28 лютого 2014

Портал відчинено!


Після нетривалої зимової перерви знову розчинено браму чарівного віртуального ЛітПорталу "Від тих, хто пише, тим, хто читає". Цього разу маленькі читачі ХОБД імені Дніпрової Чайки спілкувались за допомогою "порталу" з російською дитячою письменницею Оленою Хрустальовою, авторкою дитячого детектива «Лісова сторожа: Таємниця чарівної школи», - саме ця книга надихнула організаторів скайп-зустрічі на її незвичайний формат. А подробиці - у блозі Інтернет-центру, працівники якого разом із колегами з відділу обслуговування дошкільників і молодших школярів реалізували оригінальний задум.
            



26 лютого 2014

Тренінг для керівників освітянської галузі Херсонщини

25 лютого 2014 року відбувся другий тренінг у рамках проекту «Школи та бібліотеки майбутнього» (реалізується Херсонською обласною бібліотекою для дітей ім. Дніпрової Чайки у партнерстві з Департаментом освіти і науки, молоді та спорту ОДА, за організаційно-фінансової підтримки Волонтера Корпусу Миру США). Цього разу у "зеленій залі" обласної бібліотеки для дітей зібралися керівники органів управління освітою РДА та міських рад з адміністративних центрів Херсонської області.

   
Мотивували учасників тренінгу до продуктивної роботи співорганізатори тренінговаої програми - директор Департаменту освіти і науки, молоді та спорту ОДА Андрій Яценко; начальник управління державної служби в Херсонській області Головдержслужби України Ірина Гудим та директор ХОБД ім. Дніпрової Чайки Анна Бардашевська.
    

    
Аби набуті на тренінгу знання та навички не залишилися суто теоретичними, для його учасників підготували ще й огляд потенційних грантодавців - міжнародних і вітчизняних фондів, організацій, у переліку пріоритетів яких є підтримка освітніх проектів. Ольга Крижановська, заступник директора з організації бібліотечного обслуговування ХОБД, підготувала презентацію до огляду, продемонструвавши учасникам навчання веб-сторінки, що можуть стати джерелом інформації про конкурси та програми, потенційно цікаві освітянам та менеджерам галузі.
      
  
Учасниками наступного тренінгу у цій серії, запланованого на 5 березня, стануть працівники шкільних бібліотек області.
  
Про тренінг у ЗМІ:

21 лютого 2014

Професійний конкурс "Шкільна бібліотека"

Міський етап фахового конкурсу "Шкільна бібліотека" (2013-2014) завершився ще у грудні, 9 січня були оголошені його підсумки (читайте у блозі "Шкільні бібліотеки Херсона" - http://ks-school-libraries.blogspot.com/2014/01/blog-post.html), а от нагода привітати переможців і номінантів конкурсу випала лише зараз - під час лютневого методичного об'єднання, що відбулося в "рожевій залі" обласної біблоітеки для дітей імені Дніпрової Чайки. 
Головний спеціаліст управління освіти Херсонської міської ради Ірина Богданівна Стойчева привітала переможців та вручила їм Грамоти управління.  


                  
Передували нагородженню виступи-презентації досвіду переможців. 
У робочій частині заходу були розглянуті питання про організацію фондів підручників, зокрема з огляду на впровадження нової "Інструкції про порядок комплектування та облік підручників і навчальних посібників у бібліотечних фондах загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації" (наказ Міністерства освіти і науки України від 02.12.2013  № 1686). Проаналізувавши за підготовленою директором ХОБД Анною Іванівною Бардашевською порівняльною таблицею розбіжності між новою Інструкцією та попереднім аналогічним документом, виявили кілька позицій, що потребують роз'яснення та уточнення - очевидно, в очікуваних методичних рекомендаціях щодо застосування документу.
Учасникам об'єднання фахівцями обласної бібліотеки для дітей була презентована також основна програма цьогорічного Тижня дитячого читання, а також надані консультації щодо організації роботи з виконання наказу департаменту освіти і науки, молоді та спорту ОДА від 10.12.2013 р. №586 "Про організацію роботи шкільних бібліотек щодо відзначення 200-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка, 70-річчя заснування Херсонської області та 70-річчя визволення України від фашистських загарбників", а саме - обласного марафону читців - учнів 1-11 класів ЗНЗ "Звучи у нашім ріднім краї, безсмертне слово Кобзаря!" та зональної фахової естафети шкільних бібліотек "Зростання-2014".

Плануємо Тиждень дитячого читання

"Книжчині іменини" всімдесяте стартуватимуть у 90-літній Херсонській обласній бібліотеці для дітей імені Дніпрової Чайки, - і за новою традицією - із обласного фіналу Всеукраїнського конкурсу "Найкращий читач України".
Перша презентація програми відбулася для методистів та бібліотекарів шкільних бібліотек, - адже реалізуватимемо заплановане у тісній співпраці. 
      

19 лютого 2014

Шевченкіана родини Басавро

Перші сторінки до відеоальбому "Шевченкіана херсонських родин" почали "вписувати" наші земляки із районних центрів Херсонщини.
Знайомтесь, родина Басавро з Іванівки! - Відео до проекту надане Іванівською гімназією.

  
    

18 лютого 2014

Про успішну проектну діяльність - для методистів та бібліотекарів

Сьогодні у Херсонській обласній бібліотеці для дітей ім. Дніпрової Чайки відбувся перший із серії тренінгів, спрямованих на засвоєння загальних правил написання проектів, що мають на меті реалізацію прогресивних інноваційних ідей, вирішення важливих проблем.
Учасниками тренінгу стали методисти органів управління освіти в районах Херсонщини, що координують діяльність шкільних бібліотек, а також шкільні бібліотекарі із окремих шкіл м. Херсон. Разом з ними правилам написання грантових проектів навчалися і кілька молодих фахівців обласної дитячої книгозбірні.
  


Окрім написання проектів, учасники тренінгів знайомитимуться також із ефективними прийомами фандрейзингової діяльності, темами лідерства та залучення волонтерів, вітчизняним і зарубіжним досвідом.


До проведення навчання запрошено кваліфікованих тренерів, а матеріально-фінансову допомогу в проведенні п'яти перших із серії тренінгів надає американський волонтер в ХОБД ім. Дніпрової Чайки Mary Beth Phair - як раз завдяки власному грантовому проекту, що його підтримав Корпус Миру.

Ще про тренінг - враження учасників у блозі новин бібліотеки.

16 лютого 2014

Родинна Шевченкіана херсонців: відеоінтерв'ю з родиною Гасаненків

Родина Гасаненків, у якій зростають троє дівчат, плекає традиційне ремесло українців, що давно вже переросло у мистецтво - вишивку. 
Щоб створити вишиваний портрет Кобзаря, старші дівчатка застосували ще й комп'ютерні технології.
Близнючки Ганнуся і Катруся навчаються у 8 класі Степанівської ЗОШ №17 Херсонської міської ради, а їхня трирічна сестричка Женічка старанно вивчає Шевченкові вірші разом з матусею, Наталією Василівною.
 
 

06 лютого 2014

Звучи у нашім ріднім краї, безсмертне слово Кобзаря!

Звучи у нашім ріднім краї,  безсмертне слово Кобзаря!
Обласний марафон читців - учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів, учителів
  
Умови марафону - за цим посиланням.
   

"Україна моєї мрії"

Сьогодні 6 лютого, і, як обіцяли організатори конкурсу "Дудл для Googl" - "Україна моєї мрії", оголошено його переможця, а пошукову сторінку Гугла прикрасив ось цей малюнок:

Автор малюнку: Барабаш Роман, ЗОШ № 7, м. Переяслав-Хмельницький
(вікова категорія - 5-9 років)
                                         
Правда ж, гарно? Україна - як цілий світ, ціла планета - з містами й селами, з церквами й вітряками, із садами й веселкою, і з родиною - у центрі того дитячого світу...
  
Подробиці про конкурс та його переможців - http://super-mmcis.ru/doodle-4-google-ukraina.html


01 лютого 2014

З 90-літтям, Бібліотеко!

Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки – головна дитяча книгозбірня області та одна із найстаріших дитячих бібліотек України.


Днем народження бібліотеки вважається 1 лютого 1924 року. Саме в цей день за рішенням міської виконавчої влади було відкрито міську дитячу Центрочитальню. Фонд бібліотеки на той час налічував усього 3300 прим. і для дітей передплачувалось тільки одне періодичне видання. 
За час свого існування дитяча книгозбірня зростала, змінювала свою адресу, але завжди залишалась улюбленою бібліотекою дітей Херсонщини.
Своє теперішнє приміщення бібліотека отримала у 1980 році, і це сприяло її структурній розбудові. На той момент, в побудованій за спеціальним проектом бібліотеці, зручно розмістились усі відділи, були створені комфортні умови для обслуговування юних читачів.  
2000-ні стали для бібліотеки роками якісних перетворень, стрімких змін, інтенсивного розростання її структури, обумовленої вимогами часу, потребами користувачів. 
  

Створений у 2001 році відділ Інтернет-послуг відкрив світ сучасних інформаційних технологій для дітей Херсонщини, обумовивши появу новітніх послуг - пошуку потрібної інформації, спілкування з ровесниками, цікавого дозвілля для кожного маленького користувача. У 2004 році з’явився сектор літератури іноземними мовами, ядро фонду якого складають близько 7 тис. ексклюзивних видань на 57 мовах світу: книги, журнали, буклети, відео та аудіо касети, CD-ROMи, мапи, електронні книги та інші гаджети... Тут діють інформаційний центр "Вікно в Америку для майбутніх лідерів", Англійський і Польський клуби, країнознавчі програми та проекти.
А з появою в бібліотеці Медіа-центру була розгорнута нова сторінка в її діяльності як осередка медійної просвіти та дозвілля для херсонської дітвори.
Нині бібліотека існує як у реальному, так і віртуальному вимірах, маючи власний веб-сайт бібліотеки та численні тематичні блоги, які ведуть провідні фахівці книгозбірні, власні представництва у соціальних мережах.
    
13 листопада 2013 року XXVI сесія VІ скликання Херсонської обласної ради ухвалила рішення № 914 "Про присвоєння комунальному закладу «Херсонська обласна бібліотека для дітей» Херсонської обласної ради імені Дніпрової Чайки.

Вітаємо із 90-річним Днем народження, Бібліотеко!
  
  
P.S. Як святкувалося на першому із низки ювілейних заходів: