30 червня 2013

Голопристанські враження учасників Ярмарку

26 червня учасники Ярмарку інновацій "Бібліокре@тив-2013" не лише вдало завершили "купівлю-продаж" новацій, ознайомились із ексклюзивними проектами та професійними успіхами, здобутими бібліотеками-учасницями у міжярмарковий період, а й відвідали Голу Пристань - одне з найцікавіших міст Херсонщини, центр зеленого туризму й фестивального життя у нашій області. У цій поїздці дитячі й шкільні бібліотекарі, що після пленарного засідання працювали у секціях паралельно, знову об'єдналися.
Найяскравіше "туристичне" враження - екскурсія по набережній Голої Пристані, яку провів для учасників Ярмарку міський голова Анатолій Петрович Негра (на фото у центрі). 


  
Наших колег привітали та супроводжували також начальник відділу культури Голопристанської РДА О. В. Олексюк, директор районної ЦБС та колеги із районної дитячої бібліотеки. 
Вдало "поярмаркувавши" у перший день заходу (і про реалізацію придбаних минулого року інновацій відзвітували, і новий власний "товар" "продали" :), С. О. Карабач і С. А. Ярова приділили час неформальному спілкуванню з колегами - учасниками Міжрегіонального ярмарку.

25 червня 2013

"Бібліокре@тив-2013", день перший

Фотозріз дня

Ярмарок починається на ганку бібліотеки:



Вже склалися "ярмаркові" традиції нашої бібліотеки - вишиванки як dress code :)



...і без "нечистої сили" справа не обійшлася:



"Заморські товари" пропонують у інформаційному центрі "Вікно в Америку" Ганна Резник та Мері Бет Феєр, волонтер Корпусу Миру:


Вишукані професійні "страви" пропонує колектив читальної зали, :



20 червня 2013

Із "Правового Олімпу"

Відеозвіт про фінал обласного конкурсу правових заходів "Права людини починаються з прав дитини".
Здається, почесні гості та учасники свята дають відповідь на запитання, навіщо взагалі потрібні такі конкурси - і бібліотекарям, і вчителям, а хто - у найбільшому виграші від того, що дорослі такими справами переймаються.

14 червня 2013

Програма "Вікно в Америку": всі WOA-центри в українських книгозбірнях - на одному сайті!

Створено спільний сайт інформаційних центрів, що працюють у бібліотеках України:
Центри "Вікно в Америку" відкриті з метою надання актуальної інформації про США та поповнення фондів бібліотек англомовними виданнями. Їхня місія полягає в сприянні взаєморозумінню між США та Україною, - перш за все засобами, притаманними бібліотечній роботі: шляхом надання інформації про Сполучені Штати, історію, уряд, суспільство та цінності американців - із книг, періодики, медійних документів, а також завдяки забезпеченню доступу до ресурсів Інтернету. Вони також інформують про американські програми допомоги та обміну. Мережу інформаційних центрів у різних регіонах України підтримує Відділ преси, освіти та культури Посольства США в Києві . До цієї мережі входять Центр інформаційних ресурсів Посольства США та Американська бібліотека в Києві, а також 26 центрів "Вікно в Америку" в різних областях України, включно із 5 центрами "Вікно в Америку для майбутніх лідерів", - серед яких і Центр, що працює в нашій бібліотеці, а саме - у секторі документів іноземними мовами. Центри "Вікно в Америку" створені на основі партнерства між американським урядом та українськими обласними бібліотеками.
Користувачі нашої бібліотеки та постійні відвідувачі наших веб-проектів добре знають сторінку проекту "Вікно в Америку для майбутніх лідерів", представництво Центру у Facebook - https://www.facebook.com/KhersonWindowOnAmericaCenter .
Відтепер дізнатися новини нашого "віконечка", переглянути фотогалерею можна буде і за новою адресою:  http://www.woa-ua.org/u47/ (або ж: http://woa.kiev.ua/u47/ ). І не лише нашого! Адже цей новий веб-проект покликаний об'єднати інформацію про діяльність усієї мережі інформаційних центрів - кожен із них має на цьому порталі свій розділ! Пізнавайте Америку, дізнайтесь більше про роботу центрів "Вікно в Америку" в Україні.

