31 березня 2015

ФантФест: запрошення до фіналу

2 квітня о  13.30  у Херсонській обласній бібліотеці для дітей ім. Дніпрової Чайки відбудеться оголошення та святкове нагородження переможців і призерів Другого відкритого літературного конкурсу творів у жанрі фантастики та фентезі «ФантФест», який проходить  у рамках Міжнародного фестивалю мистецтв «Гоголь-фентезі» імені Рудого Панька.
Гран-прі конкурсу - "Рудий Панько"
Гран-прі конкурсу - "Рудий Панько".
Конкурс проводився з 1 вересня 2014 по 15 березня 2015. Участь у ньому брали учні загальноосвітніх навчальних закладів, студенти, - діти і молодь до 21 року. Цілком реальні історії у літературних творах, поданих на розгляд журі, поєднуються з елементами казки, легенди, насичені фантастичними подіями та "населені" неймовірними істотами. 
У конкурсі взяли участь 40 авторів-початківців з України і Росії, а саме: зі  Львова і Харкова, із Сумської області і з міста Магнітогорська, із Херсону й Херсонської області. 
Журі конкурсу було вражене високим рівнем творів, поданих на конкурс, тож визначило аж 12 переможців та призерів у окремих номінаціях, які під час свята отримають дипломи і призи. А от хто саме й які відзнаки здобув - це поки що таємниця, яка стане відомою тільки під час церемонії нагородження.
  
Дата проведення святкової церемонії обрана не випадково: адже 2 квітня Міжнародний день дитячої книги, день народження славетного казкаря і фантазера - Ганса Християна Андерсена. 
Нагадаємо, до речі, що фінал Першого конкурсу "ФантФест" відбувся 1 квітня минулого року - у день народження Миколи Васильовича Гоголя.
Саме до цього свята у Херсонській обласній бібліотеці для дітей ім. Дніпрової Чайки приурочені також прем’єрні покази лялькової вистави «Метелик сценою кружляє», яку підготували працівники бібліотеки для своїх наймолодших читачів.

27 березня 2015

"Поетичні передзвони", або прем'єра з продовженням

Міжнародний день театру відзначили черговою зустріччю у бібліотечному літературно-театральному кафе, - прем'єрним показом інтегрованої вистави "Поетичні передзвони: проекції долі та творчості Ліни Костенко і Анни Ахматової". 
Діалог - крізь час і простір - двох жінок-поетів, неймовірні проекції долі і передзвони поетичних образів зачаровувалий і змушували вслухатись у кожну фразу, у кожну думку...

Спеціальний гість сьогоднішнього вечора в літературно-театральному кафе - Надія Кравченко, лауреат обласного фестивалю виконавської майстерності "Поетичний камертон Ліни Костенко". 

Серед учасників вечора виявилось іще кілька учасників авторської номінації фестивалю, тож свої поезії, створені за мотивами віршів Ліни Василівни прочитали Анатолій Марущак і Надія Звягінцева, Андрій Кличановський і Оксана Стремоусова.

25 березня 2015

Девіз УБА 2015 року

«Бібліотек@ - діалог, культура, мир!», - девіз, ідея якого належить Ганні Прохоровій (Харківська державна наукова бібліотека ім. В.Г. Короленка).
  
  
За інформацією на сайті УБА.

