29 квітня 2014

Зачаровані Таврією

Сьогодні у актовій залі Херсонської академії неперервної освіти відбулося урочисте свято з нагоди оголошення підсумків ІІ регіонального літературного конкурсу імені Ю.К.Голобородька «Зачаровані Таврією» та нагородження переможців творчого змагання і авторів робіт, відзначених у окремих номінаціях.



   
Нагадаємо, що на конкурс приймаються творчі роботи (нариси) про Таврію і таврійців, у яких розповідається про історію та сучасність нашого краю, про красу рідної землі, про людські характери й долі наших земляків, про події Великої Вітчизняної війни. Конкурс має на меті вшанування художньої спадщини Юрія Костянтиновича Голобородька через підтримку та розвиток літературних здібностей учнівської молоді. 
ІІ регіональний літературний конкурс ім. Ю. К. Голобородька проводився з жовтня 2013 року по березень 2014 року. У ньому брали участь учні 5-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів області, при цьому переможці визначалися у двох вікових категоріях: учні 5 – 8 класів; учні 9 – 11 класів. Активність школярів була вражаючою – 288 творчих робіт створені в ході конкурсу і надійшли на розгляд журі!
Згідно з рішенням журі на святковій церемонії було оголошено переможців конкурсу та вручено дипломи й призи.

Гран-прі - а цього разу це знову ноутбук! - здобув учень 11-А класу Херсонської спеціалізованої загальноосвітньої школи I-III ступенів № 27 Євген Книш



 Зоряна мить абсолютного переможця конкурсу!

Основна школа (5-8 класи):
І місце – учениця 8 класу Дем’янівської ЗОШ I-II ступенів Нижньосірогозької районної ради  Анастасія Жиляєва 
ІІ місце – учень 6-Б класу Великокопанівської ЗОШ I-III ступенів Цюрупинської районної ради Олександр Терещенко
ІІІ місце – учениця 8-А класу Горностаївської ЗОШ № 1 I-III ступенів імені Героя Радянського Союзу С.С.Цвіка Кароліна Коливайко
Старша школа (9-11 класи):
І місце –  учениця 10 класу Каланчацької ЗОШ I-III ступенів № 2 Каланчацької районної ради Валерія Онуце
ІІ місце – учениця 11 класу Князегригорівської ЗОШ I-III ступенів
Великолепетиської районної ради Наталія Серьожнікова
ІІІ місце – учениця 10-А класу Станіславської ЗОШ I-III ступенів  імені К.Й.Голобородька Білозерської районної ради Яна Кобець



Призом за І місце стали електронні книги; переможці, що посіли другі місця у обох вікових категоріях, отримали в подарунок аудіоколонки; а володарі дипломів за ІІІ місце отримали на додаток до них "флешки". Кожен переможець та всі номінанти отримали на згадку про свою участь у конкурсі книгу, присвячену літературі рідного краю, автор якої - син Юрія Костянтиновича Ярослав Голобородько (а у конкурсі - ще й голова журі!).

У окремих номінаціях відзначено 49 творчих робіт, зокрема у розділі «Краса рідного краю» - 14 робіт, у розділі  «Герої твої, Херсонщино»  - 10 нарисів,  у розділі «Видатні постаті Таврійського краю» - 25 робіт (повний список переможців у окремих номінаціях можна прочитати у прес-релізі).



26 квітня 2014

Запрошуємо на фінал ІІ регіонального конкурсу ім. Ю.К.Голобородька!

  
Майже 300 творчих робіт надійшло на конкурс цього разу! 
А хто став переможцем, як вирішилась доля Гран-прі конкурсу, скільки номінацій визначило журі і хто був у них відзначений - учасники конкурсу та його гості дізнаються вже безпосередньо під час святкового фіналу.
Нагадуємо, що ІІ регіональний літературний конкурс імені Юрія Костянтиновича Голобородька відбувається за спільним наказом Департаменту освіти і науки, молоді та спорту ОДА і Управління культури ОДА, а його організатори - родина Голобородьків, Херсонська академія неперервної освіти та Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки.

25 квітня 2014

Бібліотечна медіаосвіта: захист проектів у динамічній групі

Навчальний рік добігає кінця - приходить до завершення і перший рік роботи у міжвідомчому проекті "Основи медіаосвіти: бібліотечна складова".
Перші напрацювання, зроблені дитячими бібліотеками - обласною бібліотекою імені Дніпрової Чайки та Центральною дитячою Херсонської ЦБС - вже не лише протестовані на практиці та рекомендовані до опублікування експертами, а й опубліковані (у цьому блозі з ними можна ознайомитись у рубриці "Бібліотечні медіауроки").
Решту уроків, передбачених програмами (див. там же :)), розробляли творчі групи, до яких увійшли працівники шкільних бібліотек. 24 квітня відбулася підсумкова зустріч динамічної групи, центральне місце у програмі якої зайняли захисти-презентації створених уроків, - перш за все перед колегами, представниками групи-опонента, а також перед представниками експертної ради проекту. 


Кожна творча група продемонструвала і високий клас у структурній та сюжетній побудові уроків, винахідливість та різноманіття у доборі інтерактивних компонентів, і чудові інноваційні ідеї та майстерно виготовлені медійні презентації (анімовані й озвучені, яскраві й оригінальні).
Звичайно, під час обговорення прозвучали й констуктивні пропозиції та доповнення, розгорталися гарячі дискусії щодо рівня складності навчального матеріалу та його змістовного насичення - спільно вишукували "золоту середину", аби й вимоги програми виконати і, не намагаючись навчати "усьому й одразу" :), послідовно нарощувати знання й уміння школяриків із класу в клас.
  

23 квітня 2014

Українська Вікіпедія запрошує на Вікіфлешмоб

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
  27 квітня 2014 — Вікіфлешмоб: день створення нових статей в українській Вікіпедії
"Якби кожен, хто це читає, створив одну корисну статтю, ми б мали понад мільйон корисних статей! " - 
стверджують координатори проекту.
Приєднуйтесь, знавці й експерти!
  

18 квітня 2014

Кращі шкільні веб-сайти

Щороку Інтернет Асоціація України  організує конкурс на кращий веб-сайт шкіл та позашкільних навчальних закладів. У 2014 році конкурс проводиться вчетверте. Предметом конкурсу є змістовне наповнення веб-сайтів навчальних закладів України, зручність у користуванні. Кожний сайт оцінювався за показниками, згрупованими у категорії: контент, зручність, динаміка, дизайн та технічні показники.
У номінації «Шкільні веб-сайти» за результатами конкурсу визначено 12 кращих сайтів:
· Броварська СШ №7, м. Бровари, Київська обл.    
· ЗОШ №10 м. Світловодськ, Кіровоградська обл.
· ЗОШ №6, м. Дніпропетровськ        
· Криворізька ЗОШ №68, Дніпропетровська обл.  
· Криворізька спеціалізована школа №118, Дніпропетровська обл.          
· Перша міська гімназія , м. Черкаси  
· Школа-ліцей «Гарант», м. Лисичанськ, Луганська обл.   

17 квітня 2014

"Щоб діти багато знали, є газети і журнали"

Так називається бібліотечний медіаурок, який сьогодні демонструвала колегам - працівникам бібліотек загальноосвітніх навчальних закладів Херсону, Інна Сергіївна Михайлова, завідуюча сектором періодики ХОБД імені Дніпрової Чайки.
Урок розроблено у рамках корпоративного міжвідомчого проекту "Основи медіаосвіти: бібліотечна складова" за програмою для 3 класів, тож, окрім шкільних бібліотекарів, на відкритий урок були запрошені учасники експертної групи - співробітники нашої бібліотеки та центральної бібліотеки для дітей Херсонської міської ЦБС.



Урок вже було протестовано за участю третьокласників ЗОШ № 48. А цього разу повчитися на незвичайному уроці-"не-уроці" (за формою - "гра-імітація": катання на "періодичній каруселі") випала нагода учням 3Г класу спеціалізованої ЗОШ № 52 ім. Т. Шевченка. 


Естафета "Зростання-2014" передана у Херсоні

На Херсонщині з 21 січня по 17 квітня тривав ключовий методичний захід 2014 року для шкільних бібліотек області – зональна фахова естафета кращого досвіду роботи, пов’язаної з трьома ключовими подіями – відзначенням 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка, 70-річчя визволення краю від фашистської окупації та 70-річчя створення Херсонської області.
Участь у цій професійній акції взяли всі бібліотеки загальноосвітніх навчальних закладів області, надаючи свої матеріали до альбомів естафети, що були оформлені у кожному районі та у містах Херсоні, Новій Каховці й Каховці. Усі альбоми естафети містять обширну статистичну й змістовну панораму діяльності бібліотек у «ювілейному» 2014-му році, яскраво проілюстровану фото та відеоматеріалами, вирізками з газетних публікацій і власними експрес-виданнями шкільних бібліотек.


   
17 квітня відбулась урочиста передача естафети Суворовським, Комсомольським та Дніпровським районами у місті Херсон, якою й підсумовується зональна частина акції. 

15 квітня 2014

Оголошені переможці конкурсу буктрейлерів «Читаємо з Клубом Сімейного Дозвілля»

2 місце - Львівська обласна бібліотека для дітей
Буктрейлер: Вдовиченко Г. «Ліга непарних шкарпеток» -http://www.youtube.com/watch?v=CO3CkD0svLQ
Автор: Дудко Юлія Юріївна

3 місце - Херсонська ОУНБ ім. Олеся Гончара
Буктрейлер: Луценко З. «Необдумана Міловиця» -https://www.youtube.com/watch?v=FRFZp4vQGhI 
                              
Повний список переможців - на сайті УБА.

13 квітня 2014

Бібліотеку вітають друзі й читачі!


Своє 90-річчя бібліотека святкує протягом усього року, тож і вітання продовжують надходити. Вітальні відео, які ми отримали протягом лютого-березня, змонтували у "відеолистівку", яку можна відтепер переглядати не тільки на екранах у стінах бібліотеки, а й на неофіційному каналі книгозбірні в YouTube.
  
Отож, Херсонську обласну бібліотеку для дітей імені Дніпрової Чайки вітають школярі, педагоги й бібліотекарі загальноосвітніх навчальних закладів м.Херсон, а також читачі:
- учні 4А класу ЗОШ І-ІІІ ст. № 15, разом з директором школи Стратійчук Людмилою Леонідівною та завідуючою шкільною бібліотекою Кухаренко Ганною Миколаївною;
- учасники бібліотечного літературного театру-студії "Чеширський кіт" (у ролі "піонерів" - читачів попередніх років);
- наші читачі - учні початкових класів Херсонської ЗОШ І-ІІ ст. № 2;
- Кацарська Софійка, дошкільниця, читачка молодшого відділу нашої бібліотеки;
- шкільний хор спеціалізованої ЗОШ І-ІІІ ст. № 52 імені Т.Г.Шевченка;
- суперові вітання від учнів і педагогів гімназії № 6 та спеціалізованої ЗОШ І-ІІІ ст. № 27!

Далі буде! :)


Щиро вдячні всім, хто привітав бібліотеку - письмово й усно, у відеолистівках і на веб-сторінках, електронною поштою і особисто!

09 квітня 2014

"Зростання-2014": естафету передано!

Зональна фахова естафета шкільних бібліотек області "Зростання-2014: перспективний досвід шкільних бібліотек", що стартувала 21 січня, досягла ключової події: згідно з її умовами сьогодні відбулися церемонії передачі естафети у чотирьох зональних центрах із шести - у Новій Каховці, Генічеську, Нововоронцовці та Цюрупинську
Учасники зональної зустрічі у Скадовську (делегації шкільних бібліотек Каланчацького, Чаплинського та власне Скадовського районів) провели її учора, а бібліотекарі Херсона передаватимуть свої районні естафетні альбоми 17 квітня.
За узгодженням з Департаментом освіти і науки, молоді та спорту, представники обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки брали участь у передачі естафети в Новій Каховці, разом з нашою місцевою колегою - заступником директора Новокаховської ЦБС по роботі з дітьми В.І.Карпенко. Група учасників тут зібралась найчисельніша - адже своїми здобутками та досвідом ділились шкільні бібліотекарі та методисти з питань роботи шкільних бібліотек із Каховки та Каховського району, із Горностаївського, Великолепетиського та Верхньорогачицького районів і, звичайно, господарі зустрічі - новокаховчани, а саме - відділ освіти міської ради, дирекція, бібліотечні працівники, педагогічний та учнівський колектив Новокаховської ЗОШ №10.
                                       

08 квітня 2014

Девіз УБА 2014 року

Як інформує сайт Української бібліотечної асоціації, визначено девіз асоціації 2014 року: «Бібліотек@ - територія єдності».
Ідея належить Ганні Прохоровій (Центральна наукова бібліотека Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна) та Президенту УБА Ірині Шевченко.
Всього на конкурс було подано 148 пропозицій від державних, обласних, районних, юнацьких і дитячих, університетських, спеціальних, шкільних бібліотек з різних куточків України та користувачів цих бібліотек.



  

06 квітня 2014

Типові правила користування бібліотеками в Україні: обговорюємо проект

Міністерством культури України спільно із Національною бібліотекою України для дітей розроблено проект Типових правил користування бібліотеками в Україні, який розміщено на офіційному веб-сайті Міністерства культури України (розділ «Громадське обговорення») для отримання пропозицій та зауважень.

Зауваження та пропозиції приймаються в термін до 7 квітня 2014 року, отож, ще є трохи часу, щоб висловити думку з приводу проекту важливого для кожної бібліотеки документу.

  

02 квітня 2014

Тиждень дитячого читання 2014: готуємось до святкового фіналу

4 квітня о 13-00 в актовій залі Херсонського Палацу дитячої та юнацької творчості (вул. Чекістів, 2) відбудеться святкове нагородження переможців І етапу загальноміського конкурсу «Книжковий драйв», який проводився серед учнів 2-4 класів загальноосвітніх шкіл Херсона із жовтня 2013 року по березень 2014 року, під назвою «У книжковім дивосвіті виростають творчі діти».
Цим святковим дійством завершується програма Всеукраїнського Тижня дитячого читання 2014 року на Херсонщині.

P.S. Репортаж зі свята: http://xobd-news.blogspot.com/2014/04/blog-post_4.html
та фотозвіт на Фейсбуку.

01 квітня 2014

Гаряча новина! Фінал "ФантФест"у



13:00. Саме зараз у "рожевій залі" бібліотеки відбувається святково-жартівлива церемонія нагородження переможців та лауреатів Першого відкритого конкурсу творів у жанрі фентезі та фантастики "ФантФест"

Продовження - у блозі новин: http://xobd-news.blogspot.com/2014/04/blog-post_1.html
Фоторепортаж - у Фейсбуку.
Відеорепортаж від ХОДТРК "Скіфія" - http://youtu.be/lPjGQ8J276A