18 квітня 2015

Третя міжнародна науково-методична конференція з практичної медіаграмотності

Сьогодні вранці повернулись із Києва, з Третьої міжнародної науково-методичної конференції "Практична медіаграмотність: міжнародний досвід та українські перспективи», яку 16 та 17 квітня Академія української преси (АУП) провела в партнерстві з Інститутом інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки України та Інститутом соціальної та політичної психології Національної академії педагогічних наук України.
Одним із партнерів конференції є Програма "Бібліоміст", підтримці якої завдячує своєю участю і невеличка делагація Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки у складі директора Анни Бардашевської та заступника директора з наукової роботи Наталії Попової (себто автора цього допису).
Ярослава Титаренко, заступник директора Програми "Бібліоміст", у вітальному слові під час відкриття конференції говорила про позитивні зміни, яких зазнали сучасні українські бібліотеки, та їхній значний потенціал у формуванні медіа- та інформаційної культури наших громадян. 



На пленарному засіданні.
Взагалі коло учасників досить широке - вчителі загальноосвітніх навчальних закладів, науковці та працівники мас-медіа, науково-педагогічні працівники вищих навчальних закладів, закладів післядипломної педагогічної освіти, співробітники бібліотек.
Серед основних напрямів роботи конференції:
-медіаграмотність як життєво необхідна складова в сучасному соціально-політичному та культурному полі України;
- новинна і інформаційна грамотність: методики упровадження в навчальний процес;
- теоретичні засади медіаосвіти;
- медіаосвіта як педагогічна інновація;
- роль медіаосвіти у соціалізації особистості;
- медіапсихологія і медіаосвіта та інші.

   
Бібліотечні працівники за програмою конференції мали власну секцію - "Медіа- та інформаційна грамотність: новий функціонал бібліотек".
Учасники секції на пленарному засіданні.


Модератори бібліотечної секції - Ярослава Титаренко (Програма "Бібліоміст") та Лідія Поперечна (прес-служба НБУ ім. В.Вернадського) 
Під час роботи секції "Медіа- та інформаційна грамотність: новий функціонал бібліотек".


Цілком закономірним є те, що всі виступи та майстер-класи на секції стосувалась різних аспектів медіаграмотності юних користувачів бібліотек, адже виступали саме працівники бібліотек для дітей та бібліотек для юнацтва:
Витяг із програми конференції - секція бібліотек.
Бібліотека ім. Дніпрової Чайки презентувала на конференції напрацювання, здійснені працівниками шкільних і дитячих бібліотек Херсону, а також Національної бібліотеки України для дітей, за проектом "Основи медіаосвіти: бібліотечна складова", та ресурс, що формується саме із цих напрацювань "Бібліотечні медіа-уроки".  

***
У програмі другого дня конференції найбільше зацікавили презентації видань та ресурсів - здебільшого посібників для медіапедагогів, які, безперечно, знайдуть своє застосування не лише у школі, а й у бібліотеках, що опікуються формуванням інформаційної та медіаграмотності своїх користувачів, як от:
     

 

Окремі з презентованих видань ми вже маємо у фондах своєї бібліотеки та у районних бібліотеках для дітей Херсонщини, із рештою ж (у електронному форматі принаймні) можна ознайомитись на сайті головного організатора конференції - Академії Української Преси: http://www.aup.com.ua/.
    


Фото та матеріали конференції - на порталі "Медіаосвіта і медіаграмотність".

Немає коментарів:

Дописати коментар