30 березня 2014

Коли батьки були маленькими...


Проведення конкурсу читацьких сімей - одна з добрих традицій Тижня дитячого читання у бібліотеці імені Дніпрової Чайки. А з нагоди 20-річчя Міжнародного року сім'ї тема родинного читання набуває особливої актуальності.
Кожного разу змагання родин юних користувачів бібліотеки мають свою тему і свою родзинку: у нас змагалися "супербабусі" і "найкращі татусі", читацькі родини демонстрували свою ерудицію і літературно-мистецькі таланти...
А сьогодні головну увагу привернув конкурс родинних легенд - бо хіба ж не цікаво дізнатися про пригоди, які трапились із мамою чи татом, коли вони самі були ще дітьми?
   
Більше про конкурс читацьких родин "Коли мама і тато були маленькими..." - у блозі новин бібліотеки.

29 березня 2014

500+

Учора відбулась знаменна подія для офіційного представництва ХОБД імені Дніпрової Чайки у Facebook - сторінку вподобав 500-й її прихильник.

  
Число, може, й не рекордне, але поважне :) і змушує задуматись над тим, що цікавить у наших меседжах постійних відвідувачів сторінки, яку інформацію вони сподіваються знайти та які повідомлення привертають найбільше уваги.
Цікава й географічно-лінгвістична статистика наших прихильників: 75,8% їх мешкають в Україні, решта - із ближнього та дальнього зарубіжжя (усього з 27-и країн); різноманіття мов, якими користуються прихильники бібліотечної сторінки у Фейсбуку не поступається різноманіттю географічному: домінують українська й російська, але читають наші новини, статуси й перепости також англійською, французькою, турецькою, польською, іспанською, італійською, румунською, литовською, португальською, болгарською і навіть арабською та китайською мовами!
  

28 березня 2014

Мапи, маршрути, орієнтири...

Із року в рік поступово оновлюючи свої інтер'єри, наша бібліотека дбає й про те, щоб читачам - а особливо "новеньким" - зручно було орієнтуватись у її просторі, архітектурні особливості якого роблять цю справу не такою вже й простою (хто вже мав нагоду помандрувати нашими закрученими коридорами, розуміє, про що мова:)) 
От і з'явилися цьогоріч на кожному з двох "читацьких" поверхів такі барвисті "мапи" із підписами й підказками, контактами й "дороговказами". Чесно кажучи, їх цікаво "досліджувати" навіть дорослим, "розшифровуючи" кожен малюнок і кожен символ...

Карта-схема у секторі реєстрації дає уявлення не лише про всі підрозділи бібліотеки,
а й про їхні послуги та діючі проекти й клубні об'єднання.

Мапа у фойє 2-го поверху орієнтує у розташуванні відділів обслуговування -
читальних залів, абонементів та спеціалізованих центрів бібліотеки.

А для тих, хто до бібліотеки у реальному вимірі ще не дістався, почали будувати "віртуальний тур" у 3D. Хто стежить за нашими веб-ресурсами, не здивується - адже освоєння цієї популярної нині технології входить до завдань одного з маршрутів святкового веб-квесту "30.09".
І вже прокладено перший маршрут:
зал літератури іноземними мовами та інформаційний центр "Вікно в Америку" - відділ естетичного виховання - відділ обслуговування дошкільників та молодших школярів. Хочете побачити? - Тисніть сюди!

27 березня 2014

МАРК-школа: тестуємо АІБС ШБ у реальних умовах

Щойно завершилось чергове заняття у Школі електронної каталогізації, яку обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки організувала разом з методичним кабінетом при управлінні освіти Херсонської міської ради для шкільних бібліотекарів. Справа, здавалося б, вже рутинна і не варта окремого допису. 
Якби не одна деталь: уперше вчилися не на прикладі "тренувальної" моделі, а в умовах реальної АІБС шкільної бібліотеки.
Заняття цього разу відбувалося на базі бібліотеки ЗОШ № 15 , тема його - "Організація книгообігу у автоматизованій бібліотечно-інформаційній системі (на прикладі "МАРК-SQL. Шкільна бібліотека")" - і ми могли демонструвати технологічні операції автоматизованого обслуговування читачів, досліджуючи особливості роботи з фондом підручників в умовах реальної, діючої АІБС бібліотеки ЗОШ №15, - за люб'язним запрошенням господині.
Ганна Миколаївна Кухаренко, завідуюча шкільною бібліотекою - лабораторією перспективного досвіду з питань автоматизації ШБ, сьогодні вкотре підтвердила свою лідерську позицію у впровадженні комп'ютерних технологій у практичну діяльність серед шкільних бібліотекарів Херсона, а учасники навчання радо скористались нагодою протестувати АІБС бібліотеки на практиці.

25 березня 2014

Бібліотека отримує поздоровлення!

Херсонську обласну бібліотеку для дітей імені Дніпрової Чайки вітають з 90-річчям і колеги, і читачі, і письменники: цього разу - відеолистівками з усього світу :)


Звичайно, не усі поздоровлення улюблених авторів наших читачів потрапили до цього ролика... 
Щиро дякуємо за добрі слова про нашу бібліотеку й чудові побажання 
усім вам, дорогі друзі!

23 березня 2014

Про платні послуги в бібліотеках: настав час змін?

До уваги працівників бібліотек, що надають платні послуги.

Міністерством культури України розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Переліку платних послуг, які можуть надаватися закладами культури, заснованими на державній та комунальній формі власності», який розміщено на офіційному веб-сайті Міністерства культури України (розділ «Громадське обговорення») для отримання пропозицій та зауважень.

Зауваження та пропозиції приймаються в термін до 30 квітня 2014 року.

  

18 березня 2014

Завершено перший етап тренінгової програми


Педагоги-новатори - так умовно визначено склад сьогоднішньої групи учасників тренінгу з успішного написання проектів.
Цим навчанням завершено серію, проведеною в бібліотеці із залученням фінансової підтримки Волонтера Корпусу Миру. 
  

             
Анатолій Андрійович Яценко, директор Департаменту освіти і науки, молоді та спорту ОДА, відкриваючи тренінг, акцентував увагу на важливості для освітян у сучасних умовах уміти знаходити та залучати додаткові ресурси для своєї діяльності, а надто коли мова йде про інноваційний розвиток, про професійні обміни та стажування для педагогічних працівників, про упровадження інформаційних технологій у сферу освіти.
     


Конкурс бібліотечного відео «БібліоКіноФест-3»

Тих, хто пишається своєю бібліотекою та хочете розповісти про неї усім, хто добре співпрацює зі своєю громадою, любить і вміє створювати відео, Програма "Бібліоміст" запрошує до участі у конкурсі «БібліоКіноФест-3».

Мета конкурсу - заохотити бібліотекарів до впровадження інновацій, привернути увагу широкої громадськості до бібліотек та ефективно рекламувати їхні послуги, залучати нових користувачів за допомогою відео та онлайн-маркетингу й підтримувати імідж сучасної бібліотеки.

Хто може брати участь?
Представники всіх видів та типів українських бібліотек (публічних, університетських, спеціалізованих тощо).
[Агов, шкільні бібліотекарі Херсонщини! Тут є шанс і для вас!]

Важливі дати:
17 березня – 17 квітня 2014 – подача заявок;
Середина квітня – середина травня 2014 – оцінка заявок журі;
Результати конкурсу буде оголошено під час Фестивалю бібліотечного відео (літо 2014).

Як взяти участь? - Читайте на сайті Програми "Бібліоміст":

http://bibliomist.org/ua/konkursy/on-line-konkursi/856-bibliokinofest-3
або ж на "Бібліотечному автобані":
http://www.bibliote4nyj-autoban.blogspot.com/p/3.html
 
***
Післямова :)
24 липня, на Ярмарку "Міст ваш!", оголошені переможці конкурсу, тож дізнатись імена переможців іномінантів та переглянути усі відзначені відео можна за посиланнями, розміщеними ось тут:
http://bibliomist.org/ua/konkursy/peremozhtsi/875-bibliokinofest-3-i-oskar-otrymuie

13 березня 2014

Заява УБА

РОЛЬ БІБЛІОТЕК І БІБЛІОТЕКАРІВ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ПРИНЦИПІВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ СВОБОДИ
Заява Президії Української бібліотечної асоціації від 11 березня 2014 р.
         
Українська бібліотечна асоціація як професійна громадська організація у дні соціальної напруги і нестабільності підтверджує свою місію, що полягає у всебічному сприянні розвитку бібліотечної справи і забезпеченні реалізації права користувачів бібліотечних послуг на якісне і своєчасне бібліотечне та інформаційно-бібліографічне обслуговування, а також захисті соціальних та інших спільних інтересів членів УБА.
  
Читати далі - на веб-сайті УБА

12 березня 2014

Навчання для вчителів

І не просто вчителів, а тих фахівців, яких часто називають "учителями вчителів" - для керівників методичних служб галузі освіти у районах та містах Херсонської області. Це навчання продовжило серію тренінгів, започатковано бібліотекою імені Дніпрової Чайки у співпраці та за організаційної підтримки Департаменту освіти і науки, молоді та спорту ОДА, а також Волонтера Корпусу Миру США. 
    
   
Його програма в загальному співпадала з програмою попередніх навчань, а саме, окрім власне тренінгу із написання проектів, спрямованих на залучення додаткового фінансування для реалізації креативних інноваційних ідей або ж вирішення нагальних суспільнозначущих проблем, включала також огляди потенційно цікавих для учасників навчання донорських програм, фундацій, програм обміну в галузі освіти і т. п., а також ресурсів, що є джерелом інформації про цікаві для наших учасників конкурси та проекти.
  

 
Окрім питань, безпосередньо пов'язаних із темою тренінгу, учасники навчання виявили зацікавлення і до запропонованої співробітниками бібліотеки екскурсії її залами та спеціалізованими центрами (адже багато хто побував цього дня у головній дитячій книгозбірні області уперше), і до питань, пов'язаних із участю шкільних бібліотек області у акціях та обласних проектах ювілейного року.


    

09 березня 2014

У дарунок Кобзареві!

Щойно у нашій бібліотеці стартували загальноміські авторські читання - березневий етап обласного Марафону читців "Звучи у нашім ріднім краї, безсмертне слово Кобзаря!"
  

Обласний марафон читців – учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів - на Херсонщині  розпочався у січні і триватиме до 19 грудня  2014 року. Його організували до 200-річного ювілею Тараса Григоровича Шевченка Департамент освіти і науки, молоді та спорту Херсонської обласної державної адміністрації спільно з КЗ «Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки» Херсонської обласної ради.
Мета проведення марафону - популяризація творчої спадщини Кобзаря, виховання молодого покоління громадян України у дусі патріотизму та відданості національним культурним цінностям, підтримка дитячої творчості.
Березневий етап бібліотека проводить спільно з управлінням освіти Херсонської міської ради.
Під час урочистого дійства читці-автори виконують власні вірші, присвячені Т.Г. Шевченку, або написані за мотивами його поезій, під враженням Шевченкових рядків. 
Проходять авторські читання марафону у незвичайній, модерній формі: під час свята здійснюється "верстка" майбутнього веб-видання. 
Ця віртуальна збірка, яку незабаром можна буде погортати й почитати на нашій поличці в Calaméo, вмістила творчі роботи усіх учасників заходу, а їх було заявлено і запрошено 62 учасники  із 27 навчальних закладів м.Херсон та окремих творчих об'єднань (серед них, наприклад - наша літературна студія "Контур"). 
До речі, у марафоні взяли участь не тільки діти, а й дорослі: серед співавторів віртуального видання і дідусь однієї з учениць, і вчителі, і бібліотекаір.
Під час заходу були продемонстровані відеосюжети з іншого віртуального обласного проекту, зініційованого колективом Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки «Шевченкіана нашої родини» - сімейні історії херсонців, пов’язані з іменем Тараса Шевченка та його творчістю.

