25 лютого 2015

Розпорядження голови ОДА

4 лютого видалось знаковою датою у цьогорічному бібліотечному календарі - цим днем датовані не лише два спільні накази управління культури та управління освіти і науки (про конкурс "Велика книга читацьких рекордів" і про фестиваль виконавської майстерності "Поетичний камертон Ліни Костенко"), а і Розпорядження голови ОДА від 4.02.2015 №53 "Про координаційну раду з питань організації діяльності бібліотек Херсонської області, що обслуговують дітей", яким затверджено склад координаційної ради з питань організації діяльності бібліотек Херсонської області, що обслуговують дітей (раду очолює Валентина Іванівна Січова, перший заступник голови облдержадміністрації), "Положення про координаційну раду з питань організації діяльності бібліотек Херсонської області, що обслуговують дітей", а також "Перспективний план взаємодії методичних центрів для бібліотек Херсонської області, що обслуговують дітей, на 2015 - 2017 роки".     
Ці документи вже були представлені методистам районних МК і групі шкільних бібліотекарів на нещодавному обласному семінарі, а сьогодні з ними були ознайомлені завучі з виховної роботи загальноосвітніх навчальних закладів Херсонської міської ради, - у рамках наради, проведеної міським управлінням освіти та методичним кабінетом на базі Херсонської гімназії №6. 
У виступі заступника директора з наукової роботи обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки Наталії Попової увага була закцентована на завданнях для шкільних бібліотек міста, визначених Розпорядженням №53, та розвитку їхньої співпраці з бібліотеками галузі культури і насамперед - з обласною бібліотекою ім. Дніпрової Чайки, функції якої як методичного центру для бібліотек, що обслуговують дітей, відтепер значно розширюються.

(Публікація Розпорядження на сайті ОДА.)

24 лютого 2015

День спеціаліста для бібліотечних фахівців

Сьогодні у науково-методичному відділі обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара відбувся день спеціаліста  для методистів обласних і центральних міських та університетських бібліотек, зокрема обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки, ЦМБ ім. Лесі Українки та центральної міської бібліотеки для дітей, державної морської академії, державного університету, державного аграрного університету, національного технічного університету.
Завідуюча науково-методичним відділом Т.Л.Сватула поділилася з колегами інформацією про впровадження електронної системи звітності про діяльність публічних бібліотек області та запланованими тренінгами з освоєння цього нововведення.
Обласні методичні центри підготували огляди нових надходжень фахової літератури - бібліотекознавчих збірників та монографій, фахових навчальних  і практичних посібників, видань за результатами соціологічних досліджень та методичних і методико-бібліографічних посібників тощо. Учасники заходу були ознайомлені з новими національними стандарами України, введеними в дію у 2014 році.     
Бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки підготувала також огляд обласних фестивальних та конкурсних проектів, до участі в яких запрошуються і самі бібліотекарі, і діти та молодь - читачі херсонських книгозбірень, зокрема - обласний фестиваль виконавської майстерності  "Поетичний камертон Ліни Костенко", літературні конкурси - "ФантФест" та "Зачаровані Таврією", конкурс на звання кращого читача "Велика книга читацьких рекордів", конкурс правових заходів "Світ дитинства, захищений правом".
  
Фото із сайту НМВ ОУНБ ім. О.Гончара.

23 лютого 2015

"Ігри патріотів Херсонщини" - для наймолодших

До бібліотеки ім. Дніпрової Чайки прибув довгоочікуваний "вантаж" - із херсонського видавництва "Наддніпряночка" привезли краєзнавчу гру "У пошуках знайомих незнайомців"!

Це - перша із серії краєзнавчих "Ігор патріотів Херсонщини", створених нашими бібліотекарями. Усі сім ігор серії вже існують у електронному форматі, а їхній пробний робочий наклад вже навіть надійшов до районних бібліотек для дітей нашої області. 
Незабаром усі ці ігри можна буде скачати зі спеціальної сторінки на сайті бібліотеки ім. Дніпрової Чайки. 
 
