29 січня 2013

Конкурс «Доля дітей у роки Другої світової війни в малюнках учнів»

Розкажіть своїм читачам!


Конкурс «Доля дітей у роки Другої світової війни в малюнках учнів»
Міжнародна громадська організація “Міжнародний фонд “Взаєморозуміння і толерантність” оголошує ІІ Всеукраїнський конкурс художніх робіт серед учнів старших класів загальноосвітніх навчальних закладів України.

Тема конкурсу: «Доля дітей у роки Другої світової війни в малюнках учнів».

Умови конкурсу:
До участі в конкурсі запрошуються учні 8–11 класів загальноосвітніх і спеціалізованих навчальних закладів, гімназій, ліцеїв, професійно-технічних училищ.
Конкурсні роботи допускаються індивідуальні або колективні (не більше 2-х учасників).
Конкурсні роботи учасники виконують за номінацією: “Малюнок і інтерв’ю” або “Малюнок і розповідь”.

Художні роботи виконуються на основі інтерв’ю з колишніми жертвами Другої світової війни, тоталітарних режимів 1926-1944 року народження, які у роки Другої світової війни були дітьми до 18 років, або розповіді про них.

Малюнок повинен бути виконаний у довільній техніці у форматі від А2 до А4 (за бажанням).

До малюнку додається текстове інтерв’ю/розповідь про людину, доля якої відображена на малюнку (не менше 5 сторінок тексту формату А4, шрифт 14, інтервал 1- 1,5). Інтерв’ю/розповідь подається у друкованому та в електронному вигляді (запис на диск або копія на е-mail).

До конкурсної роботи в обов’язковому порядку додається згода на інтерв’ю респондента та копія документу, що посвідчує особу респондента.

Заяви на конкурс подаються за встановленою формою.

Переможці конкурсу будуть відзначені дипломами та грошовою премією під час проведення тематичної виставки художніх робіт переможців та лауреатів конкурсу в м. Києві у квітні 2013 року.

Кінцевий термін подання художніх робіт:

25 березня 2013 року (за поштовим штемпелем відправлення).

Детальні умови конкурсу

Форма заяви


За матеріалами Ресурсного центру ГУРТ

24 січня 2013

Шкільні бібліотекарі "за комп'ютерною партою"

У цьому навчальному році почала освоювати АІБС "МАРК. Шкільна бібліотека" нова група працівників бібліотек загальноосвітніх навчальних закладів Херсона.
Чергове заняття у "МАРК-школі" відбулося сьогодні у навчально-тренінговому центрі CoolBook.


Бібліотекарі набули навичок, необхідних для автоматизованого обліку підручників та документів основного фонду, експериментували з вихідними формами, вивчали параметри та правила настроювання шаблонів бібліографічного опису для різних видів документів.


  
Особливість таких спеціальних курсів - індивідуальна робота "учнів" під керівництвом досвідчених тренерів-практиків. На сьогоднішньому занятті обов'язки тренера виконувала Ольга Вікторівна Давида, завідуюча відділом комплектування фондів та каталогізування документів обласної бібліотеки для дітей. Ольга Вікторівна керує роботою лабораторії з питань формування бібліотечних фондів шкільних бібліотек, тож добре знайома зі специфікою роботи ШБ у цих питаннях.
Наступне заняття за програмою курсу електронної каталогізації відбудеться вже через місяць.

14 січня 2013

Конкурс для шкільних бібліотек м. Херсон

Херсонська обласна бібліотека для дітей та методичний кабінет при управлінні освіти Херсонської міської ради оголошують конкурс на участь шкільних бібліотек міста у Міжрегіональному ярмарку інновацій (Херсон, червень 2013 року).

1 раунд конкурсу триватиме з 17 січня по 18 квітня 2013 р.
Для участі у конкурсі слід заповнити та подати 18.04.2013 р., під час планового заходу з підвищення кваліфікації працівників бібліотек ЗНЗ, аплікаційну форму разом з обов'язковими додатками.
Аплікаційну форму можна скачати за цим посиланням.



12 січня 2013

Оголошено конкурс на девіз УБА 2013 року

Президія Української бібліотечної асоціації оголошує конкурс на девіз УБА 2013 р. Концепція девізу має відображати роль бібліотек у сучасному світі, сприяти розумінню суспільством і кожним громадянином значення книгозбірень для сьогодення та майбутнього України.