08 березня 2014

Нові послуги бібліотеки!

У цьому році Херсонська ОБД ім. Дніпрової Чайки пропонує своїм користувачам нові послуги, які стали можливими завдяки проектам, запропонованим Програмою "Бібліоміст" та УБА і Книжковим порталом «Кассіопея - сузір’я українських книжок».
   
Перший із цих проектів - «English 1 2 3 у бібліотеці» - проект із безкоштовного вивчення англійської мови.
Рекламне відео проекту:
   

Всі публічні бібліотеки України, що мають хоча б один комп'ютер з доступом до мережі інтернет, можуть взяти участь у проекті. От і наша бібліотека, скориставшись наданою можливістю, зареєструвалась як учасник проекту. Тепер кожен користувач нашої бібліотеки може безкоштовно стати учнем незвичайної віртуальної школи, у якій викладають лише один предмет - англійську мову - але ж як цікаво! До того ж складати розклад уроків у цій "школі" та визначати інтенсивність свого навчання можуть самі учні.

Другий проект триватиме до кінця квітня ц.р. і дозволяє кожному читачеві нашої біблоітеки стати ще й читачем електронної бібліотеки порталу «Кассіопея - сузір’я українських книжок» (http://store.kassiopeya.com/).
 


Отримавши від бібліотекаря параметри доступу, Ви матимете доступ до книжок до 30 квітня 2014 року.

Зараз доступні книжки таких видавництв:

· "Інформаційно-аналітична агенція "Наш час"
· "КАССІОПЕЯ сузір'я українських книжок"
· Києво-Могилянська академія
· Книжный Клуб «Клуб Семейного Досуга»
· Саммит-Книга
· Склянка Часу*Zeitglas 

  
Проект здійснюється у режимі тестування сервісу випозичання (абонементу) електронних книжок. 
Мета: впровадження нової бібліотечної послуги; надання можливості користувачам отримати доступ до е-книжок українських видавництв в стінах бібліотеки або позичати їх (на власні пристрої користувачів) на абонемент. 
  
Що отримує у цьому проекті бібліотека?
- Нову послугу для користувачів: можливість надавати доступ до е-книжок як на території бібліотеки, так і через видачу на абонемент (на пристрої читача);
- Ліцензійний електронний контент; 
- Розширення кола користувачів; 
- Статистику використання. 
Що отримує читач?
- Доступ до сучасної української літератури, перекладів світових бестселерів, класичної, навчальної, довідкової літератури тощо;
 - Можливість читати в бібліотеці, використовуючи технічні засоби бібліотеки або власні ноутбуки чи мобільні пристрої на платформі Android та iOS; 
- Читати поза межами бібліотеки.
Зацікавились? Звертайтесь до бібліотекарів (на Червоностудентській 21 або електронною поштою: library-ks[at]i.ua).

04 березня 2014

Перший весняний семінар у бібліотеці Дніпрової Чайки

У рамках курсового навчання працівників шкільних бібліотек області сьогодні стартував триденний семінар (4-6.03.2014), організований на базі та за участі провідних фахівців ХОБД ім. Дніпрової Чайки, - звичайно, у партнерстві з організатором курсів КВНЗ "Херсонська академія неперервної освіти".
Перевага такого навчання безпосередньо в стінах бібліотеки очевидна: адже його учасники мають нагоду не лише закріпити й поглибити теоретичні знання, а й отримати консультації з проблемних питань технології бібліотечної роботи, методичні поради щодо впровадження інноваційних методик та прийомів популяризації дитячої літератури й організації читання школярів, залучення їх до креативних проектів - навіть за такими класичними темами, як Шевченкіана, патріотичне виховання, краєзнавство.
  


Спілкування з колегами-практиками під час професійної екскурсії, практикум з бібліографічного опису, що вже відбулися сьогодні, а також завтрашній тренінг із написання грантових проектів також зараховуємо у позитив цього семінару. 
Третій день плануємо присвятити переважно інформаційним технологіям - у стосунку до теперішнього стану та перспектив їхнього впровадження у практику шкільних бібліотек.
   

P.S. 5 березня - на тренінгу:
  

Тренінг продовжив серію, яку бібліотека організує спільно з Департаментом освіти і науки, молоді та спорту ОДА за організаційно-фінансової підтримки Корпусу Миру США в Україні: проведення цих тренінгів для бібліотекарів області та фахівців галузі освіти стало можливим завдяки гранту Волонтера Корпусу Миру в нашій бібліотеці Mary Beth Phair).
   

03 березня 2014

Всеукраїнський конкурс "Шкільна бібліотека"...

... завершився у Херсонській області. Обласне журі Всеукраїнського конкурсу "Шкільна бібліотека" розглянуло матеріали, що надійшли від журі районних та міських етапів конкурсу, і визначило переможців. 
У номінації «Шкільна бібліотека – інформаційний центр навчального закладу» кращою визнана конкурсна робота Єжової Тетяни Миколаївни, завідувача бібліотеки Херсонського академічного ліцею ім.О.В.Мішукова при Херсонському державному університеті Херсонської міської ради.
У номінації «Бібліотечний веб-ресурс» переможцем обласного етапу конкурсу став бібліотечний сайт та робота про нього Кухаренко Ганни Миколаївни, завідувача бібліотеки Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 15 Херсонської міської ради.

Лауреатами конкурсу у номінації «Шкільна бібліотека – інформаційний центр навчального закладу» журі визначило:
Лихожон Тетяну Володимирівну, завідувача бібліотеки навчально-виховного комплексу «Школа гуманітарної праці» Херсонської обласної ради;
Подоляк Вікторію Володимирівну, завідувача бібліотеки навчально-виховного комплексу «Дошкільний заклад-загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 2», м. Нова Каховка;
Хаєцьку Світлану Анатоліївну, бібліотекаря Киселівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Білозерського району;
Хлановську Наталію Валеріївну, завідувача бібліотеки Сиваської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 Новотроїцького району;
Яценко Наталію Анатоліївну, завідувача бібліотеки, та Шрамченко Любов Григорівну, бібліотекаря НВК «Чаплинська школа-гімназія» Чаплинського району.

За інформацією секретаря обласного журі Всеукраїнського конкурсу "Шкільна бібліотека" 2013-2014 рр. Паламарчук С. А.

Звіт Херсонської ОБД за 2013 рік

01 березня 2014

"ФантФест": "народне голосування" триває

Нагадуємо, що триває визначення переможця у номінації "Приз читацьких симпатій" серед фіналістів Міжнародного конкурсу творів у жанрі фантастики та фентезі "ФантФест" 
Про старт окремого конкурсу для юних письменників в рамках Міжнародного конкурсу "Гоголь-фентезі" було офіційно оголошено 1 квітня 2013 р., у день народження М. В. Гоголя та у Міжнародний день гумору.
    
Твори фіналістів читайте тут:
http://www.library.kherson.ua/lw/2014/01/итоги-первого-открытого-литературно/

1 квітня 2014 р. відбудеться офіційне оголошення та нагородження переможців конкурсу.
Приз читацьких симпатій визначається "народним голосуванням" - тут:
http://www.library.kherson.ua/lw/конкурс-фантфест-комната-для-голосо/