24 березня 2015

19 березня 2015: професійна програма

Четвертий - і вже точно останній пост, присвячений заходам, що відбулись 19 березня у бібліотеці ім. Дніпрової Чайки (або співорганізаторами яких бібліотека була). 
І цього разу мова йде про фахову програму для бібліотечних працівників.
Отож, доки юні "книгомани" виконували конкурсні завдання та здійснювали "Бібліозанурення", працівники бібліотек, що їх супроводжували у поїздці до обласного центру, отримали нагоду поспілкуватись із колегами з обласної дитячої книгозбірні. 
Питання, що обговорювались:
- завдання поглиблення міжвідомчої взаємодії бібліотек, які поставлені у розпорядженні голови облдержадміністрації від 4.02.2015 № 53 "Про координаційну раду з питань організації діяльності бібліотек Херсонської області, що обслуговують дітей";
- організація у області бібліотечних проектів, спрямованих на патріотичне виховання школярів, і, зокрема, проведення обласного інтелектуального турніру "Ігри патріотів Херсонщини" (офіційний старт турніру - з 20.03.2015).
Скориставшись нагодою, наші колеги-керівники районних бібліотек для дітей отримали карти-ігри "У пошуках знайомих незнайомців" для своїх бібліотек - адже змагання турніру юних краєзнавців відбуватиметься у І турі якраз із використанням розробок працівників ОБД, друкованої та електронних. У районних бібліотеках для дітей вже є робочі версії ігор (у форматі презентацій PowerPoint). 
Незабаром вони будуть розміщені також і на сайті бібліотеки: у спеціальному розділі, але у версії не для організаторів, а для гравців :) .
Учасників читацького конкурсу та фестивалю поезії Ліни Костенко супроводжували не лише працівники дитячих і публічних бібліотек, а й шкільні бібліотекарі. Вони також брали участь у професійній програмі, - адже організація турніру - це спільна справа і дитячих, і шкільних бібліотек. Тому, сподіваємось, невеличкий тренінг щодо роботи з картою-грою для наймолодших учасників турніру, проведений її автором-розробником Альоною Григорівною Ліпкіною, стане у пригоді всім учасникам, - незалежно від відомчого підпорядкування їхніх бібліотек.

23 березня 2015

On-line опитування «Ми - українці»: НБУ для дітей запрошує до участі

Шановні колеги! Національна бібліотека України для дітей розпочала on-line опитування користувачів-дітей «Зростаємо справжніми українцями!» і запрошує до участі користувачів усіх дитячих бібліотек України.Приєднуйтесь і залучайте до опивання своїх юних читачів.
Перехід до форми опитування - за цим посиланням.

22 березня 2015

"Поетичний камертон Ліни Костенко": враження

Обіцяне продовження із фестивальних вражень.
   
Напевно, всім присутнім у залі вкарбувався у пам'ять акровірш, прочитаний на гала-концерті Анатолієм Марущаком. Так виразно прозвучала у ньому гостра сучасність поезії Ліни Костенко: цитує автор "Берестечко", а перед очима - пошматований обстрілами український Схід... 
                     
 
Анатолій Марущак

ПЕРШИЙ І ОСТАННІЙ
(акровірш)
Мій перший вірш написаний в окопі...
Ліна Костенко
Літі, літа... ідуть, немов на сповідь,
І час спокути совість не проспить.
На споді дня бійці лежать на Сході,
А поміж них не пролетить і мить.

Вірш перший був написаний в окопі.
А що змінилось? Біль і горе ті ж.
Солдати йдуть. Герої йдуть. Укропи.
Й крокує з ними з "Берестечка" вірш:
"Лежать міста, обвуглені, обтерті",
І той, хто зміг, зі страхом повтікав.
Весні дивитись важко в очі смерті,
Нестерпно - в очі вічним юнакам.
А мандрівні серця уже в польоті.

Когорти їхні ангели ведуть.
Окремий батальйон. Окремі роти.
Страшна, самотня, самашедша путь.
Терплячих втішать у краях Господніх,
Европа плюхне у окоп води.
Не відцурайся пам'яті сьогодні,
Коли читаєш на краю біди
Останній вірш, написаний, як сповідь.
    