А от друкована карта-гра поки що існує тільки одна, і її оперативне й надзвичайно якісне виготовлення у нашому улюбеному видавництві (адже саме там побачила світ книжка-іграшка "Бібліотека для генерації Google") дуже потішило усіх, хто причетний до розроблення цієї захоплюючої і пізнавальної гри, і перш за все - її основного автора Альону Ліпкіну.
Можлим же це видання стало завдяки сприянню Херсонської обласної державної адміністрації, управління культури ОДА і особисто Валентини Січової, Світлани Думинської та Руслана Панчишина, за що ми їм надзвичайно вдячні!
Незабаром увесь наклад гри "роз'їдеться" по містах і селах нашої області - і стане в пригоді в організації інтелектуального краєзнавчо-патріотичного турніру, який саме так і називається - "Ігри патріотів Херсонщини", а стартує на початку березня!

P.S. Електронні версії решти ігор серії викладені на спеціальній сторінці на сайті бібліотеки, а робочі версії для організаторів ігор можна скачати тут.
  

21 лютого 2015

"Бібліофонтан-2015"

«Фонтан казок» – це київське видавництво, засноване у 2014 році, що спеціалізується на дитячій книзі. Гасло видавництва - «Фонтан казок – щоб напувати мрії!».

Переглянути й замовити книжки видавництва можна на сторінці «Фонтану казок» у Фейсбуку - https://www.facebook.com/fontanbook. Головний редактор – поет і дитячий письменник Іван Андрусяк, який, до речі, кілька разів приїздив до нашої бібліотеки на зустрічі з юними читачами та працівниками книгозбірень. І от із 1 березня видавництво розпочинає соціальну акцію, яка безперечно зацікавить наших колег та читачів їхніх бібліотек -  
              "Бібліофонтан-2015".
Участь у акції можуть брати всі бібліотеки України – від обласних і міських до сільських і шкільних.
Для цього треба подати заявку:
- на електронну пошту bibliofontan@fontan-book.com;
- або приватним повідомленням на сторінці видавництва у Фейсбуку.
У заявці слід вказати:
- назву бібліотеки,
- повну поштову адресу бібліотеки,
- ім’я та прізвище контактної особи і її електронну адресу та номер телефону, щоб організатори акції могли з нею зв’язатися.

Акція триватиме 9 місяців – з 1 березня по 30 листопада 2015 року.
Усі заявки, які надійдуть протягом місяця, будуть внесені в систему випадкового відбору Random, яка видасть одного переможця, – і так буде 9 разів протягом цих 9-и місяців.

Усі бібліотеки, яким не пощастило стати переможцем, можуть подавати заявки в наступні місяці на тих самих умовах, без жодних обмежень.

Кожен переможець місяця безкоштовно отримає повний комплект книжок видавництва «Фонтан казок».
Інформація про перебіг акції та переможців місяця буде доступною на сторінці у Фейсбуку. Кожного переможця місяця буде оголошено до 5-го числа наступного місяця.

А у грудні 2015 року серед усіх 9-и переможців місяця – так само за допомогою системи випадкового відбору – буде визначено переможця року. 
Суперпризом для цієї бібліотеки стане приїзд «Фонтану казок» – із письменниками й художниками, чиї книги вийшли у видавництві, які проведуть для читачів творчі зустрічі та майстер-класи!

