юнацтва став блог Центральної дитячої бібліотеки ЦБС для дітей міста Ізмаїл Одеської області "Книжный бульвар".
                  
                           
Про те, як навдивовижу цікаво й творчо працює ця бібліотека, ми багато чули в 2010 році довідались із розповіді свого директора - ознайомлення з досвідом роботи Ізмаїльської ЦБС увійшло до програми саміту директорів ОБД "Дитяче читання як феномен культурної спадщини".
Завітайте на Книжковий бульвар. Вам точно там сподобається!
  

14 грудня 2012

Для читацьких родин, на підтримку сімейного читання


Робота з родинами, на підтримку сімейного читання та щодо організації сімейного дозвілля є одним із традиційних напрямків у роботі дитячої бібліотеки.
Заохочення до читання та обговорення книг у родинному колі, обслуговування читацьких родин із використанням так званих «сімейних формулярів», паралельне анкетування дітей та батьків щодо кола читання дитини, анкетування батьків з питань їх власних потреб у книзі та інформації, організація в бібліотеках консультаційних куточків щодо сімейної педагогіки та сімейного читання, поради та консультації батькам про те, як виховати дитину, що охоче читає,  практикуються віддавна.
Але сучасна родина потребує використання нових підходів та методик, нових форм спілкування. І, напевно, найважливішими рисами тих інновацій, які впроваджує зараз Херсонська обласна бібліотека для дітей, є інтерактивність,  урахування реальних потреб батьків та дітей, орієнтація на родинні цінності, на створення позитивної атмосфери у родинній комунікації.
  
читати далі >> файл *.pdf

08 грудня 2012

05 грудня 2012

Відеоконференція у Skype між лідерами учнівського самоврядування

Щойно  у залах Херсонської обласної бібліотеки для дітей завершилась "чотиристороння"
Skype-конференція між лідерами учнівського самоврядування із Херсона та їхніми ровесниками-лідерами із Донецька, Тернополя та Сімферополя на тему: «Молодіжний лідерський рух – шлях до якісного місцевого самоврядування». Співорганізатори заходу – управління освіти Херсонської міської ради та Херсонська обласна бібліотека для дітей - приурочили його проведення до Дня місцевого самоврядування в Україні (7 грудня).



У ході конференції її учасники-підлітки та лідери місцевого самоврядування-дорослі (а серед них - і депутати міських рад, і керівники галузі освіти, і науковці - громадські активісти) обмінялися досвідом своєї суспільно-корисної діяльності, презентували найцікавіші проекти, реалізовані юними лідерами на загальноміському та шкільному рівнях, змоделювали власний «портрет» сучасного молодого лідера – через визначення основних якостей, рис, здібностей, необхідних для формування активної особистості, готової брати участь у житті громади, бути відповідальними за своє місто, свою країну. «Від успішної дитини до успішної країни» - таким був слоган цього компоненту відеоконференції.

Більше подробиць та фото буде вже завтра тут:
http://xobd-news.blogspot.com/ ; www.facebook.com/library.ks.ua

Лідерське скайп-спілкування очима кримчан - http://www.orlovka.crimea.ua/news/912-qfrom-a-child-to-a-successful-prosperous-country-q


04 грудня 2012

Електронні читанки в бібліотеці: запрошення до обговорення правил

Iнформаційно-просвітницький блог для бібліотекарів "Творчість та інновації в українських бібліотеках" запрошує до обговорення "Примірних правил користування електронними читанками в бібліотеці".
Ці правила – результат колективної праці групи директорів і заступників директорів бібліотек України під час семінару “Центри “Вікно в Америку”: використання нових стратегій і технологій для розширення аудиторії” (Гурзуф, АРК, Україна, 3-5 жовтня 2012).
Отож, якщо ви вже маєте досвід використання спеціальних електронних пристроїв, призначених переважно для читання, тобто - електронних читанок 
(або: електронних рідерів, електронних читачів книг, іноді кажуть навіть просто - "електронна книга", хоча це, напевно, термін, більше придатний для позначення контенту, а не пристрою для його читання)
у бібліотеці, чи, принаймні, маєте власну думку з приводу того, як це краще організувати, - приєднуйтесь до обговорення.