20 березня 2015

Регіональне обговорення «Бібліотеки в умовах кризи» у Миколаєві

У рамках підготовки Маніфесту Української бібліотечної асоціації «Бібліотеки в умовах кризи» як документу, що висвітлює програмні положення, напрями і принципи діяльності бібліотек України у сучасних суспільно-політичних та соціально-економічних умовах УБА проводить всеукраїнське обговорення, що відбувається у форматі регіональних.
Сьогодні таке регіональне обговорення відбулося у Миколаєві.
Місцем проведення стала Миколаївська обласна універсальна наукова бібліотека ім. О.Гмирьова.
До участі були запрошені учасники з м. Миколаїв та Миколаївської області, з Кіровоградської, Одеської та Херсонської  областей, - зокрема представництво з Херсонщини склали не лише бібліотечні працівники, а і депутат обласної ради, керівник громадської організації, редактор.
Бібліотечне співтовариство нашого регіону було представлене невеличкою делегацією з обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки, на чолі з директором А.І.Бардашевською, заступником директора обласної бібліотеки для юнацтва ім.Б.Лавреньова Т.Ф.Ігнатовою, завідувачем науковою бібліотекою Херсонського аграрного університету Н.В.Анічкіною, заступником директора Херсонської ЦБС Н.Б.Ткаченко, завідувачем науково-методичного відділу ОУНБ ім.О.Гончара Т.Л.Сватулою, директором Білозерської районної бібліотеки Л.Л.Шишкіною. 

Тиждень дитячого читання 2015

19 березня стартував Всеукраїнський тиждень дитячого читання. Старт Тижня для всієї країни у 2015 дали у сусідній Миколаївській області - у обласній бібліотеці для дітей ім. В.Лягіна. Одночасно, як відомо, Тиждень стартував і на Херсонщині.
Кожна бібліотека, як відомо, формує власну програму Тижня, але є ключові заходи, у проведенні яких об'єднуються зусилля багатьох бібліотек краю - такими у програмі Тижня-2015 стали і будуть:
- його відкриття, цьогоріч - обласним фестивалем "Поетичний камертон Ліни Костенко", традиційним обласним фіналом Всеукраїнського конкурсу "Найкращий читач України 2015", а також стартом обласного інтелектуального турніру "Ігри патріотів Херсонщини";
- підведення підсумків ІІ відкритого конкурсу творів у жанрі фантастики та фентезі "ФантФест" (1 квітня);
- фінал та церемонія нагородження переможців конкурсу "Коміксоманія" - ІІ етапу загальноміського конкурсу "Книжковий драйв".
Програма Тижня дитячого читання 2015 у Херсонській обласній бібліотеці для дітей ім. Дніпрової Чайки:

Репортажі із заходів Тижня в бібліотеці - на сайті http://www.library.kherson.ua/,
у дитячих бібліотеках області - на їхніх власних веб-ресурсах  та у колективному блозі "Бібліотечні волонтери Херсонщини"

"Поетичний камертон Ліни Костенко" - начитаним і талановитим

Завершенням насиченої програми 19 березня став гала-концерт фестивалю, до виступів у якому були запрошені відібрані компетентним журі лауреати обласного фестивалю виконавської майстерності «Поетичний камертон Ліни Костенко».
Гала-концерту передував поезоконцерт, що відбувся у фойє музичного училища: учасники Фестивалю - читці та автори, змінюючи один одного біля мікрофону, декламували вірші і навіть виконували пісні на слова Ліни Костенко. А всі присутні - насолоджувались поезією, переглядали конкурсні роботи, подані в категорії художники, обмінювались враженнями і думками про те, хто ж стане лауреатом Фестивалю і - хто ж переміг у Конкурсі найкращих читачів?
Чемпіонам читання довелось іще трішки похвилюватись в очікуванні оголошення результатів змагання, - адже захід розпочався театралізованим прологом, присвяченим сторінкам біографії й творчості Ліни Василівни Костенко. У основі - фрагмент вистави літературного театру обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки "Поетичні передзвони", доповнений літературно-хореографічною композицією у виконанні студентів училища культури.


Нарешті! - на сцену запрошується голова журі конкурсу "Найкращий читач України 2015" - "Велика книга читацьких рекордів" і оголошує імена переможиць, - цього разу, нагадаємо, на чемпіонському п'єдесталі читання тільки дівчатка:
- Корсун Альона, учениця 6 класу Любимівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 Каховського району;
- Корж Тетяна, учениця 7 класу Голопристанської ЗОШ №3;
- Попова Катерина, учениця 8А класу гімназії №3 Херсонської міської ради - переможиця ІІ етапу у Комсомольському районі м. Херсона серед читачів шкільних бібліотек.
Окрім дипломів та книжкового подарунку дівчаткам подарували гру "У пошуках знайомих незнайомців" із серії "Ігри патріотів Херсонщини".
А запрошення до турніру із такою ж назвою, що саме стартує у нашій області (щоб бути точною - як раз 20 березня :), прозвучало одразу ж після завершення церемонії нагородження. Адже початок інтелектуального краєзнавчого турніру стане одним із важливих складників у цьогорічній програмі Тижня дитячого читання у нашій бібліотеці і у всіх книгозбірнях Херсонщини, що обслуговують дітей і приєднуються до проведення цих змагань.
Власне гала-концерт Фестивалю розпочався із церемонії вручення дипломів лауреатів - і детальніше про нього є у блозі новин бібліотеки.
Та про кількох лауреатів Фестивалю мені хотілося б сказати окремо.
Перш за все - це людина, що зірвала найбільш бурхливі аплодисменти фестивальної зали. Стенд з його роботами привертав особливу увагу на виставці художніх робіт - вишукані й тривожні, сповнені символічної глибини й багатопланової образності, вони так пасують до поезій Ліни Костенко.

Їх автор - Армен Казарян, учень КЗ "Цюрупинська спеціальна ЗОШ І-ІІІ ст." Херсонської обласної ради.

Наступна лауреатка, яку хочу представити особливим чином - Надія Кравченко, нині - студентка Херсонського кооперативного економіко-правового коледжу, а кілька років тому, коли я вперше з Надійкою познайомилась - юна читачка Білозерської районної бібліотеки для дітей.
Надійка стала лауреатом Фестивалю у категорії "автори" - і ось її власний вірш, за мотивами твору Ліни Костенко: 
  
«Сон вже хоче приснитись,
а я ще не сплю…»
Ліна Костенко
   
Сон вже хоче приснитись, а я ще не сплю…
І нашіптує казку з неба місяць привітний.
Я у нього позичу одненьку зорю,
І без неї нехай йому вистачить світла.
Я позичу зорю. А віддати? Віддам.
Але через роки, світлові кілометри…
Отже, треба: дійти. Не втомитись ногам.
Треба гріти любов, замотавшись у светри.
Ніч малює картину свою до кінця.
День вже пензля змінив, скаламутив чорнило.
Від крадіжки зорі в небі слід гребінця.
День захоплює простір, а я не спочила.
Я поцупила зірку на небі одну.
І я їй відтепер свій маршрут довіряю.
Обіцяла рогачику, що поверну.
Може, я в парі з місяцем вам засіяю…

(Далі буде)

19 березня 2015

Визначено найкращих читачів України на Херсонщині

За усталеною багаторічною традицією змагання переможців ІІ етапу конкурсу "Найкращий читач України 2015" розпочалися о 10.00. 
На чолі журі, як завжди - Ярослав Юрійович Голобородько,  доктор філологічних наук, академік Академії педагогічних та соціальних наук, завідувач кафедри теорії і методики викладання гуманітарних дисциплін комунального вищого навчального закладу «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради.
Саме він дав старт змаганню шестикласників - разом із Юлією Андріївною Кравцовою, головним спеціалістом управління культури ОДА.
Головне завдання конкурсантів також було традиційним - тести, що давали можливість найкращим читачам продемонструвати і коло свого читання, і знання програмних літературних творів, сучасної української дитячої літератури і літератури рідного краю, а також творчості сьогоднішньої іменинниці - Ліни Василівни Костенко.