За матеріалами сайту Національної бібліотеки України для дітей:
http://www.chl.kiev.ua/Default.aspx?id=6873 

18 лютого 2015

Бібліотечне краєзнавство - для виховання патріотів

17-18 лютого у Херсонській обласній бібліотеці ім. Дніпрової Чайки відбувся обласний семінар-тренінг для методистів, що опікуються фондами бібліотек загальноосвітніх навчальних закладів, та працівників шкільних бібліотек міста і області. 
Тема семінару - "Краєзнавча діяльність шкільних бібліотек у системі патріотичного виховання учнів". 
У перший день семінару увага його учасників була зосереджена на нових регіональних документах, що визначають завдання бібліотек у ближній перспективі, зокрема аналізували розпорядження голови обласної державної адміністрації "Про координаційну раду з питань організації діяльності бібліотек Херсонської області, що обслуговують дітей" (від 4.02.2015 р.) та затверджені цим розпорядженням документи, спрямовані на поглиблення співпраці дитячих і шкільних бібліотек (виступ Анни Іванівни Бардашевської, директора ОБД).
   

16 лютого 2015

Нові знання – нові перспективи!

10-11 лютого у конференц-залі готелю «Експрес» у Києві відбувся поглиблений тренінг на тему «Регіональні піар-офіси сучасних бібліотек», учасницею якого пощастило стати і головному бібліотекарю відділу Інтернет-послуг Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки Ірині Срібній [як раптом хто ще не знайомий - білявка на фото:].
   
 
Організатори тренінгу - ГО «Центр медіареформ» та програма «Бібліоміст». Висококваліфіковані тренери Людмила Гюменюк – магістр з політичної комунікації  та Михайлина Скорик  – журналіст із 14-річним досвідом, головний редактор сайту Podrobnosti.ua, підготували для 26-ти учасників з різних областей України цікаві і пізнавальні завдання, практичні вправи, які допомогли майбутнім піарникам сформувати уявлення про особливості нових шляхів комунікації бібліотек зі ЗМІ. 

12 лютого 2015

«Поетичний камертон Ліни Костенко»

Творчість Ліни Костенко має багато прихильників серед херсонців. Тож вирішили заперечити гірким словам поета - пам'ятаєте, у збірці "Річка Геракліта":  
    ... Поезія потрібна дивакам.
     Поети не потрібні вже нікому.


На 19 березня - день народження Ліни 
Василівни - заплановане проведення обласного фестивалю виконавської майстерності "Поетичний камертон Ліни Костенко". Вже маємо спільний наказ управління культури й управління освіти і науки облдержадміністрації про його проведення (від 04.02.2015 № 6/35), а також положення про фестиваль та затверджену форму заявки, що зареєстровані в Головному управлінні юстиції у Херсонській області 04.02.2015 за № 4/1529.
Обласний організаційний комітет фестивалю, у якому об'єднали зусилля найвідоміші творчі особистості нашого краю та керівники галузі культури і галузі освіти, починає свою роботу. До участі у фестивалі запрошені діти від 12 років, студентство і дорослі - без обмеження віку.
Отож, талановиті й залюблені в поезію - вокалісти і читці-декламатори, художники і актори-аматори, автори поетичних творів, - це нагода для вас довести, що поезія потрібна сьогодні (як і завжди!), а поети - залишаються нашими духовними авторитетами, уособленою душею і совістю України.
  
Обласний етап однієї з номінацій фестивалю, заплановано, відбуватиметься у Херсонській обласній бібліотеці для дітей ім. Дніпрової Чайки, тож фіналісти конкурсу "Велика книга читацьких рекордів" ("Книгоманія-2015") отримають можливість також стати учасниками Фестивалю та отримати запрошення на фінальний гала-концерт.

Електронні документи в ШБ: практикум

До групи шкільних бібліотекарів - учасників планового заняття "блогерів-початківців" сьогодні приєднались іще кілька колег, аби продовжити розгляд важливої для сучасної шкільної бібліотеки теми - "Формування та облік фондів електронних документів".


Проаналізували можливі джерела надходження електронних документів, їх "статус" (самостійні ЕД та додатки до друкованих видань) і, відповідно, нормативні вимоги щодо сумарного та індивідуального обліку таких документів, джерела, що допоможуть освоїти правила бібліографічного опису таких документів, а також електронних ресурсів віддаленого доступу.
Ця зустріч стала своєрідним практикумом у доповнення до розгляду теми, що відбулося за програмою січневого семінару шкільних бібліотекарів міста.
    

