27 серпня 2014

Бібліотека на обласній серпневій педагогічній конференції

Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки переважну більшість своїх проектів реалізує у партнерстві з установами та закладами освітньої галузі й шкільними бібліотеками. Тож радо прийняли запрошення взяти участь у цьогорічній обласній серпневій педагогічній конференції.  
Конференція відбулася у приміщенні Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. Миколи Куліша.
Модерував конференцію заступник голови обласної державної адміністрації-керівник апарату Сергій Тріщанович, а участь у ній взяли й виступили перед учасниками зібрання перший заступник голови облдержадміністрації Ігор Шепелєв, голова Херсонської міської ради Володимир Миколаєнко та заступник директора Департаменту освіти і науки Віктор Меренков.
  
    
Бібліотечна експозиція, тематично приурочена до Першого уроку "Україна - єдина країна", була розгорнута у вестибюлі театру ім. М.Куліша, де відбувалась учительська конференція. А виступ на конференції заступника директора з наукової роботи ХОБД було присвячено перспективам методичної взаємодії обласної дитячої книгозбірні й бібліотек загальноосвітніх навчальних закладів, головно - у питаннях впровадження інформаційно-комп'ютерних технологій, організації бібліотечних занять з медіаосвіти та формування інформаційної культури школярів.


Визначаючи пріоритетні завдання для освітньої галузі на наступний навчальний рік, промовці наголошували на необхідності приділяти особливу увагу патріотичному вихованню. Адже, як відзначив доктор історичних наук, професор Херсонського державного університету Віталій Андрєєв, саме недостатнє патріотичне виховання наших громадян спричинило до проявів сепаратизму та воєнної ситуації у східних регіонах країни.
Ігор Шепелєв, зокрема, наголосив на тому, що єдності та незламній боротьбі українців за свободу, незалежність і територіальну цілісність України повинен присвячуватися перший в цьому навчальному році урок: «Україна – єдина країна», а цикл уроків мужності - проводитися продовж всього навчального року. Мають бути проведені серед школярів конкурси літературних та мистецьких творів, присвячених історії боротьби українського народу за державний суверенітет та територіальну цілісність України. 
     
    
Були вручені й заслужені відзнаки педагогічним працівникам - від Херсонської мерії, обласної ради та державної адміністрації. Останні, до речі, отримали переможці Всеукраїнського конкурсу "Учитель року", - коли називали школи переможців, звернула увагу: бібліотечній спільноті ці навчальні заклади у більшості теж добре знайомі! Адже так часто бачимо учнів цих шкіл у числі переможців різноманітних читацьких та творчих конкурсів, буваємо "в гостях" у їхніх шкільних бібліотеках. 
Отже, Почесні грамоти ОДА й разові стипендії були вручені:
- Осьмініну Павлу – директору Херсонського навчально-виховного комплексу №51 Херсонської міської ради;
- Парфьоновій Ганні – вчителю початкових класів навчально-виховного комплексу «Дошкільний заклад – загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2» Новокаховської міської ради;
- Резнік Валентині – вчителю географії Новосеменівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Іванівського району;
- Самініній Олені – вчителю світової літератури Херсонської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №52 з поглибленим вивченням української мови та літератури Херсонської міської ради;
- Сікозі Анатолію – вчителю технічної праці Станіславської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів ім.К.Й.Голобородька Білозерського району.

Завершив конференцію невеличкий концерт та спільне виконання гімну України - разом з хором Херсонського училища культури.
  
Коференція завершилась. Завдання визначені. До зустрічі у школах 1-го вересня, шановні вчителі!

26 серпня 2014

Патріотичне паті

Такі промовисті фото із головної події у святковій програмі бібліотеки до Дня Незалежності України!

            
  

    
Більше фото та інформації - у блозі "ХОБД-news" та на Фейсбуку.

22 серпня 2014

З Днем Незалежності, Україно!

Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек

"З метою розкриття потенційних можливостей шкільної бібліотеки, підняття її престижу, привернення уваги вчительської, учнівської та батьківської громадськості до проблем шкільної бібліотеки та популяризації читання в Україні", як сказано у преамбулі до наказу Міністерства освіти і науки України (http://www.mon.gov.ua/ua/about-ministry/normative/2734- та власне наказ МОН: http://mon.gov.ua/files/normative/2014-08-14/2734/nmo-931.pdf), у нашій країні започатковано щорічне проведення Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек в рамках Міжнародного місячника шкільних бібліотек. Ініціатором важливого рішення разом з МОН виступила ДНПБ України ім. В.О.Сухомлинського.
Гасло Місячника 2014 року: «Шкільна бібліотека – стратегічний партнер освіти».
До наказу, до речі, додані й Рекомендації про його проведення, в яких зазначається, що кращий досвід з організації та проведення заходів Місячника планується опублікувати у спецвипуску науково-методичного часопису "Шкільна бібліотека плюс". Підсумувати активності, здійснені протягом першого Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек передбачається на всеукраїнському вебінарі у листопаді 2014 р.
Серед рекомендованих до проведення в рамках Місячника заходів варто особливим чином відзначити:
- організацію на обласному рівні тижня популяризації дитячого читання "Час читати";
- проведення у шкільних бібліотеках Днів відкритих дверей для батьків та громади;
- розміщення на сайтах ЗНЗ інформації про Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек.
Оскільки ж Всеукраїнський місячник відбувається у рамках Міжнародного місячника шкільних бібліотек, то дуже доречними для наших колег - шкільних бібліотекарів стануть методико-бібліографічні матеріали "Жовтень єднає шкільні бібліотеки", підготовлені В.П.Здановською, заступником головного редактора журналу "Шкільний бібліотечно-інформаційний центр":
http://www.slideshare.net/ValentinaZdanovska/ss-37418205.

19 серпня 2014

Пам'яті Всеволода Нестайка

Сьогодні в Києві попрощалися із Всеволодом Нестайком - улюбленим письменником української дітвори.

Його "Тореадорами з Васюківки" зачитувались ми, школярі 60-х років минулого століття, - сучасники Яви Реня й Павлуші Завгороднього. 
І сьогодні, через півстоліття, переглядаючи анкети соціологічних опитувань, неодмінно зустрічаєш серед найкращих-найцікавіших-найулюбленіших книжок твори Всеволода Зіновійовича.
Книги Нестайка - трилогія про знаменитих "тореадорів" з Васюківки, казки "У країні сонячних Зайчиків",  "Неймовірні пригоди у лісовій школі", "Незнайомка з Країни Сонячних Зайчиків", повісті "Одиниця з обманом", "П'ятірка з хвостиком", "Загадка старого клоуна",  "Пригоди Грицька Половинки", «Найновіші пригоди Косі Вуханя та Колька Колючки»... - не затримуються на бібліотечних полицях, мандрують від одного читачика до іншого, від покоління до покоління.
1979 року рішенням Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури трилогію "Тореадори з Васюківки" внесено до Особливого почесного списку Г.Х. Андерсена як один із найвидатніших творів сучасної дитячої літератури. Твори Всеволода Нестайка перекладено багатьма мовами світу, за ними знято кілька екранізацій, а кінофільм "Тореадори з Васюківки" здобув Гран-прі кінофестивалю в Мюнхені у 1968 році та Головну премію Міжнародного фестивалю в Алегзандрії (Австралія, 1969). Лауреат відзнаки "Золоті письменники України" (2012).
16 серпня письменник пішов із життя. А нам залишилися його сонячні книжки... 

УБА підписала Ліонську Декларацію

Новина одним рядком...
  
Українська бібліотечна асоціація підписала Ліонську декларацію, прийняту ІФЛА 18 серпня 2014 р. - читати на сайті УБА.
  
Текст декларації: 
англійською мовою - http://www.lyondeclaration.org/

04 серпня 2014

"Україна - єдина країна"

1 серпня 2014 підписано лист Міністерства освіти і науки України за № 1/9-388 "Про проведення Першого уроку 2014/2015 н. р."
Метою Першого уроку, як зазначено в листі, є формування в учнів розуміння єдності й цілісності України, її багатонаціонального народу як національної ідеї розвитку вільної, незалежної, демократичної та заможної держави.
Під час уроку мають бути реалізовані такі завдання:
- ознайомити учнів з основними історичними подіями становлення державності України;
- формувати відчуття приналежності до України, усвідомлення себе українцем, почуття особистої відповідальності за долю держави та українського народу;
- формувати готовність служити Батьківщині своєю працею та стати на захист державних інтересів країни;

- виховувати повагу до державних символів, шанобливе ставлення до традицій українців та представників інших національностей, що населяють країну.
Дитячі бібліотеки зазвичай беруть найактивнішу участь у підготовці й проведенні Першого шкільного уроку. А цьогорічна його тема - "Україна - єдина країна" - спонукає до особливої уваги, у тих складних умовах, які нині переживаємо. До речі, маємо вже й спеціально до Першого уроку 2014/2015 н.р. підготовлені видання. Фахівці Кіровоградського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського, наприклад, видали методичний посібник і надали доступ до електронної версії цього видання:
  
Україна – єдина країна. Розробки уроків і позакласних заходів для 

проведення Першого уроку у 2014/2015 навчальному році: [методичний посібник] / укладачі: Ю.В. Міцай, С.М. Пляка, О.П. Третяк, О.В. Ревнивцева. – Кіровоград: ФО-П Александрова М.В., 2014. – 172 с. 
http://koippo414.at.ua/NMK/PershiyUrok/ukraina-edina_krajina.pdf

Кілька сценаріїв, для школярів різного віку, розміщені на освітньому порталі "ПедПреса".
   
***
P.S. Бібліотека імені Дніпрової Чайки не тільки взяла активну участь у проведенні Першого уроку, а й протягом вересня продовжувала проводити акції й заходи під девізом "Україна - єдина країна", наприклад, ті, про які можна прочитати у блозі новин:
http://xobd-news.blogspot.com/2014/09/blog-post_11.html,
http://xobd-news.blogspot.com/2014/09/blog-post_12.html .