31 січня 2014

Книгоманія-2014: до уваги координаторів конкурсу

          
Пакет матеріалів для координаторів усіх трьох етапів конкурсу розміщено на сайті "Форуму видавців": 
http://bookforum.ua/tag/76/Книгоманія/1.html#_blank

Лист із закликом щодо приєднання до проведення конкурсу шкільними бібліотеками поширила, разом із пакетом організаційних матеріалів, і редакція журналу "Шкільний бібліотечно-інформаційний центр".
  

27 січня 2014

Книгоманія - 2014: умови для учасників та організаторів

Новина одним рядком
  
Сьогодні на сайті ГО "Форум видавців" розміщені уточнені Умови "Книгоманії" 2014 року. Це тут:
http://bookforum.ua/article/1422/УМОВИ.html

Стежте за новинами конкурсу у блозі "Книгоманія forever".

"ФантФест": оберіть володаря Призу читацьких симпатій!

Журі Першого відкритого літературного конкурсу у жанрі фентезі та фантастики "ФантФест" завершило свою роботу. Але імена переможців ще не оголошено - адже не вирішена доля ще однієї важливої відзнаки - Призу читацькихсимпатій.
Тому всі роботи-фіналісти розміщені на сайті обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки і відкрито голосування, де можна у кожній віковій групі учасників конкурсу обрати роботу, що найбільше сподобалась.

Станьте першими читачами нових фантастичних історій, написаних авторами-початківцями, і прилучіться до обрання переможця у номінації за читацьким вибором!
     

23 січня 2014

Тенденції розвитку шкільних бібліотек: у форматі вебінару

Сьогодні провідні фахівці бібліотеки імені Дніпрової Чайки взяли участь у всеукраїнському вебінарі "Тенденції розвитку шкільних бібліотек в контексті інноваційного розвитку національної системи освіти". 
До нас приєдналась і бібліотекар-методист методичного кабінету при управлінні освіти Херсонської міської ради Н. І. Ревуцька.


За програмою вебінару прозвучали виступи начальника та провідних фахівців відділення організації видання навчальної літератури Інституту інноваційних технологій і змісту освіти, Ірини Іванівни Хемчян - завідувача відділу наукового і прикладного бібліотекознавства ДНПБ України ім. В.О.Сухомлинського, а також фахівців методичних центрів освітянських бібліотек - ІППО Київського університету ім. Б.Грінченка, Київського ОІПОП.
  
  
Мова йшла про пріоритетні напрямки у розвитку шкільних бібліотек; про необхідність удосконалення законодавчо-нормативної бази їх діяльності, а також про ті напрацювання, які вже зроблені фахівцями Державної науково-педагогічної бібліотеки - і самостійно, й у співпраці з науковцями Інституту інноваційних технологій (як от - розробка проекту нового Положення про бібліотеку загальноосвітнього навчального закладу; розробка проекту Концепції розвитку шкільних бібліотек в Україні). 

Певна увага була приділена ознайомленню учасників вебінару (а організатори нарахували їх понад 230 - із різних регіонів України, зокрема й із різних районів Херсонщини) із новою Інструкцією про порядок комплектування та облік підручників і навчальних посібників у бібліотечних фондах загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації.(http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z2137-13/print1383659811495326)  

Не обійдено увагою й участь бібліотек галузі освіти у Всеукраїнському конкурсі "Шкільна бібліотека" 2013-2014 н. р. (нагадаю, у грудні 2013 р. завершився районний/міський етап конкурсу, і зараз конкурсні роботи вже передані на розгляд обласних журі професійного змагання). Особливо заінтригувала Лариса Василівна Зініченко, методист центру координації роботи з методичними кабінетами Київського ОІПОП (м. Біла Церква), перелічивши цілу низку оригінальних форм роботи та пообіцявши розкрити всі секрети після завершення конкурсу - надавши матеріали про них до опублікування у фахову періодику (тема виступу пані Лариси: "Впровадження інноваційних форм роботи у діяльність шкільних бібліотек".


22 січня 2014

До Дня Соборності України


Сьогодні особливим місцем у бібліотеці стала читальна зала 5-9 класів - адже саме тут розгорнута центральна книжково-ілюстративна експозиція, присвячена Дню Соборності України.
  


Невеличка делегація наших працівників побувала сьогодні й на офіційних урочистостях з нагоди свята. Біля пам'ятника Тарасу Шевченку - традиційного місця його відзначення у обласному центрі, було велелюдно, незважаючи на складні погодні умови. 
Програма свята була так само традиційною, але лаконічною: виступ губернатора, обрамлений поетичними й музичними номерами, із покладанням квітів до підніжжя пам'ятника на завершення. 
  


21 січня 2014

Шевченківський ювілейний марафон та бібліотечна ювілейна естафета стартували

Сьогодні в Херсонській обласній бібліотеці для дітей імені Дніпрової Чайки відбувся урочистий старт марафону читців «Звучи у нашім ріднім краї, безсмертне слово Кобзаря!», який триватиме протягом року у всіх шкільних бібліотеках області. Цю ювілейну акцію, до 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка, організував департамент освіти і науки, молоді та спорту ОДА у співпраці з обласною дитячою книгозбірнею.
  




Круглий стіл з нагоди старту акції відкрив Андрій Анатолійович Яценко , директор департаменту. З вітальним словом перед його учасниками виступили Ірина Володимирівна Корольова, начальник управління культури ОДА, заслужений діяч мистецтв України, Анатолій Іванович Кичинський, поет, лауреат Національної премії імені Т.Г.Шевченка, Артем Олександрович Кияновський, директор НВК "Школа гуманітарної праці", депутат обласної ради.

 

19 січня 2014

"Дудл для Google" : галерея конкурсних робіт


Інформація для тих, хто взяв участь або ж стежить за цим конкурсом:

Прийом конкурсних робіт завершився 
30 грудня 2013 р.
               
Галерея дудлів, поданих на конкурс. Можна не тільки переглядати, а й "голосувати" за ті, що найбільше сподобалися: 
офіційне народне голосування:
http://www.google.com.ua/doodle4google/vote.html

"неофіційно" вподобати дудли можна тут:
https://plus.google.com/107830075401372339466/posts?partnerid=gplp0

            
     

P.S., 06.02.2014
  
Хто переміг? - читайте тут: http://vbpi.blogspot.com/2014/02/blog-post.html
      

18 січня 2014

Фотоконкурс «map-Ukraine Шевченкіана»

Національна бібліотека України для дітей оголошує конкурс до 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка. Вік учасників та місце проживання не обмежуються!

Умови фотоконкурсу:
1. Знайдіть у своєму місті, містечку, селищі місця, пов’язані з Тарасом Шевченко (це може бути вулиця, пам’ятник, музей, картина на вернісажі, книга на виставці у бібліотеці, рекламний плакат та таке інше).
2. Сфотографуйтеся поруч або на тлі, так, щоб на фото було видно табличку з назвою вулиці, пам’ятник, книгу, картину.
3. Надішліть фото в електронному вигляді на вибір:

· На адресу бібліотеки library@chl.kiev.ua, вказавши в темі листа: На фотоконкурс «map-Ukraine Шевченкіана»
· На сторінку «Національна бібліотека України для дітей» в Контакті· На сторінку «Національна бібліотека України для дітей» у Фейсбуці

Підпис під фото обов’язково має містити геолокацію, тобто назву населеного пункту, в якому зроблено фото, а також цікаву назву фотографії. 
Бажано надати до фото якусь історію про те, як і де було зроблено знімок. Наприклад: «Мої Львівські зустрічі з Шевченком. Влітку я їздив на екскурсію до Львова. В центрі міста побачив незвичайний пам’ятник Тарасу Шевченку, біля якого усі фотографувалися. Я теж це зробив».


Підведення підсумків конкурсу буде приурочене до святкування 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка.

Джерело: сайт Національної бібліотеки України для дітей, http://www.chl.kiev.ua/default.aspx?id=6407 Там же читайте подробиці про конкурс та його умови.

Завантажити умови: файли doc,    pdf.
  

P.S. Підведено підсумки і оголошено переможців конкурсу - читайте на сайті НБУ для дітей:
http://www.chl.kiev.ua/default.aspx?id=6577
  
Серед переможців є і херсонці! Вітаємо:
  
У номінації «Шевченко в школі, в житті…»:
1. Свято, присвячене 200 річчю з дня народження Т.Г.Шевченка у школі №1 м. Херсона – 694 голоси: 


3. Коли до мене смуток завітає – візьму до рук Шевченковий «Кобзар»… Шевченківський куточок у СЗОШ № 2. М. Каховка, Херсонська область – 240 голосів:

                           
У номінації «Бібліотеки і Шевченко»:
  
3. «Мова Українська – то Шевченка слово». Виконуємо поетові заповіти: Не одцурайтеся своєї мови ні в тихі дні,ні в дні громові, ні в дні підступно мовчазні… 
Каховська районна бібліотека для дітей, святковий захід до Міжнародного дня рідної мови. Херсонська область – 109 голосів.

