29 березня 2013

Птахи прилетіли!

Принаймні до нашої бібліотеки. Облаштувалися у фойє другого поверху - такі дивовижні й яскраві, які тільки в дитячих мріях бувають!
  
  
Ба більше - бібліотечного простору їм видалося замало - і вони пурхнули усією зграйкою у "Електронний вернісаж", на виставку "Знайомі незнайомці". Ану, спробуйте відгадати, хто є хто серед барвистого птаства, створеного до Міжнародного дня птахів вихованцями Школи мистецтв № 1?



24 березня 2013

Президентські вибори... у секторі абонемента

Сьогодні стартували "виборчі перегони" у нашій бібліотеці. У ролі виборців - читачі бібліотиеки, "виборча дільниця" розташувалася у секторі абонемента. Отож, наприкінці Тижня дитячого читання дізнаємося, кого з літературних героїв наші книголюби вважають гідним представляти усю Книжкові Країну!
   
  
Ідея ця була "придбана"  у Сімферопольської ЦДБ на минулорічному Південноукраїнському міжрегіональному ярмарку бібліотечних інновацій, до речі - не лише нашою бібліотекою.
Свої "президентські вибори" вже провели бібліотекарі й читачі Каланчацької РДБ.
Погодьтеся, класна річ! - І найяскравіші книги є привід прорекламувати, і заодно у такій цікавій формі уроки громадянської просвіти провести, бо ж. щоб брати участь у "виборах", треба зрозуміти, що це за річ така і як вона працює. Принаймні у демократичному суспільстві.

P.S. "Президентські вибори", виявляється, відбулися днями ще в одній бібліотеці на Херсонщині - у Білозерській районній бібліотеці для дітей - http://bibliozerka.livejournal.com/34294.html !


23 березня 2013

23 березня - Година Землі. Час вимкнутись!


"Година Землі (англ. Earth Hour) — щорічна міжнародна подія започаткована WWF (World Wide Fund for Nature, Світовим фондом дикої природи), котра проводиться останньої суботи березня, і закликає господарства та комерційні установи вимкнути необов'язкове світло та електричні пристрої на одну годину, щоб стимулювати зацікавлення до потреби протидіяти зміні клімату. Вперше подія була організована Світовим фондом дикої природи Австралії та виданням The Sydney Morning Herald у 2007 році, та отримала світову підтримку у 2008.
«Година Землі» 2013 року саме сьогодні, 23 березня 2013 року, з 20:30 по 21:30.  
  

Інноваційні ідеї для розвитку шкільної бібліотеки

21-22 березня ХОБД організувала обласний семінар-тренінг для працівників бібліотек загальноосвітніх навчальних закладів та бібліотек ПТУ у рамках курсів підвищення кваліфікації. Тема семінару - "Шкільна бібліотека: інноваційні ідеї для розвитку".
У ході семінару його учасники дослідили проблеми, пов'язані з організацією обліку та списання документів із фонд шкільних бібліотек; вивчали в теорії та на практичних прикладах із досвіду обласної бібліотеки для дітей сучасні підходи до організації книжкових виставок.
  

Креативні підходи та застосування інтерактивних прийомів у роботі з підлітками учасники семінару вивчали на прикладі такої суспільно важливої  та актуальної теми, як правовиховна та правопросвітницька робота, зокрема у контексті обласного конкурса на кращий правовий захід "Права людини починаються з прав дитини".
Не оминули увагою і технологічні новації та сучасні тенденції у модернізації  шкільних бібліотек, діяльність щодо формування інформаційної культури школярів.   


Практичну частину семінару склали майстер-класи та показовий захід - літературний салон "Коктебель. Сонети. Таїах" (театралізовані сторінки життя і творчості Максиміліана Волошина).
  
   

17 березня 2013

Найкращий читач - 2013. До зустрічі на обласному фіналі!

Завершуються районні змагання найкращих читачів року, а місце та час проведення обласного фіналу вже визначені.
Як і у попередні роки, лідерів читання Херсонщини гостинно прийматиме Херсонська академія неперервної освіти, а відбуватимуться змагання за омріяну перемогу та путівки до Львова з 10 години ранку 21 березня.

