11 вересня 2015

"Ігри патріотів Херсонщини": серпневі нотатки. Сторінка третя

<< Сторінки перша, друга
    
Усі 32 сільські бібліотеки Білозерського району були проінформовані про обласний інтелектуальний турнір «Ігри патріотів Херсонщини» та отримали електронний варіант, а 21 бібліотека, і районна дитяча та селищна бібліотека в тому числі, отримали ще й настільну краєзнавчо-пізнавальну гру «У пошуках знайомих незнайомців».

Найбільшу активність у І турі Ігор виявили Чорнобаївська, Дніпровська, Томинобалківська, Розливнянська, Посад-Покровська, Микільська, Правдинська, Кізомиська, Токарівська, Киселівська, Олександрівська, Федорівська, Іванівська, Новотягинська, Широкобалківська, Петрівська, Східненська, Надеждівська, Радянська, Понятівська сільські бібліотеки, звичайно ж, РДБ, а також юнацький підрозділ районної бібліотеки та деякі шкільні бібліотеки.
Всього ж за час проведення І етапу турніру в Білозерському районі учасниками краєзнавчих інтелектуальних ігор вже на середину серпня стали понад 530 школярів.
Досить вдалими були бібліовізити РДБ у школи Білозерки, де серед школярів середнього та старшого віку (7-9 класи) бібліотекарі проводили відбіркові тури інтелектуального турніру «Ігри патріотів Херсонщини», з використанням краєзнавчих вікторин та тестів «Краєзнавчі мандри Білозерщиною», «Херсонщина – багатонаціональний край», «Сім чудес Херсонщини» тощо. 
З учнями молодшої та середньої вікової категорії більшість змагань пройшла під час літніх оздоровчих таборів безпосередньо в бібліотеках. Діти із задоволенням грали у настільну гру «У пошуках знайомих незнайомців» та в електронні - «Зелене диво Херсонщини», «Херсонські ерудит-мандри», «Літературний круїз», «Лицарі Таврійського краю», - як у РДБ, так і в усіх бібліотеках району.

Запам’яталась читачам РДБ зустріч з місцевим краєзнавцем, вчителем історії і правознавства Велетенської ЗОШ I-III ступенів Колєсніченко Л.О., яка з задоволенням розповіла про свої дослідження та презентувала власні краєзнавчі матеріали.
Діти із задоволенням поринули у світ історичного минулого рідного краю та сучасного сьогодення, граючи у ігри, в ході яких дізнались про історію заселення Херсонщини, мистецтво рідного краю,  знайомилися з літературним краєзнавством, мандрували ріднокраєм.  Про це свідчать публікації про хід на Білозерщині у блозі районної дитячої бібліотеки http://bibliozerka.livejournal.com/.
Найвдалішими «родзинками» турніру, на думку білозерських колег, стали:
- патріотична «Зірниця» правдинських читачів (5-7 класи);
- екскурсія пам’ятними місцями Білозерки волонтерів-читачів РДБ (5-7 класи);
- Краєзнавчі мандри ріднокраєм читачів Розливнянської с/б (5-8 класи), Чорнобаївської с/б (7-9 класи), Дніпровської с/б (6-9 класи).
- феєричний етнокалейдоскоп Радянської с/б «Національний колорит мого села» (у с. Радянське Білозерського району  у співдружності проживають турки-месхетинці, вірмени, українці…) (4-6 класи) та інші.

Білозерська РДБ надала бібліотекарям району методичні рекомендації щодо проведення ігор патріотів у цікавій і оригінальній формі: краєзнавчі експедиції, екскурсії, квести, вивчення пам’яток, а також щодо використання електронних та настільних ігор. У РДБ оформлено краєзнавчу книжко-ілюстративну виставку матеріалами якої з задоволенням цікавляться читачі бібліотеки.
За фото-звітами сільських бібліотек створено слайд-шоу ««Ігри патріотів Херсонщини. Розгортання 1-го етапу обласного інтелектуального турніру у Білозерському районі». Створили також «Краєзнавче портфоліо. Видатні білозерчани», яке дає можливість згадати відомих та знаних людей Білозерщини, - буде використане також у підготовці до ІІ туру «Ігор патріотів Херсонщини», як і електронний фотоальбом «Мистецька палітра Херсонщини» - про видатних діячів мистецтв Херсонської області, краєзнавча «онлайн»-вікторина «Як тебе не любити, краю мій», запитання якої стосуються історії району. Участь у цій вікторині  піде в залік районного фіналу і допоможе юним білозерчанам заробити додаткові бали у змаганні ІІ туру, що відбудеться у вересні.
Розроблене Положення про районний тур та розповсюджено у бібліотечній мережі району.
Окремою лінією фінального заходу стане краєзнавчий нон-стоп «Оскароносний білозерчанин», приурочений до 85-річчя від дня народження відомого актора і кінорежисера С.Ф. Бондарчука, який народився у Білозерці.
До співпраці у підготовці до 2 етапу запрошено спеціалістів з архіву, музею, РайСЮН, вчителів української літератури, місцевих краєзнавців, які готуються до роботи у 3-х секціях: формулюють запитання, розробляють тести, вікторини. А від сільських бібліотек вже надходять заявки на участь у 2 етапі обласного інтелектуального турніру «Ігри патріотів Херсонщини».
   