Пропозиції на конкурс девізів (до 5 слів) організатори конкурсу просять надсилати на адресу електронної пошти u_b_a[@]ukr.net до 31 січня 2013 р. Не забудьте вказати своє ім`я, місце роботи, посаду, контактну інформацію.

До участі у конкурсі запрошуються як бібліотекарі, так і користувачі бібліотек.

  

06 січня 2013

Фантасти у Херсоні

Сьогодні, у переддень Різдва, наша бібліотека стала місцем дійства неординарного й захоплюючого, особливо для шанувальників фантастики - тут відбулися прес-конференція та "круглий стіл" за програмою І Міжнародного конгресу фантастів "Затерянный мир".
  
  
Конгрес відбувається як фінальний захід IV Міжнародного фестивалю мистецтв / творчих конкурсів "Гоголь-фентезі".
На конгрес прибули і взяли участь у прес-конференції й "круглому столі" такі знані й шановані у світи фантастики письменники, як Атанас Петков Славов - один із засновників жанру фантастики в болгарській літературі, голова Товариства болгарських фантастів "Терра Футура"; Мір Теймур Мамедов - художник, скульптор, член Спілки художників Азербайджану; Едуард Богуш - письменник, драматург, лауреат конкурсу "Гоголь-фентезі-2011" та неодноразовий призер конкурсу "Коронація слова" та інші.
   
Валентин Генріхович Підвисоцький, заступник голови обласної державної адміністрації, не лише привітав учасників конгресу, а й продемонстрував неабияку власну обізнаність у жанрі фантастики і закликав письменників формувати образи майбутнього, до яких нашим сучасникам хотілось би прагнути, які хотілось би втілювати в реальність як її бажану модель.
  

На "круглому столі" центральною темою обговорення стало питання співідношення понять "фантастика" та "фентезі", а також, звичайно, характерні особливості, сучасний розвиток і перспективи фантастичної літератури і фантасти в цілому - як макросистеми, що поєднує в собі філософію і художню творчість, прогностику і казку...
Найбільшу увагу присутніх, безперечно, привернув панорамний виступ Атанаса Славова, фрагмент із якого пропонуємо  переглянути:
  
     22%
Тетяна Пляченко, фахівець із авторського права, ознайомила учасників заходу з діяльністю літературної агенції, яка створена з метою допомоги авторам у просуванні творів до опублікування, а також у захисті матеріальних прав авторів.
Приємний сюрприз подарували представники громадського міського товариства "Болгари Херсону" - у виконанні юного учасника товариства прозвучала колядка болгарською мовою. І які ж наші мови близькі - адже кожне слово колядки було зрозумілим усім присутнім без перекладу!
Під час "круглого столу" прозвучали і два огляди, підготовлені фахівцями обласної бібліотеки для дітей - "Фентезі як жанр", який підготувала Звягінцева Надія Дмитрівна, та "Сучасна українська література у жанрі фантастики й фентезі" - виступ Давиди Ольги Вікторівни.
  
  
Під час "круглого столу" прозвучала цікава пропозиція - виокремити у конкурсі "Гоголь-фентезі" дитячу конкурсну програму. 
Отож, юні любителі читати фантастику, а чи не хотіли б ви спробувати самі її написати?! 
Залишилось додати, що у ролі ведучих прес-конференції та круглого столу виступили Валерій Олександрович Кругов, організатор фестивалю "Гоголь-фентезі" та власне конгресу фантастів, та Надія Дмитрівна Звягінцева, завідуюча ВБПІ.
  
Організатори І Міжнародного конгресу фантастів "Затерянный мир":
- Міжнародний фестиваль мистецтв/творчих конкурсів "Гоголь-фентезі";
- управління культури і туризму облдержадміністрації;
-- Херсонський академічний музично-драматичний театр імені М. Куліша;
-- Херсонська обласна бібліотека для дітей;
Товариство болгарських фантастів "Терра Футура";
- Міське товариство "Болгари Херсону";
- готельно-оздоровчий комплекс "Затерянный мир".
  
Інформаційну підтримку конгресу надали ТРК "Скіфія", газета "Новий день".
  
P.S. Про конгрес - у газеті "День".

Банер конкурсу, окремі фото та відеоматеріали й посилання надані організатором конкурсу та конгресу Валерієм Круговим.