Власне, на цьому схожість із читацькими змаганнями минулих років і закінчується.
Адже місцем проведення конкурсу цьогоріч стала Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки, тож тестові завдання наші кращі "книгомани" виконували у різних залах бібліотеки:
- шестикласники - у відділі естетичного виховання;
- учні 8 класу - у читальній залі 5-9 класів, відомій як "зелена зала". До речі, напутнє слово семикласники почули від Анатолія Петровича Марущака - добре відомого всім херсонцям тележурналіста, письменника, директора ТВО "Скіфія" і також постійного члена журі конкурсу "Найкращий читач України".
Місцем роботи семикласників стало фойє третього поверху (у недалекому майбутньому - територія "Ігроленду", який облаштовує тут інформаційний центр "Вікно в Америку"). Шибаєв Микола Ілліч, головний спеціаліст управління освіти і науки, та Попова Наталія Федорівна, заступник директора з наукової роботи обласної бібліотеки ім. Дніпрової Чайки, представляли журі та оголошували старт змагань у цій віковій групі конкурсантів. 

17 березня 2015

Запрошуємо на обласний фестиваль поезії Ліни Костенко!


       
P.S. Репортаж та підсумки Фестивалю - у блозі "ХОБД-news";
на сайті ХОДТРК "Скіфія" - http://skifija.ua/news/url/poetichnij_kamerton_lini_kostenko

Найкращі читачі Верхньорогачицького району





Вітаємо з перемогою, друзі! До зустрічі 19-го у Херсоні,
Мельник Інна, Верхньорогачицька гімназія, 7а. кл.
Мельник Анна, Верхньорогачицька гімназія, 7а. кл.
Дмитрієва Юлія, Верхньорогачицька загальноосвітня школа №2, 6 кл.

14 березня 2015

Найкращі читачі 2015 року у Білозерському районі

У Білозерській РДБ 11 березня пройшов районний етап конкурсу дитячого читання «Найкращий читач України -2015».
У РДБ зібрались кращі читачі Білозерщини. Тож за звання «Найкращого читача району - 2015» змагались 6-8- класники з 16 бібліотек району: шкільні бібліотеки Білозерської багатопрофільної гімназії ім. О.Я. Печерського, Білозерської ЗОШ I-III ступенів №2 ім. Б. Хмельницького, Білозерської ЗОШ I-III ступенів №3, селищної бібліотеки, Киселівської с/б, Радянської с/б, Розливнянської с/б, Кизомиської с/б, Велетенської с/б, Олександрівської с/б, Білозерської РДБ та інші. 
На розгляд журі учасники подали читацькі формуляри, завдяки яким оцінювались кількість та жанрова різноманітність прочитаних книг. Не менш цікавими були і відгуки наших читачів на прочитані книжечки із серії «Сучасна українська дитяча проза». 

Та найбільше вражень усі отримали від презентацій-рекомендацій улюблених книжечок: Н.Сняданко "Країна поламаних іграшок та інші подорожі", С.Поваляєвої "Вррум-чарівник", З.Мензатюк "Як я руйнувала імперію", С.Процюк "Марійка і Костик", М.Павленко "Півтора бажання", О.Макарова "Монети з дідусевої скриньки", Л.Пономаренко "Гер переможений", О.Ільченко "Медгоспіталь" та інші.
До речі, презентації у школярів були дуже різноманітні та різнопланові: електронні, прозові виступи, інсценізація (міні-вистави). Тож дітки мали можливість розкрити усі свої таланти.
Але, мабуть, найскладнішим випробовуванням стали «Тести з української та світової літератури», які включали питання зі шкільної програми, «Літературного краєзнавства» та теми «Світовий дитячий бестселер».
За результатами усіх конкурсів переможцями стали:
Щербина Ельвіра (Білозерська багатопрофільна гімназія ім. О.Я.Печерського), 6 клас
Ушенко Надія (читачка Білозерської РДБ), 7 клас
Дубина Анастасія (також - Білозерська РДБ), 8 клас
Відмічені також були найактивніші учасники та школярі, які посіли II та III місця у віковій категорії 6 та 7 клас.
Ми вітаємо дівчаток з перемогою і бажаємо їм подальших успіхів у обласних змаганнях!