***
Завершився І етап обласного інтелектуального турніру «Ігри патріотів Херсонщини» у бібліотечних закладах Нововоронцовського  району.   Діти активно включилися в змагання. 
Найбільшу кількість учасників було залучено в шкільній бібліотеці Нововоронцовської ЗОШ №2 та сільських: Біліяївській, Гаврилівській, Нововоскресеньській. Учасники з останньої не лише перевірили свої краєзнавчі знання, відкрили для себе щось нове, а й поділитися з друзями цікавими історіями.  До гри в Гаврилівській ЗОШ  I-III ступенів долучилися також класні керівники  4 і 5 класів Грицик І. та Малета І. Вони відмітили, що питання дуже вдало підібрані. Тому учні із задоволенням мандрували тваринним світом Херсонщини.
Серед названих бібліотек слід окремо відзначити турнір, який відбувся в Нововоронцовській  загальноосвітній школі №2. Його організували і провели члени  бібліотечного клубу «ПЕРЛИНА» Нікітюк Юлія та Шляпіна Вікторія, учениці 8 класу. «Перлинки» запросили школярів в експедицію рідним краєм. Під час якої знайомили учасників  із   новими, цікавими,і, навіть, таємничими краєзнавчими фактами.   

Гравці  відмітили, що гра допомогла їм розширити світогляд, краще пізнати та полюбити рідний  край, весело провести час  разом з однодумцями.      
Переможці завзято готуються до нової подорожі. 
***

Термін дії в ігри серії "Ігри патріотів Херсонщини", як на  думку як дітей, так і вихователів, учителів, повинен бути необмежений, - стверджують колеги з Великої Олександрівки.
Першою було проведено гру «У пошуках знайомих незнайомців». Ця гра, відзначають бібліотекарі, згуртувала дітей у пошуку правильних відповідей. Та й дорослим вона видалась пізнавальною та цікавою. Неодноразово настільну гру «У пошуках знайомих незнайомців» батьки брали додому, щоб пограти в колі сім”ї.

Граючи у гру «Зелене диво Херсонщини», великолександрівські школярі мали і власні доповнення, а розгадуючи загадки,  загадували і свої - про кульбабу, диню  та соняшник. 
«Херсонські ерудит-мандри» сподобались всім дітям відповідної вікової категорії. Так, дітей зацікавило, що сусідня  Бериславщина є справжнім географічним та історичним центром нашого краю. Приємно, що про найпершу ГЕС в Україні, що прославила наше рідне селище Велику Олександрівку, знають всі.


Хлопчаки особливо вподобали гру «Лицарі таврійського краю», а учасникам гри «Літературний круїз» - запитання червоного кольору – відеозапитання та синього – категорія «Запитай у супротивника». 
"Ігри серії «Ігри патріотів» не тільки навчають дітей  пізнавати нашу маленьку батьківщину. Вони згуртовують однодумців, спонукають до пошуку та вивчення нових матеріалів про нашу Херсонщину. <...> Ці ігри будуть справжнім доповненням до вивчення шкільного матеріалу з літератури, історії, біології, природознавства", -  відзначають працівники Великоолександрівської РДБ. До районного етапу конкурсу будуть залучені працівник музею Ганна Гаран, вчитель історії Оксана Зима та бібліограф Ірина Мацак.
А 28 серпня в районному Будинку культури  була проведена учительська конференція для вчителів Великоолександрівського району. До уваги всіх присутніх була організована книжкова виставка–панорама «Ігри патріотів Херсонщини». Учителі мали змогу ще раз згадати про краєзнавчі ігри серії, а хто ще  не знав про неї - ознайомитись з умовами та можливістю проведення в своїх школах. Бібліотекарі ще раз нагадали, що районний тур гри на порозі. Тож запросили всіх до активної участі в цій корисній, цікавій, пізнавальній грі.
Далі буде.

Немає коментарів:

Дописати коментар