30 вересня 2013

Свято вдалося!!!


Чесно кажучи, мало що бачила на власні очі із насиченої гостями-подіями-враженнями програми, у якій одночасно відбувалися аж по чотири події (і у "рожевій", і в "зеленій" залах, і в Медіа-центрі та у залі "Венеція" - еге ж! Є тепер і така у нас в бібліотеці :) - сьогодні уперше приймала відвідувачів!).

Тому запрошую подивитись на святкування очима наших бібліографів, які сьогодні виступили у ролі "співробітників бібліотечного прес-центру": ЗМІ супроводжувати й прес-релізи поширювали, самі знімали фото й відео, писали репортажі й коментарі - у блозі новин, у соціальних мережах...
(Як от у блозі веб-квесту "30.09" , або на Facebbook - тут)
Але під кінець дня відбулась презентація особлива, яку точно оцінять усі шанувальники смачненького та солоденького!
Профспілковий комітет пригостив усіх бібліотекарів ось таким дивом:

   
А зараз - все ж таки про речі, "смачні" вже у професійному сенсі.
Панорама дня - Всеукраїнського дня бібліотек, обласного Відкритого уроку читання, старту святкового веб-квесту "30.09" (завдання для доскіпливих: порівняйте з попередньо анонсованою програмою і знайдіть відмінності :)
  
- о 10.00 – скайп-конференція з відомим російським дитячим письменником Валентином Постніковим. 
Фото зустрічі онлайн можна переглянути за посиланням: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.629582110419153.1073741946.201038439940191&type=3

25 вересня 2013

Уроки професійної майстерності

Сьогодні - другий день обласного семінару працівників бібліотек загальноосвітніх навчальних закладів на тему: «Професійна майстерність шкільного бібліотекаря: вимоги, методики, ресурси у світі інформаційних технологій», який обласна бібліотека для дітей проводить спільно з бібліотекою Херсонської академії неперервної освіти.
  
  
Програма семінару >> розрахована на три дні, що дозволяє учасникам семінару не лише теоретичні питання розглянути, а і взяти участь у комплексі практичних занять, у тому числі й на базі інтернет-осередків обласної бібліотеки.

24 вересня 2013

Соціальні мережі як дзеркало бібліотечного свята

Це твердження, здається, вже не має викликати жодних сумнівів: у соціальних мережах найоперативніше відображення знаходять усі події бібліотечного життя, і у "організований" (як от акція з виставлення у "ролі" основних світлин святкового плакату УБА), і в неформальний спосіб.

Секція "Фахові комунікації та інноваційний розвиток" Української асоціації працівників бібліотек для дітей запрошує усіх колег - працівників бібліотек, що обслуговують дітей, приєднуватися до святкового Інтернет-форуму бібліотек для дітей України, що проводиться за планом роботи Асоціації на 2013 рік.
На сторінці Форуму, увійшовши до відкритої групи "Інновації по колу", можна розмістити інформацію про заходи, приурочені до Всеукраїнського дня бібліотек: тексти, фотографії, посилання на власні публікації на веб-сайтах чи у блогах своїх бібліотек або ЦБС, відеоролики чи презентації – як посилання або як приєднані файли, і звичайно ж - обмінятися привітаннями з нагоди професійного свята :).
Активність бібліотек у Форумі планується підсумувати  до 30 жовтня та оголосити на листопадовій Конференції Української асоціації працівників бібліотек для дітей.
Запрошення на Форум, підписане за дорученням Президії Української асоціації працівників бібліотек для дітей генеральним директором Національної бібліотеки України Аллою Іванівною Гордієнко, розміщене на сторінці Асоціації - http://chl.kiev.ua/default.aspx?id=6443


Основним форматом Всеукраїнського дня бібліотек у Херсонській обласній бібліотеці для дітей стане цього року вже анонсований тут святковий веб-квест «30.09» (http://30-09quest.blogspot.com - блог за цією адресою відкрито напередодні Всеукраїнського дня бібліотек), точніше – його стартові акції. Адже цей проект розрахований на навчальний рік і фінішує, у переважній більшості «маршрутів», 1 червня 2014 року. 
Принаймні два з них - "Велика Книга Читацьких Рекордів" та "Фабрика бестселерів", пов'язані з реалізацією новеньких ідей, презентованих на міжрегіональному ярмарку "БібліоКре@тив".


Особливою складовою квесту «30.09» стане волонтерський веб-квест «П’ять сходинок до успіху, або Ключ від бібліотеки». За активністю участі волонтерських бригад у цьому квесті та успішним виконанням його завдань визначатимуться лідери бібліотечного волонтерського руху сезону 2013-2014 року. Основна сторінка волонтерського веб-квесту буде розміщена у колективному блозі «Бібліотечні волонтери Херсонщини»
  

23 вересня 2013

Назустріч пригодам у святковому веб-форматі...

...запрошує цьогоріч Херсонська обласна бібліотека для дітей своїх користувачів. 
  