12 червня 2013

Фіналісти "Правового Олімпу"

Огляд ілюстративних матеріалів за матеріалами обласного конкурсу на кращий правовий захід "Права людини починаються з прав дитини" (презентація демонструвалася сьогодні перед фінальним заходом та церемонією нагородження):


«Права людини починаються з прав дитини»



Боги Стародавньої Еллади спустилися цього дня на херсонську землю - щоб привітати, разом із почесними гостями свята, переможців та учасників обласного конкурсу на кращий захід правової тематики. На "Правовий Олімп" зійшли кращі, і довели це своїми виступами-презентаціями, за результатами яких вже "демос" (глядачі у залі) визначили достойного стати володарем ну майже золотої статуетки богині перемоги - Ніки. 

09 червня 2013

Конкурс для школярів «Дитячі історії про найголовніше»

1 червня в Україні стартував новий конкурс дитячої літературної творчості.
Організатором конкурсу є Міністерство культури України. Конкурс проходить в усіх дитячих бібліотеках України, у Національній бібліотеці України для дітей, а також в інших установах та організаціях, які працюють з дітьми шкільного віку.

За умовами конкурсу його учасникам слід свою власну цікаву історію не просто записати, а зробити книжку-саморобку і принести її до своєї бібліотеки до 1 вересня, - для участі у конкурсі. 
Книжка має бути яскравою, гарно оформленою, за розміром - як аркуш формату А4. 
У художньому оформленні можна використовувати різноманітні техніки та матеріали.

Конкурс буде проходити у два тури:
Перший тур проходить в областях з 1 червня по 1 вересня; 
Другий, підсумковий тур – у місті Києві з 2 вересня по 1 грудня.

1 вересня, до Дня знань, в обласних бібліотеках для дітей будуть підведені підсумки першого туру та названі по 3 переможці у кожній номінації (індивідуальні та колективні роботи) та у кожній віковій категорії:

  • Читачі-учні 1-4 класів;
  • Читачі-учні 5-8 класів;
  • Читачі-учні 9-11 класів.
Наказ Міністерства культури України № 354 від 24.04.2013Про затвердження Положення про Всеукраїнський конкурс дитячої творчості «Дитячі історії про найголовніше» ;

Положення про Всеукраїнський конкурс дитячої творчості «Дитячі історії про найголовніше» - опубліковано на сайті Національної бібліотеки України для дітей, 
 
а також - на сайті "Законодавство України":
http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/z0771-13
Зареєстровано: Мін'юст України від 18.05.2013 № 771/23303

07 червня 2013

До відома учасників обласного конкурсу на кращий правовий захід

Шановні учасники конкурсу – бібліотекарі, вчителі, працівники служб у справах дітей!
Інформуємо, що фінальний захід та церемонія нагородження переможців призначені на 12 червня 2013 року і відбудуться у залі Херсонського будинку художньої творчості за адресою вул. Суворова, 3.
Початок заходу об 11:00, реєстрація – з 10:30. Запрошуються всі учасники конкурсу.
    
Спільний наказ про проведення фінального заходу конкурсу (графічні файли) - сторінка 1сторінка 2.

Юні поети - у телеефірі

Щойно у прямому ефірі ОДТРК "Скіфія" завершилась зустріч із нашими юними літературними обдаруваннями - учасниками студії "Контур".
На ефірі Максим Пулянович, Маша Лопатньова,Світозарчик Швець, а також Ліза Цілик (зразкова студія "Ліра", ТЛМ), побували разом херсонською поеткою й письменницею Людмилою Крижановською.
Маю фото - з екрану монітора :)


Приводом для запрошення стала перемога кількох "контурівців" у обласному конкурсі "Поетичний вернісаж", головою журі якого є пані Людмила. Дуже приємно було чути щирі слова захоплення і вдячності юних авторів на адресу керівника "Контура" Надії Звягінцевої, завідувача відділу бібліотечного прогнозування та інновацій ХОБД.
Натхненної творчості вам і нових здобутків, дорогі "контурівці"!

06 червня 2013

"Останній дзвінок" для шкільних бібліотекарів...

..."пролунав" сьогодні - залік склали учасники навчання у системі підвищення кваліфікації для працівників бібліотек херсонських ЗНЗ, які протягом навчального року освоювали комп'ютерні технології за курсами "Основи ІКТ для шкільного бібліотекаря" та "Електронний каталог ШБ: створення та основи адміністрування" (рік перший).
  

Під час заліку у навчально-тренінговому центрі обласної бібліотеки для дітей "курсанти" не лише демонстрували набуті навички, а й разом аналізували помилки, знаходили оптимальні рішення для вирішення прагматичних завдань - скажімо, підготовки зручних у використанні форм облікових документів (описів до актів, статистичних звітів про забезпеченість підручниками тощо) або ж ефективних стратегій пошуку документів у бібліографічних базах даних.
Напружена праця протягом року + успішно виконані залікові завдання = нові знання і офіційно вручена Подяка - за активну роботу під час навчання та досягнуті успіхи.

Літні лідерські скайп-зустрічі тривають


Сьогодні "мости" у скайпі херсонські лідери учнівського самоврядування будували з ровесниками із Дніпропетровська, Полтави та Харкова. Спілкувалися паралельно і одночасно, але враження, здається, у всіх залиштилися однаково яскраві. Тим більше, що літня пора налаштовувала усіх учасників на вільний, не обтяжений шкільними турботами лад. Отож, і  про лідерські справи поговорили, і враженнями від цікавих прочитаних книг обмінялись, і пожартувати встигли...
  
Більше фото - у Фейсбуку

04 червня 2013

"БібліоКре@тив-2013"

Готуємось до Південноукраїнського міжрегіонального ярмарку бібліотечних інновацій


25-26 червня 2013 року у Херсоні відбудеться Південноукраїнський міжрегіональний ярмарок бібліотечних інновацій «БібліоКре@тив-2013», у якому беруть участь працівники дитячих та шкільних бібліотек АР Крим, Миколаївської та Херсонської областей.
Уперше такий Ярмарок відбувся у Херсоні в 2010 році, з ініціативи Херсонської обласної бібліотеки для дітей. Тоді ж і було вироблено основний формат фахового заходу: проведення його на базі бібліотек-співорганізаторів та окремих районних дитячих книгозбірень почергово (у 2011 р. – в РА Крим, в 2012 р. – у Миколаївській області) та у формі «продажу-купівлі» інноваційних ідей, із зобов’язанням реалізувати «придбані» на ярмарку ідеї.
Цьогоріч заплановано, окрім пленарного засідання, ще й роботу у секціях дитячих та шкільних бібліотек, із відвіданням кращих бібліотек загальноосвітніх навчальних закладів, що працюють у Херсоні.  І ще одна новація - Ярмарок 2013 року включено до плану роботи Української асоціації працівників бібліотек для дітей, тож очікується участь у ньому провідних фахівців Національної бібліотеки України для дітей, а також гостей із інших регіонів, із бібліотек освітянської галузі.
Відвідати наш інноваційний ярмарок планує редакція журналу “Шкільний бібліотечно-інноваційний центр”.
Відбірковий конкурс інноваційних ідей серед працівників дитячих і шкільних бібліотек Херсонщини завершився 1 червня; під час фіналу першого року обласної акції “П’ять сходинок до успіху: увімкни бібліотеку!” вже оголошені попередні підсумки.


Увага! Програма не остаточна, буде змінюватися в процесі підготовки до Ярмарку, і, відповідно, оновлюватись на цій сторінці.

02 червня 2013

Новини проекту "ПрофіСтарт"

Новин маємо дві:
- по-перше, регіональний телеканал "Скіфія" випустив у ефір сюжет із обласного фіналу першого року дії проету - і не лише в ефір, а й у YouTube, тож маєте змогу цей сюжет переглянути:


  
- по друге, 11-го червня всі учасники проекту "ПрофіСтарт: юні обирають майбутнє" вирушать у поїздку до "Зелених хуторів Таврії"! 

01 червня 2013

1 червня: свято і робота :)

1 червня відбувся довгоочікуваний фестиваль волонтерських команд Херсонської області "KsVolonterFest. Сходинка перша" - підсумковий захід першого року роботи в акції "П'ять сходинок до успіху: увімкни бібліотеку!" . 
Захід проведено у рамках Року дитячої творчості в Україні, з метою реалізації нових соціальних ініціатив Президента України «Діти – майбутнє України» та на відзначення Міжнародного дня захисту дітей.
   
П’ять кращих волонтерських бригад із дитячих бібліотек області і обласного центру: Каланчацька, Горностаївська, Голопристанська, Чаплинська та Херсонська (бібліотеки-філії №22 міської ЦБС) були запрошені цього року до участі у фестивалі. Решті ж не варто засмучуватися - адже новий формат підсумкових волонтерських фестин передбачає запрошення щороку бригад із п'яти районів (5 - знакове числро для акції! :)), із тим, щоб за чотири роки волонтери із усіх 20 адміністративних утворень Херсонщини змогли і себе показати, і у інших повчитись.

За програмою заходу відбулися:
- "Читальня у парку" - святкова ігрова програма, у якій взяли участь як  волонтери, так і херсонські школярі, що прийшли цього святкового дня до Потьомкінського скверу; волонтери, до речі, активно включились у роботу й допомагали бібліотекарям читати для малюків та проводити для них ігри й забавки.