25 серпня 2015

Серпневий вебінар для працівників шкільних бібліотек

Сьогодні на базі КВНЗ "Херсонська академія неперервної освіти" Херсонської обласної ради відбувалась обласна конференція з підготовки до нового навчального року - у онлайновому режимі.
Секцію шкільних бібліотекарів проводили Неннова Олена Василівна, завідувач науково-методичної лабораторії перспективного педагогічного досвіду Академії неперервної освіти, та Бардашевська Анна Іванівна, директор Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки.
Олена Василівна у своєму виступі акцентувала увагу на необхідності підвищення професійної активності працівників шкільних бібліотек та їхнього фахового самоудосконалення. Адже "в сучасній бібліотеці має працювати сучасний бібліотекар". Можливості для грунтовного підвищення кваліфікації шкільні бібліотекарі Херсонщини отримують завдяки функціонуванню системи курсової підготовки, що забезпечує Академія неперервної освіти. Основними предметами розгляду у виступі О.В.Неннової стали якраз організація курсової перепідготовки шкільних бібліотекарів області на 2015-2016 рр., а також "Заходи щодо реалізації Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді" (додаток до наказу Міністерства освіти і науки України від 16.06. 2015 р. № 641) - як документ, що визначає основні напрямки виховної діяльності бібліотек загальноосвітніх навчальних закладів.
Тези виступу Бардашевської А.І. - "Перспективи та основні завдання діяльності шкільної бібліотеки області у 2015-2016 н.р." - подаємо нижче у повному обсязі. Анна Іванівна звернула увагу учасників вебінару також на активності, пов'язані з підготовкою до проведення 24-25 вересня 2015 року VIІІ Міжнародної науково-практичної конференції і ХХІІ Всеукраїнських педагогічних читань «Василь Сухомлинський у діалозі з сучасністю: виховуємо культуру потреб особистості», та запросила колег до активної участі у підготовці збірника статей бібліотечної секції цих авторитетних, резонансних заходів.

З новим навчальним роком, шановні колеги! 
Професійних здобутків і особистих досягнень!

До вашої уваги - основні матеріали вебінару:

Перспективи та основні завдання діяльності шкільної бібліотеки області у 2015-2016 н.р. Тези виступу.
Бардашевська А.І., директор КЗ "Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки" Херсонської обласної ради
  
***
План-графік участі шкільних бібліотек Херсонської області у фахових та виховних заходах всеукраїнського та обласного рівнів у 2015-2016 н.р.:
https://drive.google.com/file/d/0B3ZCSo2GwiaMSEVGVGlpWElkOUU/view?usp=sharing  
(файл у форматі *doc : https://drive.google.com/file/d/0B3ZCSo2GwiaMTTNnWnRUTzBvTVE/view?usp=sharing)
  
***
Добірка законодавчих та нормативних документів, методичних матеріалів:
https://drive.google.com/file/d/0B3ZCSo2GwiaMcXVNYUdSd2YyY2s/view?usp=sharing

20 серпня 2015

Патріотичний стріт-арт. Приєднуйтесь до онлайн-акції!


Стріт-арт по-бібліотечному (перед ганком ХОБД ім. Дніпрової Чайки).

До нового навчального року

Учні та їхні заклопотані батьки, шкільні вчителі готуються нині до нового навчального року. Упорядковують та готують до масової видачі фонди своїх книгозбірень і шкільні бібліотеки.
Але сьогодні бібліотеки пропонують своїм користувачам не лише те, що стоїть на полицях. У жовтні-листопаді минулого року ми знайомили працівників бібліотек загальноосвітніх навчальних закладів Херсона та області із новим веб-ресурсом, який його творці назвали Репозитарій навчального контенту:
За рік, що минув, репозитарій поповнився новими матеріалами, серед яких - і електронні версії шкільних підручників, і методичні та мультимедійні ресурси на допомогу вчителям, й інструктивно-нормативні документи галузі освіти... Тож заходьте й обирайте потрібне - і для своєї роботи, і для своїх користувачів.

10 серпня 2015

Про завтрашній день українських бібліотек (громадське обговорення проектів документів)

Міністерством культури України за участі бібліотечних закладів, підпорядкованих Мінкультури, а також громадських організаційрозроблені проект Концепції якісних змін бібліотек задля забезпечення сталого розвитку України (до 2025 року) та проект Стратегії розвитку бібліотечної справи в Україні до 2025 року «Якісні зміни бібліотек задля забезпечення сталого розвитку України», які розміщено на офіційному веб-сайті Міністерства культури України (розділ «Громадське обговорення») для отримання пропозицій та зауважень.

Зауваження та пропозиції приймаються у термін до 31серпня 2015 року (включно) в письмовому та електронному вигляді на адреси: 
вул. І. Франка, 19,  м. Київ, 01601,
n.gutsul[at]mincult.gov.ua (Гуцул Наталія Іванівна).

На віртуальну полицю дитячого бібліотекаря

Опубліковано 2-й, літній номер нового фахового журналу "Бібліотека у форматі Д°". Знайомтесь зі змістом, переходьте за посиланням та читайте - з користю для роботи і власного професійного зростання:
    



08 серпня 2015

Про Перший урок у 2015-2016 н.р.

Новина одним рядком

Міністерство освіти і науки України рекомендувало загальноосвітнім навчальним закладам визначати тематику Першого уроку в 2015-2016 н.р., виходячи з принципів затвердженої Міністерством у червні Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді. Конкретну тему уроку школи визначатимуть самостійно (лист від 24.07.2015  №1/9-354).

02 серпня 2015

Липневі підсумки турніру патріотів Херсонщини

Наприкінці липня відбулась чергова планова онлайн-зустріч, присвячена "Іграм патріотів Херсонщини". До зустрічі, у форматі прямого включення та онлайн перегяду, приєднались цього разу одинадцять бібліотек. 
Окрім фото, організатори І-ІІ туру - працівники районних бібліотек для дітей надали, звісно, й змістовну інформацію, що склала основу липневого огляду. 
І розпочнемо із хроніки турніру в бібліотеках Новокаховської ЦБС. Міська бібліотека для дітей ігри І туру у молодшій віковій групі завершила ще на початку червня, а фінали в середній та старшій групах призначені на серпень.
15 травня міська бібліотека №2 приєдналась до обласного конкурсу «Ігри патріотів Херсонщини». Бібліотекарі Абдулова Ю.О. та Петрова Н.М. завітали до СЗОШ №8 та ЗОШ №10, де ознайомили учнів 4-х класів із грою «У пошуках знайомих незнайомців». Рекомендували дітям книжки, які допоможуть їм підготуватися до самої гри. Для молодших класів гра розпочалась на тому ж тижні.

Того ж 15 травня працівники Таврійської бібліотеки презентували гру "У пошуках знайомих незнайомців" учням 4-х класів ЗОШ№5. Оскільки мета гри - дізнатись більше про тваринний світ нашого краю, то школярі не тільки ознайомилися з правилами гри, а і з джерелами інформації, що допоможуть їм більше дізнатися про фауну України й Херсонщини зокрема. Відбулася і пробна гра, а учні, що зацікавились, були запрошені на відбірковий тур до бібліотеки.