Наказ управління культури ОДА - вже у районних бібліотеках і ось тут.

Тим часом продовжуємо оголошувати переможців районного етапу конкурсу:
- у м. Нова Каховка:
Зальвовська Вікторія, учениця ІІ(6)-А класу Новокаховської гімназії;
Дворяшина Ганна, учениця ІІІ(7)-Б класу Новокаховської гімназії.
- у м. Каховка:
Савенко Анастасія, учениця 6 класу Каховської гімназії;
Бєльська Валерія, учениця 7-а класу Каховської гімназії.
- в Білозерському районі:
Берновега Євген Миколайович – учень 6 класу Токарівської ЗОШ
Бурлак Вікторія Дмитрівна – учениця 7 класу Микільської ЗОШ
- у Бериславському районі:
Ірлик Наталя, учениця 6 класу Бериславської ЗОШ №1;
Білих Марія, учениця 7-Б класу Бериславської  ЗОШ №3:
  
          
- у Горностаївському районі:
Вовк Ольга, учениця 6 класу Ольгинської ЗОШ;
Панченко Вікторія, учениця 7 класу тієї ж сільської школи!
- у Нововоронцовському районі:
Різак Марія, учениця 6 класу Нововоронцовської ЗОШ № 1
Пепяк Вікторія, учениця 7 класу, Дудчанське загальноосвітнє об»єднання «школа – дитячий садок» І- ІІІ ступенів.
- у Каланчацькому районі:
Голота Віктор - 6 клас, Гаврилівська ЗОШ І-ІІІ ст.,
Кляпко Анастасія - 7 клас, Новопавлівська ЗОШ І-ІІІ ст.
- в Іванівському районі:
Дмитровська Ліана, учениця 6 класу Трохимівської ЗОШ І-ІІІ ст. 
Гетало Катерина, учениця 7-Б класу Іванівської гімназії.

   
    Іванівські "книгомани" на районному фіналі.

- у Генічеському районі:
Осташевська Аліна, учениця 6 класу Генічеської гімназії
Кравчук Ганна, семикласниця Генічеської ЗОШ № 1
- у Чаплинському районі:
Федорчук Елеонора, 6-класниця Павлівської ЗОШ
Реброва Юлія, учениця 7 класу Магдалинівської ЗОШ.

12 березня 2013

"Інновації по колу"

Сьогодні стартував цикл скайп-конференцій "Інновації по колу", що проводиться за рішенням Президії Української асоціації працівників бібліотек для дітей. Модерують "відеомости" Донецька, Львівська та Херсонська обласні бібліотеки для дітей, директори яких є головами секцій Асоціації, а участь у спілкуванні візьмуть щонайменше 12 дитячих бібліотек з усіх куточків України.
Теми для спілкування - плани на наступний Всеукраїнський Тиждень дитячого читання; новинки, запроваджені бібліотеками в 2013 році; актуальні професійні проблеми, які турбують працівників дитячих бібліотек і потребують обговорення.
На зв'язку з нашою бібліотекою сьогодні були колеги із обласних бібліотек для дітей Харкова та Хмельницька. Попри деякі технічні проблеми (викликані перш за все експериментами із одночасним тристороннім спілкуванням :)) розмова вдалася на славу - адже в результаті її учасники отримали не лише загальне уявлення про те, чим живуть колективи й читачі бібліотек-співбесідниць, а й відкрили для себе оригінальні підходи в рекомендації книги, просуванні читання, залученні дітей до творчості.  

 Із "херсонського" боку скайп-мосту - Анна Іванівна Бардашевська, директор бібліотеки, та Марія Олександрівна Франковська, головний методист відділу інновацій. 


Наступна зустріч "у веб-ефірі" - 19 березня. Херсонська ОБД вийде  на зв'язок із Львівською ЦМБ для дітей та Чернігівською обласною бібліотекою для дітей ім. М. Островського.

11 березня 2013

Тиждень дитячого читання - 2013


Програма цьогорічного Тижня дитячого читання у Херсонській обласній бібліотеці для дітей - читайте, вибирайте, приходьте!

- Урочисте відкриття Тижня - 21 березня 2013
- День родинного читання (звичайно ж - у неділю!)
- День нової книги, або Книга у світі нових технологій
- День краєзнавчих прем'єр. Будемо багато грати - адже презентуватимемо комплект настільних/електронних ерудит-ігор "Мандруємо Херсонщиною!"
- День дитячої творчості
- День читацьких перегонів. Пригодам - ура!
- Клубний день
- Святкове закриття - 4 квітня 2013

А тут - програма у детальному викладі:
http://www.library.kherson.ua/pdf/tdch-2013_programme.pdf

10 березня 2013

"Херсонщина пам'ятає"

5 березня у обласній бібліотеці для дітей відбувся перегляд робіт, поданих на міський конкурс "Херсонщина пам'ятає" у номінації "Презентація" (мультимедійні та відеороботи).
Конкурс проводиться під егідою управління освіти Херсонської міської ради за ініціативою та за сприяння депутата обласної ради, директора НВК "Школа гуманітарної праці" Херсонської обласної ради Артема Олександровича Кияновського.
Цього року на конкурс були представлені 24 творчі проекти, автори яких - понад три десятки херсонських школярів різного віку - від п'ятикласників до випускників. До речі, деякі з них беруть участь у конкурсі вже не вперше.
Результати конкурсу будуть оголошені 13 березня - у День визволення Херсону від німецько-фашистських окупантів, під час урочистостей - у  театрі ім. М. Куліша.
Невеличкий відеофрагмент, сподіваюсь, дозволить і вам відчути атмосферу конкурсу, серйозне і трепетне ставлення учасників конкурсу до воєнної теми, до людських доль, опалених війною.



Конкурсні роботи, відзначені у цій номінації, розміщені на веб-сайті бібліотеки і їх можна переглянути за цим посиланням

09 березня 2013

Проект "Сучасний бібліотекар" запрошує!

...усіх креативних, "просунутих", активних і перспективних бібліотекарів - трішки підучитись і стати СУЧАСНИМИ, технічно та технологічно всеозброєними:
  

Прочитати подробиці та завантажити анкету і форму рекомендаційного листа - на сайті "Бібліомосту".
  

...імені Дніпрової Чайки. Запрошуємо до обговорення

Шановні читачі, колеги і друзі!
   
Нагадуємо, що Херсонська обласна бібліотека для дітей 
проводить громадське обговорення з метою залучення представників громадськості до розгляду пропозиції щодо присвоєння Херсонській обласній бібліотеці для дітей імені Дніпрової Чайки.
Ініціатором присвоєння бібліотеці імені відомої української письменниці є її трудовий колектив. До участі в обговоренні запрошуються фізичні та юридичні особи, а також громадські організації.
Подробиці та посилання для участі в опитуванні онлайн - тут.
  

07 березня 2013

Вітання!

Найчарівнішим і найпривабливішим, 
креативним і натхненним, 
ерудованим і елегантним,
вам, хто із жіночою ласкою й добротою
створює, поширює, популяризує і читає книги!


Визначено девіз УБА 2013 року

Вітаємо авторів переможної ідеї - наших колег і партнерів - колектив  Львівської обласної бібліотеки для дітей. 
Уявіть собі, цьогорічний девіз було обрано із 197 (!) пропозицій.
Отож:

  
Скачати макет закладинки можна із сайту УБА за цим посиланням - http://www.ula.org.ua/fileadmin/images/images_for_publications/UBA-zakladka_2013.pdf

Бібліотечний автобан: «З ІТ на ТИ»-2

Бібліотечний автобан: Він повертається! «З ІТ на ТИ»-2: Другий Всеукраїнський конкурс для бібліотекарів
  
Увага! Конкурс триває лише один день! - 11 березня

Цитуємо:
   
" На найспритніших учасників чекають призи:  сучасні планшети для золотого та срібного призерів і пристрій для читання електронних книжок для бронзового.  Усіх учасників конкурсу буде запрошено до участі у програмах професійного розвитку, пов’язаних із використанням сучасних інформаційно-комунікаційних технологій, які незабаром розпочнуться у рамках програми «Бібліоміст».  


Взяти участь у конкурсі «З ІТ на ТИ» можуть усі працівники бібліотек України незалежно від типу і форми власності бібліотеки, в якій вони працюють, безвідносно до їхньої професійної категорії, статі, віку, політичних і релігійних переконань.

Порядок організації та проведення конкурсу.


1.  11 березня 2013 р. о 12:00 на блозі програми «Бібліоміст» «Бібліотечний автобан», на блозі «Пан Бібліотекар» та на сторінках друзів-партнерів (з незначним запізненням) буде опубліковано список запитань й електронна адреса, на яку учасникам слід надсилати відповіді

2.    Відповіді на запитання приймаються до 18:00 11 березня 2013 р.  Кожен, хто надіслав відповідь, отримає підтвердження, що його лист-відповідь отримано. 

3.    Журі конкурсу оцінює відповіді учасників і визначає переможця.

Імена переможців буде оголошено на блозі програми «Бібліоміст» до 15 березня 2013 року." 

06 березня 2013

По слідах "МЯУ-естафети"

Приєднавшись до цього цікавезного задуму наших російських колег, ми не лише самі отримали задоволення, споглядаючи "чеширських кошенят" у "котячому" гримі:


...читаючи та слухаючи разом з дітьми "котячі" історії, а ще й переконалися, що ці загадкові домашні улюбленці користуються неабиякою популярністю і у читачів та працівників інших бібліотек області. Ось, наприклад, яка масштабна й яскрава "котовасія" видалась 1 березня у Білозерській районній бібліотеці для дітей - прочитайте у блозі 

BIBLIOZERKA - ось тут

Фото з блогу Білозерської РДБ

05 березня 2013

Обласний конкурс на кращий захід "Права людини починаються з прав дитини"

26 лютого 2013 року підписано спільний наказ управління культури і туризму, департаменту освіти і науки, молоді та спорту та служби у справах дітей № 27/4/2 "Про проведення обласного конкурсу на кращий правовий захід «Права людини починаються з прав дитини»". Наказ зареєстровано в головному управлінні юстиції у Херсонській області 28.02.2013 р. за № 17/1396. 
Наказом визначено терміни проведення конкурсу - з 11 березня по 01 червня 2013 року, затверджено "Положення про проведення обласного конкурсу на кращий правовий захід «Права людини починаються з прав дитини»", доручено керівникам структурних підрозділів районних державних адміністрацій, міських рад Херсонської області (за згодою) з питань культури, освіти, служби у справах дітей забезпечити проведення І етапу обласного конкурсу на кращий правовий захід на місцях та подати конкурсні матеріали до 1 травня 2013 року до Херсонської обласної бібліотеки для дітей.



01 березня 2013

Сьогодні стартував новий українсько-польський інтернет-проект

http://bibliorodzynki365.com.ua/

Нашу бібліотеку до участі у ньому запросили колеги із Львівської обласної бібліотеки для дітей, за що їм вельми вдячні :).
Польську сторону представляє Публічна бібліотека Кросно 
(також: http://www.facebook.com/KBPKrosno).

Ідея проекту почерпнута із досвіду російських і шведських колег - http://photoday.libplanet.org/ і полягає у тому, що  "З65 днів, день за днем, кожна з бібліотек-учасниць за допомогою однієї світлини ілюструватиме цікаві події – «родзинки» бібліотечного життя. Заходьте і смакуйте!" - запрошують усіх організатори проекту.
І, звичайно, залишайте у коментарях свої відгуки, враження, думки...


Структура та штати ЦБС: громадське обговорення проекту документа

Шановні колеги, зверніть увагу!

Міністерством культури України розроблено проект Примірної структури та примірних штатних розписів централізованої бібліотечної системи, який розміщено на офіційному веб-сайті Міністерства культури України (у розділі «Громадське обговорення») для отримання пропозицій та зауважень.

Зауваження та пропозиції приймаються в термін до 31 березня 2013 року в письмовому та електронному вигляді на адреси: 

Міністерство культури України – 01601, м. Київ, вул. І.Франка, 19, 
конт. тел. 234-15-61. 

E-mail – biblio@mincult.gov.ua, book@mincult.gov.ua.

Долучаймося до обговорення!