Нове "обличчя" у "Джерел"

Новина одним рядком
  
Електронна версія газати освітян Херсонщини "Джерела" отримала нове "обличчя" (дизайн), а разом із ним і новий функціонал, як от кнопки соціальних мереж для реєстрації, скани першої сторінки найновіших чисел газети (жаль, що не pdf-версія усього номера :) .

10 лютого 2015

Книгомани, на старт!

Підписано спільний наказ (файл doc) управління культури та управління освіти і науки "Про організацію та проведення обласного конкурсу на звання найкращого читача 2015 року "Велика книга читацьких рекордів Херсонщини" (від 04.02.2015 р. №7/36, зареєстровано в Головному управлінні юстиції у Херсонській області за №5/1530).
До участі в конкурсі запрошуються всі охочі читачі - учні 6-х, 7-х та 8-х класів.
Порядок проведення читацького змагання визначений у Положенні, з яким можна ознайомитись тут (файл doc). Форма протоколу та додатки - тут (файл doc).
Із наказом можна буде ознайомитись також у черговому номері газети освітян Херсонщини "Джерела" (виходить 15 лютого).
  

08 лютого 2015

Благодійна акція «Книжковий дім відкритий всім!»

Дитячі бібліотеки України започатковують благодійну акцію, метою якої є збір книжок, періодичних видань, аудіо -, відео - матеріалів для відновлення фондів бібліотек України для дітей, що постраждали в результаті проведення бойових дій на сході нашої держави. 
Акція проходитиме під загальною назвою «Книжковий дім відкритий всім!»   
Бібліотека ім. Дніпрової Чайки приєднується до акції і збиратиме книжки, з яких будуть сформовані бібліотечки, що будуть передані для поповнення фондів дитячих книгозбірень, які нині - в зоні АТО.
Про акцію на сайтах:
   

06 лютого 2015

Офіційний візит до бібліотеки

Сьогодні з роботою бібліотеки імені Дніпрової Чайки знайомились нещодавно призначена на посаду начальника управління культури облдержадміністрації Світлана Віталіївна Думинська та Корунова Ірина Володимирівна, начальник відділу обліку, фінансів, технічного нагляду та кадрової роботи управління.
Перш за все мова йшла про проблеми, які має наша книгозбірня і які неможливо вирішити без підтримки керівника галузі культури, але, звичайно, не обійшли стороною й здобутки колективу бібліотеки.
Відділ обслуговування читачів-учнів 5-9 класів славиться своїми креативними проектами, тож саме про них розповідали гостям завідувач відділу Оксана Розміровська і головний бібліотекар Вікторія Сломчинська: "ПрофіСтарт" і веб-квест "30.09",  "17-а сторінка нон-стоп" і правовий лекторій "Орієнтир", "Бібліозанурення" і "Зустрічі без прощань"...
  

У секторі абонемента 5-9 класів мова йшла про заохочення підлітків до читання - і, звичайно, про найдавнішу та неодмінно популярну програму літніх читань "Канікули з книгою". Наталя Кацарська, завідувач сектору, розповіла про формат літніх читань 2014-го, принагідно згадавши й ігрові "маршрути" програм попередніх років.



  
Завідувач бібліотечного Інтернет-центру  Світлана Хурса розповіла про програми, які бібліотека пропонує для дітей із області й поділилась власним досвідом заохочення дітей до грамотного інформаційного пошуку в Глобальній мережі.


Привернув увагу й імпровізований "Музей комп'ютерної техніки", експонати якого знайомлять дітей із давніми "родичами" сучасного комп'ютера, із його поліфункціональними "здібностями".
    

01 лютого 2015

91 рік тому саме сьогодні, 1 лютого, була створена наша бібліотека, 
тоді - дитяча Центрочитальня, 
а зараз - Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки.