23 червня 2015

Новини ігрового турніру знавців Херсонщини

Сьогодні на платформі відеосервісу Google+ відбулось обговорення ходу турніру "Ігри патріотів Херсонщини", яке показало, що (принаймні у тих районах, працівники бібліотек із яких взяли участь у заході, - а це 10 бібліотек, тобто половина від усіх запрошених) - перший тур нині у розпалі, а у молодшій віковій категорії вже подекуди навіть і завершився.
Так, завідуюча Чаплинською районною бібліотекою для дітей Лідія Павлівна Бугайова повідомляє:
"В березні місяці працівники Чаплинської районної бібліотеки для дітей розповсюдили настільну гру «У пошуках знайомих незнайомців» та електронні версії «Ігор патріотів» для різних вікових груп учасників серед сільських бібліотек району та провели для кожної з них індивідуальні консультації. 
І, починаючи з березня по кінець травня в більшості бібліотек пройшли ігри І туру конкурсу, а саме: в Асканійській, Червонополянській, Хрестівській, Хлібодарівській, Кучерявоволодимирівській, Першокостянтинівській, Строганівській, Балтазарівській проведено ігри для всіх вікових категорій; в Надеждівській, Магдалинівській – поки що лише серед учнів 4-5 та 6-7 класів; в інших бібліотеках - поки що лише серед учнів 4-5 класів. Тож остаточний результат І туру по бібліотеках району ми зможемо дати в кінці серпня." 
Чаплинська районна бібліотека для дітей спільно з бібліотекарем Чаплинської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів провели ігри серед дітей усіх вікових категорій – учнів 4-А та 4-Б класів; 5-А та 5-Б класів; 6-А,Б та В класів; 7-А, Б та В класів; 8-А і Б класів та 9-А і Б класів і визначили переможців. 
Загалом участь у конкурсах взяли 273 школярі, а саме 91 учень 4-5 класів, 108 учнів 6-7 класів та 74 учня 8-9 класів. Конкурс виклика справжній ажіотаж у школі! На деяких іграх була присутня директор школи, яка дала високу оцінку конкурсу і висловила вдячність організаторам турніру. Розгорталися справжні інтелектуальні «двобої» серед учасників, деколи журі було важко навіть визначити лідерів. До складу журі запрошувались вчитель природознавства, вчитель історії, вчитель української мови та літератури та працівники районної та шкільної бібліотек.
Зараз працівники дитячої бібліотеки займаються підготовкою запитань до районного туру Конкурсу. "Ми вже звернулися за допомогою до завідуючої районного краєзнавчого музею та керівника краєзнавчого гуртка Будинку дитячої творчості і отримали цікаві матеріали по історії рідного краю, які і використаємо при складанні запитань до ІІ туру", - повідомила Лідія Павлівна. Чаплинські бібліотекарі вже визначилися з форматом проведення райооного фінального змагання.

***

За інформацією, отриманою з Голопристанської районної бібліотеки для дітей, ця бібліотека провела ігри І етапу обласного інтелектуального турніру «Ігри патріотів Херсонщини» у квітні-червні 2015 року
Участь у турнірі, за словами Світлани Олександрівни Ярової, бібліотекаря Голопристанської РДБ, "сприятиме поширенню серед школярів історико-краєзнавчих знань про Херсонську область та патріотичному вихованню учнів, а цікаві матеріали та яскраві карти і презентації допоможуть школярам вивчати і пізнавати свій рідний край."
Бібліотека підготувала презентацію, що наочно ілюструє розгортання турніру в районі:



21 червня 2015

«БібліоКре@тив-2015»: що, де, як

Отож, 18-19 червня у Миколаєві відбувся 6-й Міжрегіональний ярмарок бібліотечних інновацій «БібліоКре@тив-2015».
Уперше такий Ярмарок відбувся у Херсоні в 2010 році, з ініціативи Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки. Учасниками цього міжрегіонального заходу стали бібліотеки для дітей Херсонщини та АР Крим, а вже з наступного року до них приєдналися бібліотеки Миколаївської області.Тоді ж було вироблено основний формат фахового заходу: проведення його на базі бібліотек-співорганізаторів почергово та у формі «продажу-купівлі» інноваційних ідей, із зобов’язанням впровадити «придбані» на Ярмарку ідеї - і звітувати про їх реалізацію у наступному році; презентація колегам найбільш вдалого масштабного проекту – «успіху року».
В 2013 коло учасників доповнила Полтавська ОБД ім. Панаса Мирного, а сам Ярмарок відтоді проходить під егідою Української асоціації працівників бібліотек для дітей та за участі Національної бібліотеки України для дітей. 
Цьогорічний організатор Ярмарку - Миколаївська обласна бібліотека для дітей ім. В.Лягіна, а його учасниками стали Національна бібліотека України для дітей, Херсонська ОБД ім. Дніпрової Чайки та дитячі і шкільні бібліотеки області: Голопристанська і Каланчацька РДБ, бібліотеки АЛ ХДУ та ЗОШ №55, бібліотечно-інформаційний центр НВК "Школа гуманітарної праці" Херсонської обласної ради, Полтавська ОБД ім. П.Мирного, Ізмаїльська центральна бібліотека для дітей (Одеська область) і, звичайно, дитячі та шкільні бібліотеки Миколаївщини, а також Науково-педагогічна бібліотека м.Миколаєва та студенти і бібліотека Відокремленого підрозділу «Миколаївська філія Київського національного університету культури і мистецтва».
Офіційне відкриття Ярмарку змінилося блискучою лекцією Галини Миколаївни Гич, завідувача кафедри мовно-літературної та художньо-естетичної освіти МОІППО, кандидата педагогічних наук, доцента - про читання і нечитання сучасного покоління Z, про відмінності "культури книги" і "культури екрану", до якої переважно належать наші діти, і про те, що ми, як бібліотекарі, можемо й повинні зробити, щоб зацікавити дитину читанням...

А далі... З'ЯВИВСЯ БІЛИЙ КРОЛИК! Той самий, з дитинства знайомий, а дитяча бібліотека перетворилась у те, чим вона, власне, і є :) - у КРАЇНУ ДИВ. І ми залюбки мандрували цією країною разом з Алісою та непосидючим Кроликом, зустрічаючи дивовижних героїв Льюїса Керрола у кожному відділі бібліотеки:

20 червня 2015

Ярмаркові ідеї "БібліоКре@тиву-2015"

За домовленістю між учасниками Ярмарку публікуємо повний перелік інновацій, "виставлених на продаж". Майже всі вони знайшли своїх "покупців", але ще не пізно (протягом тижня-двох, до остаточного узгодження протоколу) заявити про своє бажання реалізувати ту чи іншу ідею, - також і бібліотекам із регіонів-учасників, що не мали можливості цього разу взяти "очну" участь у Ярмарку. 


Нагадуємо, що презентації всіх "ярмаркових" ідей бібліотеки-учасниці по можливості вистявляють у відкритому доступі на платформі проекту - блозі "БібліоКре@тив" - там незабаром будуть розміщені і презентаційні матеріали цьогорічного Ярмарку. Про бажання "закупити" (тобто взяти до впровадження у своїй бібліотеці, у тотожному чи модифікованому варіанті), повідомляйте, будь ласка, на електронні адреси обласних бібліотек-співзасновниць Ярмарку - Херсонської ОБД ім. Дніпрової Чайки та Миколаївської ОБД ім. В.Лягіна.

"БібліоКре@тив-2015" відбувся!

Гаряча новина! «БібліоКре@тив-2015″ (Миколаїв, 18-19 червня) успішно завершився, і сьогодні ввечері херсонська делегація вже повернулась до Херсона. Розповідати є що, мабуть, не менш як тиждень, а працювати є над чим точно цілий рік – і «своє» «розпродали», і у колег чудових ідей придбали на всі смаки й інтереси! Наші враження читайте вже від сьогодні, на сайті й у блогах бібліотеки.

Фоторепортажі – у Фейсбуку:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.972615679449126.1073742016.201038439940191&type=3

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.972974956079865.1073742017.201038439940191&type=3

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1631347957106775&id=100006947592897&pnref=story

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1631348497106721&id=100006947592897&pnref=story

Інформаційне повідомленняна сайті Міністерства культури:
http://mincult.kmu.gov.ua/mincult/uk/publish/article/420799;jsessionid=4DBBDA626B97EB0B8B770B331A4998F5.app1  ("Новини регіонів")
 
Розгорнутий огляд-фоторепортаж на сайті Миколаївської ОБД ім. В.Лягіна:
http://laginlib.org.ua/method/jarmarok/2015.php

19 червня 2015

Обласний конкурс правових заходів: медійне відображення події

Масштабні заходи мають властивість залишати по собі виразний слід - як у нашій пам'яті, так і в засобах масової інформації, у всюдисущому Інтернеті.
Фінальний захід обласного конкурсу на кращий правовий захід - якраз із числа таких.
Детального аналізу веб-простору з цього приводу не робила:), але кілька медійних "відбитків" одразу впали у око.
Отож, 
- репортаж про фінал та церемонію нагородження переможців конкурсу, показаний на телеканалі "Херсон плюс":
  
  

- інформація про конкурс на веб-сайті Міністерства культури України:
http://mincult.kmu.gov.ua/mincult/uk/publish/article/420313
  
 Наталія Попова

17 червня 2015

"Світ дитинства, захищений правом".
Фінал обласного конкурсу

17 червня  у приміщенні Херсонського музичного училища  відбувся святковий фінал та нагородження переможців обласного конкурсу на кращий правовий захід «Світ дитинства, захищений правом». Конкурс проводився на Херсонщині з 1 грудня 2014 р. до 1 червня 2015 р.
Учасників заходу привітали Клюцевський Володимир Іванович, керівник апарату Херсонської обласної державної адміністрації, та Предместніков Олег Гарійович, перший заступник начальника Головного територіального управління юстиції у Херсонській області, голова організаційного комітету конкурсу. У своїх виступах вони відзначили важливість здобутків конкурсу для сьогодення, для розбудови правової держави в Україні. Адже кожен з учасників конкурсу зробив свій гідний внесок у справу захисту прав наших дітей та виховання їх правосвідомими громадянами. 
Вітальне слово В.І.Клюцевського та О.Г.Предместнікова.
Це вже третій у ряду конкурсів на кращий правовий захід, що проводяться на Херсонщині з 2010 року. Кожен із них мав свою тему: "Правові орієнтири", "Права людини починаються з прав дитини" і деякі відмінності. 
До проведення конкурсу "Світ дитинства, захищений правом", наприклад, долучилося найбільш широке коло організаторів: 
- Головне територіальне управління юстиції у Херсонській області,
- служба у справах дітей Херсонської обласної державної  адміністрації,
- управління освіти і науки Херсонської обласної державної  адміністрації,
- управління культури Херсонської обласної державної  адміністрації,
- Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки.
Мета, якої прагли досягти організатори - активізація правової просвіти та правового виховання дітей і підлітків шкільного віку, сприяння вихованню у юного покоління громадян поваги до закону і права, до норм та правил співжиття людей у суспільстві, відповідальності за свої вчинки, формування громадянської позиції та розуміння важливості розбудови правової держави, правового суспільства.
Всього на розгляд обласного журі надійшло 45 конкурсних проектів, які включають сценарії правових заходів і матеріали, що засвідчують та ілюструють їхнє проведення – фото і відео репортажі, відгуки учасників і публікації у пресі, роздаткові матеріали й електронні презентації, виготовлені для використання під час заходів та за їх підсумками тощо.

Рішенням обласного журі були визначені переможці обласного конкурсу «Світ дитинства, захищений правом», які й отримали дипломи та пам'ятні подарунки, а саме:
І місце: Стрельчук Світлана Іванівна, бібліотекар Каховського НВК "Гімназія - спеціалізована школа І ст. з поглибленим вивченням іноземних мов"; захід, поданий на конкурс: «Модель ООН. Україна. Каховка - 2015». Матеріали конференції.
Нагороду Світлані Стрельчук вручає Олег Гарійович Предместніков.
ІІ місце: Сломчинська Вікторія Вікторівна, головний бібліотекар відділу обслуговування учнів 5-9 класів Комунального закладу «Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки» Херсонської обласної ради; конкурсний проект: "На "скільки" ти знаєш свої права?" Правовий аукціон.
Вікторія Сломчинська отримує нагороду від керуючого партнера адвокатського об'єднання "Жованник і партнери" Лариси Миколаївни Жованник та старшого партнера об'єднання Гіліна Євгена Олександровича - члена журі конкурсу.  
Вітання переможцям конкурсу
 від Світлани Віталіївни Думинської, начальника управління культури облдержадміністрації,
та Марини Миколаївни Саламахи, начальника відділу управління освіти і науки облдержадміністрації.
ІІІ місце розділили:
- Мельниченко Тетяна Василівна, учителя фізики Новотроїцької гімназії : "Віднайдене право". Інтерактивна п’єска;
- Солодченко Наталія Анатоліївна, вчитель історії та правознавства Сиваської ЗОШ І-ІІ ст. № 2 Новотроїцького району: «Правовий аукціон». Позакласний захід.
На завершення свята преможців та усіх учасників заходу привітав начальник Головного територіального управління юстиції у Херсонській області Гасанов Роман Алікрамович:
Із його вуст прозвучала щира висока оцінка і самого конкурсу, і його фінального акорду.

13 червня 2015

Фінал конкурсу правових заходів

  
Нагородження переможців обласного конкурсу, що тривав із грудня 2014 до 1 червня 2015 року, відбудеться у концертній залі Херсонського музичного училища (проспект Ушакова, 39). Початок - о 10-й ранку.

11 червня 2015

Останній дзвінок...

..."пролунав" сьогодні у системі підвищення кваліфікації шкільних бібліотекарів Херсона.


Здавали залікові роботи і отримували сертифікати за підсумками навчання учасники двох спеціальних курсів - "Школа інтернет-навігатора" (залікова робота - тематичний вебліографічний список або покажчик) та "Основи створення і ведення блогу шкільної бібліотеки" (на платформі Blogger).
Із 12 створених випускниками "школи блогерів" веб-проектів найбільш вдалі, вже наповнені інформацією та доступні для відкритого перегляду  - і блоги, які ми вже представляли:
- бібліотеки спеціальної школи №2 (автор - Наталія Миколаївна Журавльова):
http://library-specschool2.blogspot.com/
- бібліотеки НВК №15 (Ганна Миколаївна Кухаренко):
http://nvk15bibl.blogspot.com/
і нові проекти, як от:
- бібліотеки ЗОШ №55 (Тетяна Веніамінівна Бубнова):
http://biblioshool55.blogspot.com/
та бібліотеки гімназії №3 (Марина Валентинівна Карпенко):
http://livlib.blogspot.com/
Останній, до речі, варто відзначити особливим чином: адже цей блог, за задумом автора, веде... сама шкільна бібліотека!, розповідаючи про найважливіші події - свої, свого бібліотекаря та своїх читачів.
Слід нагадати також, що шкільні бібліотеки Херсона ведуть ще й колективний блог, - як об'єднуючу платформу та своєрідний "літопис" спільних програм і заходів.
Найактивнішим автором цього блогу на сьогодні є Тетяна Миколаївна Єжова, завідувач бібліотеки Академічного ліцею ім.О.В.Мішувова. Вона презентувала під час заліку особливо складний та найбільш структурований задум - цілий комплекс взаємопов'язаних блогів, які планує відкрити для публічного доступу з початку наступного року: офіційний - "Terra librorum", для ліцеїстів - "Книжкова Одіссея", а також фотоблог та тематичний блог, присвячений книзі. У вересні, сподіваюсь, запросимо до їх читання, - як і решти розробок цьогорічних випускників спецкурсу. 
Адже, прощаючись на час канікул, шкільні бібліотекарі планували влітку грунтовно попрацювати над своїми проектами, щоб із платформи для навчання перетворити їх на реальні інформаційно-комунікаційні канали спілкування з читачами, їхніми батьками, педагогічним колективом своїх шкіл і, звичайно - для обміну ідеями та напрацюваннями зі своїми колегами.
Успіхів у реалізації творчих задумів, дорогі колеги, і гарного літнього відпочинку вам усім!
Наталія Попова

10 червня 2015

Захист-презентація бібліотечних медіа-занять для 5-го класу

Експертна група розглянула сьогодні і рекомендувала до використання та для опублікування розробки медіазанять, над якими працювали фахівці обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки.
Це підсумкове заняття (тема 6), над підготовкою якого працювали лише наші бібліотекарі, і дві розробки, які за змістом (згідно з викладеними у програмі вимогами) дублюють створене командами шкільних бібліотекарів, але пропонують оригінальні, альтернативні підходи до форми та змісту заняття, - отож у організаторів навчання школярів інформаційній та медіаграмотності, які користуватимуться цими розробками у наступному навчальному році, буде більше можливостей, ширший вибір. Мова йде про заняття, присвячені бібліографічному пошуку (тема 2) та нетикету й основам авторського права (тема 5).
Після деяких доробок та редагування всі матеріали з'являться в Інтернеті - на сторінці "Бібліотечні медіа-уроки".

09 червня 2015

Читачі освоюють новий простір у бібліотеці

Червень вирізняється з-посеред інших літніх місяців великою кількістю "організованих" відвідувачів - школярів, що відпочивають у літніх пришкільних таборах.
Сьогодні одна з груп освоювала нову територію - ігровий простір, який облаштував на третьому поверсі бібліотеки Інформаційний центр "Вікно в Америку для майбутніх лідерів".
Грали в інтелектуальні ігри та відповідали на запитання краєзнавчих вікторин, гортали сторінки історії нашого міста...
Тренінги, семінари, майстер-класи і навіть заняття творчої майстерні з виготовлення поробок у залі третього поверху відбувалися вже не раз, а от пограти в "Ігроленді" встигли лише поодинокі користувачі та учасники Англійського клубу. Сьогодні, напевно, встановлено перший рекорд відвідуваності в ігровій залі :).

05 червня 2015

Фінал "ПрофіСтарту" - у телевізійному ефірі

Відеоматеріал Херсонського обласного центру зайнятості, що був показаний у ефірі ХОДТРК "Скіфія" 4 червня 2015 року.
Яскравий підсумок масштабного партнерського проекту!


04 червня 2015

Бібліотечні медіауроки: експертами схвалено

4 червня - передостанній "методичний четвер" у шкільних бібліотекарів Херсона перед тривалою перервою на літні канікули. Тому саме на сьогодні було призначено захист-презентацію створених протягом навчального року бібліотечних медіауроків для 4-х та 5-х класів.

Експерти відзначили зростання професійної майстерності, покращання ІКТ-навичок та потужний творчий потенціал, задіяний у цьогорічних розробках наших колег - бібліотекарів загальноосвітніх навчальних закладів міста.
Завдання перед ними стояло непросте - теми слід було розробляти нові й непрості для адаптації на вік наших школяриків: інформаційний пошук, правила інтернет-безпеки та нетикету, ситема розстановки фонду у відкритому доступі бібліотек та навички критичного аналізу інформації, здобутої з різних джерел... 

Як важливо бути... Тетяною :)

Сьогодні оголошені підсумки конкурсу серед працівників шкільних бібліотек Херсона на участь у Міжрегіональному ярмарку бібліотечних інновацій, який приймають цього року колеги з Миколаєва. 

Перше запрошення на Ярмарок отримала Тетяна Миколаївна Єжова - завідуюча бібліотекою Академічного ліцею ім. О.В.Мішукова при Херсонському державному університеті.

Другий "квиток" на Ярмарок здобула - якраз за підсумками конкурсу - Тетяна Веніамінівна Бубнова - бібліотекар ЗОШ І-ІІІ ст. №55.
А третя учасниця - завідуюча бібліотечно-інформаційним центром НВК "Школа гуманітарної праці" Херсонської обласної ради Тетяна Володимирівна Лихожон, яка сьогодні продемонструвала чудову авторську розробку бібліотечного медіауроку у жанрі "бібліозанурення", що викликала справжнє захоплення. 

Напевно, ім'я "Тетяна" - знакове для цьогорічного Ярмарку: адже наші три Тетяни з Херсону їдуть на професійні гостини до Тетяни Анатоліївни Жайворонок, директора Миколаївської обласної бібліотеки для дітей ім. В.Лягіна (саме ця бібліотека - головний організатор "БібліоКре@тиву-2015") та Тетяни Іванівни Роскіної, директора науково-педагогічної бібліотеки м.Миколаєва, співорганізатора та керівника секції шкільних бібліотек. 

03 червня 2015

KsVolonterFest-2015: і святкуємо, і працюємо

Веселковими барвами та чудовими словами - і прозою, і віршами - про книгу та читання запам'яталося сьогоднішнє свято усім, хто на ньому побував. Перш за все - самим учасникам волонтерського фестивалю, юним "промоутерам" бібліотек і читання із Великоолександрівського, Великолепетиського, Цюрупинського районів та з Нової Каховки.
Неперевершені ведучі волонтерського фестивалю - Наталка Талько, капітан команди глядачів, та програма-гід - у виконанні Інни Михайлової.
У волонтерській команді з Великої Олександрівки - лише хлопчики!
Прислухавшись до енергійного й дуже переконливого виступу цієї команди,
чимало хлоп'ят із тих, що були сьогодні в залі, захочуть стати не лише
вправними геймерами, а ще й успішними читачами
Вітання учасникам Фестивалю від Павла Олександровича Гавриша -
начальника управління внутрішньополітичної діяльності облдержадміністрації,
та Василя Степановича Загороднюка - голови обласної організації
Національної спілки письменників України.
"Вітаміни читання"
Заслужені нагороди: дипломи - волонтерським командам,
подяки - "тренерам" і керівникам,
а головне - сертифікати на книжкові подарунки - для всіх читачів
дитячих бібліотек - учасниць Фестивалю.   
Подробиці з волонтерського фестивалю - підсумкового заходу третього року акції "П'ять сходинок до успіху: увімкни бібліотеку!" можна прочитати у блозі новин та подивитись у фотоальбомі на Facebook, але святковою програмою заходи фестивалю не вичерпувались.
Після невеличкої обідньої перерви юних волонтерів очікувало "Бібліозанурення" та медіапрограма, а бібліотекарів - робота за програмою професійного модулю "ПроЧитання дітям".
Після презентації кількох інноваційних проектів у рамках конкурсного відбору учасників наступного Міжрегіонального ярмарку "БібліоКре@тив-2015" (м. Миколаїв) автори-розробники ігрових карт із серії "Ігри патріотів Херсонщини" - Альона Ліпкіна, Світлана Хурса та Інна Михайлова надали консультації щодо використання електронних версій ігор, - адже саме на них грунтується проведення першого етапу обласного краєзнавчого турніру.
На завершення професійної програми прозвучали кілька порад щодо удосконалення роботи в колективному блозі "Бібліотечні волонтери Херсонщини", а також щодо використання опції відеозустрічей у соціальній мережі Google+ як платформи для вебінарів та професійних відеоконференцій.
Наступну таку зустріч онлайн заплановано провести вже наприкінці червня.
Приємним моментом професійної програми стало відзначення кращих альбомів волонтерських бригад - грамотами та бібліотечними промоційними матеріалами-сувенірами, а саме - альбомів Голопристанської, Чаплинської, Каховської районних і Новокаховської міської бібліотек для дітей. 
Промоматеріали отримали, звичайно, і колеги з інших біблоітек, що брали участь Фестивалі та його професійному модулі.
***
Попереду літо - а отже й нова сторінка у обласній бібліотечній акції: участь волонтерів у канікулярних програмах літнього читання. 
Але це вже інша історія, про яку почуємо на наступному Фестивалі - "KsVolonterFest. Сходинка четверта".
  

01 червня 2015

KsVolonterFest-2015 збирає друзів!

Програма Фестивалю дитячого читання включає і професійний модуль "ПроЧитання дітям", тож до участі у ньому запрошені всі керівники районних та міських бібліотек для дітей Херсонщини (підстава для відрядження -  наказ управління культури ОДА від 19.052015 №68 ).

"Створення кращого майбутнього для дітей в бібліотеках"

Винесений у заголовок слоган - це назва адвокаційної кампанії, яку в нинішньому році організувала Асоціація бібліотечних служб для дітей (ALSC) - один із підрозділів Американської бібліотечної асоціації. 
У інформаційній листівці кампанії наведені топ-10 популярних шляхів, якими бібліотекарі покращують сервіси для дітей - від консультування батьків щодо кращих програм для дівайсів, якими користуються їхні діти, допомоги дітям у пошуку точних і актуальних ресурсів Інтернету для виконанням шкільних домашніх завдань, створення в бібліотеці комфортного і безпечного середовища для дитячого і сімейного дозвілля, - аж до таких "класичних" бібліотечних завдань, як індивідуальна рекомендація книг для читання (дитині "впору") - аби привити любов до читання, просвітницька робота з батьками - щоб продемонструвати їм, як важливо і легко читати дітям від народження, проводити з ними дозвілля - спілкуватися, грати, організація програм літнього читання - щоб допомогти дітям зберегти навички і звичку читання під час літнього відпочинку...
Повсякденні справи кожної нашої дитячої бібліотеки, правда ж? - Тож може варто і самим подивитися, і своїй громаді розказати про свою роботу з точки зору, яку запропонували американські колеги: створення кращого майбутнього для дітей.