Презентація відеопроекту "Шевченкіана нашої родини"

16 січня відбулася офіційна презентація відеопроекту "Шевченкіана нашої родини". Учасниками презентації стали працівники бібліотек, що працюють для дітей і з дітьми - дитячих філій Херсонської ЦБС і бібліотек загальноосвітніх навчальних закладів обласного центру. 
  

Вибір аудиторії не випадковий - адже творчою групою проекту (а це співробітники обласної бібліотеки для дітей імені Дніпропрової Чайки) при розробленні його формату, одразу передбачалася можливість співучасті в проекті наших колег - і з міста, і з усієї області. 
А підтримка проекту Департаментом освіти і науки, молоді та спорту, управлінням освіти Херсонської міської ради допоможуть у вирішенні організаційних питань для тих із колег, хто матиме бажання організувати власні шевченківські родинні зустрічі, зафіксувати їх на відео та розмістити на каналі проекту:
https://www.youtube.com/user/TarasShevchenkoKs.


У вступномі слові директор бібліотеки Анна Іванівна Бардашевська наголосила на тому, що говорити про Шевченка із сучасною дитиною треба й мовою сучасною, і форми презентації Кобзаревої творчості обирати такі, щоб дійсно переконати юнь у її сьогоденній актуальності.


Розповіла про задум "Шевченкіани нашої родини", про хід та перспективи реалізації проекту його координатор Юлія Миколаївна Чернієнко, головний бібліотекар відділу обслуговування 5-9 кл.
  
     

16 січня 2014

Шкільні бібліотекарі на навчанні

Сьогодні відбулося чергове заняття працівників шкільних бібліотек міста у навчально-інноваційному центрі ХОБД імені Дніпрової Чайки за спецкурсом "ІКТ для шкільної бібліотеки" (курс 2-й).
Тема навчання - робота на платформі Blogger. 
Бібліотекарі відпрацьовували навички підготовки посту, розміщення зображень та редагування опублікованих дописів. Роль тренера виконувала Ангеліна  Вєтрова - головний бібліотекар відділу інтернет-послуг та блогер з чималим досвідом, - зараз, наприклад, Ангеліна Василівна адмініструє блог нашого інтернет-центру.


Із результатами практичних занять можна ознайомитись у блозі "Шкільні бібліотеки Херсона" - усі публікації за 16 січня.


Наступне заняття за цим курсом відбудеться вже у лютому - як завжди, у другий четвер місяця.
  

15 січня 2014

Шевченкіана сестричок Салієнко

Ювілейний відеопроект до 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка.
Яна та Софія Салієнки гортають сторінки родинної реліквії - прабабусиного "Кобзаря".
Дівчатка вчаться у НВК № 56 Херсонської міської ради, і відео знято в бібліотеці цього загальносвітнього навчального закладу.

14 січня 2014

"Книгоманія-2014" стартує 28 січня!

Подробиці про цьогорічний конкурс, а також електронні версії усіх необхідних матеріалів для організаторів І та ІІ етапів (бібліотечного-шкільного і районного) - у блозі "Книгоманія forever!".

Шановні бібліотекарі, надсилайте ваші новини про проведення конкурсу - і ми їх розміщуватимемо у цьому веб-проекті - для ознайомлення координаторам ІІІ та IV етапів (обласного й всеукраїнського) та для цілого світу! 

(Адреса вам добре відома - library-ks[at]i.ua)

09 січня 2014

Конкурс "Шкільна бібліотека": І етап у м. Херсон завершився

Сьогодні працювало журі конкурсу "Шкільна бібліотека". 
Як і очікувалося, роботи змагалися у двох номінаціях - «Шкільна бібліотека - інформаційний центр навчального закладу» та «Бібліотечний веб-ресурс».
Офіційне оголошення підсумків професійного конкурсу в Херсоні відбудеться 23 січня, однак уже зараз можна констатувати: участь у фаховому конкурсі бібліотек ЗНЗ міста не була вражаюче масовою :), зате кожна з поданих на конкурс робіт мала свою родзинку, була багатою на зміст і оригінально презентувала досвід роботи освітянських книгозбірень Херсона. 
Про переможців та номінантів конкурсу - у блозі "Шкільні бібліотеки Херсона".

Побажаємо успіхів колегам-переможцям у обласному етапі конкурсу!


02 січня 2014

Шевченкіана. Глава 3-я

Третя глава "Шевченкіани нашої родини" - від талановитого поета й мистецтвознавця, а до того ж - співробітниці Херсонської обласної бібліотеки для дітей Надії Звягінцевої та Андрія Кличановського, її чоловіка й не менш обдарованої поетичним талантом людини. До старшого покоління в розмові про особисту причетність до Тарасового слова приєдналось і молодше покоління родини - онук Данилко та племінник Євген.