За матеріалами блогу Білозерської РДБ - тут є більше фото та інформації!

"Велика книга читацьких рекордів" Каховщини

12 березня в районній бібліотеці для дітей 13 найкращих читачів Каховського району взяли участь у ІІ етапі конкурсу «Велика книга читацьких рекордів Херсонщини» - регіонального етапу Всеукраїнського конкурсу "Найкращий читач України 2015".
Прибули найкращі читачі з Любимівки, Роздольного, Коробків, Костогризово, Дмитрівки, Кам’янки, Чорнянки та інших сіл. 

Учасники конкурсу з великим задоволенням та натхненням ділилися враженнями про кращі твори української сучасної літератури та світової класики. Кожен учасник, проявляючи креативність та артистизм, розповідав про свою улюблену книгу і відповідав на запитання членів журі, демонструючи розуміння тексту, вміння його аналізувати і загальну ерудицію.


За результатами оцінювання були визначені і нагороджені грамотами наступні переможці творчого змагання: 
Корсун Альона учениця 6 класу Любимівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1,
Кисіль Варвара учениця 7 класу Коробківської ЗОШ , 
Шаля Валерія учениця 8 кл. Дмитрівської ЗОШ І-ІІІ ст.
Лідери читання, які потрапили до «Книги читацьких рекордів Каховського району», продовжать боротьбу у 3-му обласному етапі конкурсу, який відбудеться в Херсонській обласній бібліотеці для дітей ім. Дніпрової Чайки.
Вітаємо переможців!
    

За матеріалами блогу Каховської РДБ -
тут фото та інформаці бфльше: http://kidsbiblioteka.blogspot.com/2015/03/blog-post_14.html

13 березня 2015

Найкращі читачі Нововоронцовського району: до обласного фіналу готові!

Книги порівнюють із ріками, які напувають планету мудрістю. Але, щоб зрозуміти твори улюблених письменників, потрібно постійно працювати і не шкодувати на це ні часу, ні сил. Уміння вдумливо читати кожну книгу збагачує життя, робить його цікавим.
13 березня в приміщенні Нововоронцовської центральної районної бібліотеки був проведений ІІ відбірковий етап обласного міжвідомчого конкурсу на звання найкращого читача 2015 року «Велика книга читацьких рекордів Херсонщини». Він пройшов у формі творчого змагання дітей-читачів району відповідних вікових категорій, згідно зі спільним наказом управління освіти і науки Херсонської обласної державної адміністрації та управління культури Херсонської обласної державної адміністрації .
   
У зв'язку зі складним фінансовим станом у країні учасників змагання було помітно менше, ніж у минулі роки, але усі діти сумлінно підготувалися. Рекламу улюблених книг доповнювали комп'ютерні презентації та ілюстрації до прочитаних творів. Добре впоралися конкурсанти і з нелегкими тестовими завданнями. Усі учасники районного фіналу, без виключення, заслуговують на звання найкращих, тож їхні імена будуть занесені до «Великої книги читацьких рекордів Херсонщини».
Але компетентне журі визначило переможців. 
Ними стали: 
Калька Наталя, учениця шостого класу Нововоронцовської ЗОШ №1; 
Вискуб Влада, семикласниця Нововоронцовської ЗОШ №2;
Нагорна Анастасія, учениця восьмого класу Новоолександрівської загальноосвітньої школи-дитячого садка.
Попереду - випробування під час обласного туру конкурсу та ми впевнені, що наші читачі – найкращі!

За матеріалами блогу Дитячого відділу Нововоронцовської ЦРБ: http://biblioditky.blogspot.com/2015/03/blog-post.html