Стартуємо 30 вересня! http://30-09quest.blogspot.com/  
    
Окрім традиційного Відкритого уроку читання, під час якого із читачами бібліотеки спілкуватимуться люди, авторитетні у різноманітних сферах суспільного життя, а темою цього спілкування незмінно залишатиметься роль книги та читання у досягненні успіху, бібліотека пропонує вирушити у віртуальну мандрівку кількома захоплюючими "маршрутами".
"Провідниками" у квесті будуть бібліотекарі, а здолати "шлях" учасникам цієї незвичайної веб-бібліотечної пригоди допоможуть книги, інтернет-ресурси та майстер-класи від фахівців - і у "реалі", і у форматі скайп-спілкування.
До веб-квесту можуть приєднатися і читачі інших дитячих бібліотек нашої області, а от бібліотечні волонтери долатимуть свій власний "маршрут" і триватиме їхня мандрівка аж до 1 червня 2014 року - до чергової зустрічі на обласному волонтерському фестивалі. Тоді й будуть підсумовані усі здобутки та визначені лідери волонтерського веб-квесту.

До старту залишився один тиждень!  

19 вересня 2013

Діалог професіоналів

Перша зустріч шкільних бібліотекарів міста та фахівців обласної бібліотеки для дітей відбулася сьогодні у планованому форматі Дня спеціаліста.


Головний спеціаліст управління освіти Херсонської міської ради Ірина Богданівна Стойчева, відкриваючи фаховий захід, привітала учасників заходу з початком навчального року - і шкільного, і у системі підвищення кваліфікації та інформаційного забезпечення освітянської мережі бібліотек. Ірина Богданівна наголосила на важливих завданнях, виконання яких покладається на бібліотеки загальноосвітніх навчальних закладів міста вже у вересні-жовтні, зокрема щодо участі у Всеукраїнському конкурсі "Шкільна бібліотека", організації І етапу трирічного конкурсу дитячого читання "Книжковий драйв", представлення діяльності ШБ під час атестації шкіл. 

 Ірина Богданівна Стойчева: "Коли здається, що з усією роботою не впоратись, я згадую слова Скарлет із "Віднесених вітром" і кажу собі: а про це я подумаю завтра :)"
  

16 вересня 2013

Про дитяче читання та здобутки й турботи шкільних бібліотек...

...говоритимемо у найближчий четвер під час Дня спеціаліста
А також: 
- про участь шкільних бібліотек у професійному конкурсі "Шкільна бібліотека" та про підсумки роботи секції шкільних бібліотек на Ярмарку бібліотечних інновацій "БібліоКре@тив" та перспективи участі у Ярмарку-2014 у Криму;
- про Міжнародний місячник шкільних бібліотек та про створення Асоціації шкільних бібліотек;
- про організацію І етапу нового загальноміського конкурсу на підтримку дитячого читання "Книжковий драйв" та про міжвідомчу співпрацю у проведенні обласного Відкритого уроку читання і новітній його формат у обласній бібліотеці для дітей;
- про роботу шкільних бібліотек у Році дитячої творчості в Україні та про ті проекти, які ще відбудуться в його рамках у місті та у Херсонській області.

На "десерт" - огдяди й перегляди свіжих фахових публікацій і нових надходжень до фондів обласної бібліотеки.


P.S.  Наказ Міністерства освіти і науки України №417 від 08.04.2013 р., із додтками, можна переглянути й скачати за цим посиланням.

10 вересня 2013

Міжнародний місячник шкільних бібліотек - 2013

Працівники шкільних бібліотек Херсона зазвичай відзначають Місячник шкільних бібліотек професійною активністю - саме у жовтні починаються заняття у системі підвищення кваліфікації, стартують загальноміські конкурси на підтримку дитячого читання, які організують саме шкільні бібліотеки...
Але про міжнародну акцію ми згадували досі лише побіжно. Нині ж, коли в бібліотечній спільноті обговорюється питання про доцільність створення асоціації працівників шкільних бібліотек України, Місячник є ще й приводом більше довідатись про діяльність подібних громадських організацій у світі, зокрема й у цій акції, а також про святкування Міжнародного дня шкільних бібліотек (четвертий понеділок жовтня, у 2013 - 28 жовтня). Читаймо про неї у № 9 журналу "Шкільний бібліотечно-інформаційний центр" та на сайті Славутицької асоціації шкільних бібліотекарів у статті Лідії Поперечної, головного редактора журналу, голови Славутицької асоціації шкільних бібліотекарів "Міжнародний місячник шкільних бібліотек - 2013 в Україні" 

Тема Міжнародного місячника шкільних бібліотек 2013 року - «Шкільні бібліотеки: двері в майбутнє».

07 вересня 2013

Підведені підсумки обласного туру всеукраїнського конкурсу "Дитячі історії про найголовніше"

Обласне журі конкурсу, перечитавши та роздивившись усі 99 (!) книжечок-саморобок, поданих на конкурс і читачами обласної дитячої книгозбірні, і читачами районних дитячих, сільських і міських бібліотек нашої області, подивувавшись багатій фантазії та художній майстерності юних авторів, зрештою таки визначилось і з переможцями. Оскільки зробити це було дуже непросто, то й переможців у деяких номінаціях виявилося більше, ніж очікувалося :)
Вітання усім учасникам конкурсу! Друзі, навіть якщо ви не потрапили в число переможців - не засмучуйтесь. По-перше, усі ваші книжечки із задоволенням читатимуть ваші ровесники, а по-друге - деякі з робіт рекомендовані обласним журі конкурсу до участі ще у двох творчих змаганнях юних письменників-фантазерів: регіональному літературному конкурсі імені Ю. К. Голобородька та міжнародному конкурсі "ФантФест". Можливо, ваша перемога ще чекає на вас!
А тепер - витяг із офіційного протоколу, з "неофіційними" фото та відео ілюстраціями.

ПЕРЕМОГУ У ОБЛАСНОМУ ТУРІ КОНКУРСУ ЗДОБУЛИ: