28 листопада 2015

Пам'яті жертв Голодомору в Україні

Сьогодні, 28 листопада, в Україні - День пам'яті жертв голодоморів і політичних репресій.
Запалімо свічки на вшанування пам'яті безвинно загиблих!
На вікні свіча миготіла,
Кривді з-за плеча тріпотіла,
До правди летіла.
Там де рідний край,
Де Україну голоду нагай
Шмагав до згину
Не день, не годину...


На вікні свічі не задути.
Скарги і плачі досі чути –
Усе люди тямлять.
Досі жаль до сліз,
Тих що не в пору
Їх потяг укіс голодомору,
То ж вічна їм пам’ять.


(Богдан Стельмах)

      

26 листопада 2015

Всеукраїнський вебінар "Виховуємо громадянина - патріота України"

Сьогодні відбувся Всеукраїнський вебінар для методистів з бібліотечних фондів обласних управлінь освіти і науки, фахівців інститутів післядипломної педагогічної освіти, методистів науково-методичних центрів та бібліотекарів "Виховуємо громадянина - патріота України", організований МОН України спільно з НАПН України .
Безпосередні організатори вебінару - Інститут модернізації змісту освіти та Державна науково-педагогічна бібліотека ім.В.О.Сухомлинського.
Методичні центри з питань роботи шкільних бібліотек Херсонської області організували підключення до вебінару в бібліотеці ім. Дніпрової Чайки, запросивши до участі і працівників шкільних бібліотек міста.

Тож колеги могли не лише слухати виступи, стежити за обговоренням у чаті, а й підняти гострі проблеми, обмінятись думками та досвідом у безпосередньому спілкуванні.

Головна тема вебінару була розкрита з точки зору завдань, які стоять нині перед школою та шкільною бібліотекою щодо докорінної перебудови системи національно-патріотичного виховання, доступних нині та створюваних ресурсів, потенціалу, а також у ракурсі вже наявних напрацювань, продемонстрованих у огляді за підсумками Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек.

Матеріали, згідно з обіцянкою організаторів, будуть розміщені на сайті Інституту, - а саме: відеозапис вебінару та презентації, які спікери підготували до своїх виступів. Щойно з'являться - ми також розмістимо в цьому дописі прямі посилання.  

Шкільні бібліотекарі на навчанні

Із-за змін у графіку проведення фахових заходів, що відбулися в листопаді, сьогодні одночасно відбувались заняття у всіх трьох тренінгових групах спецкурсів з ІКТ.
Локації - незмінні: у Інтернет-центрі бібліотеки ім.Дніпрової Чайки працювали бібліотекарі, що цього року навчаються за курсом "Школа Інтернет-навігатора",  
тонкощі роботи з прикладними програмами Microsoft Office учасники "Школи ІКТ" опановували в навчально-тренінговому центрі,
а майбутні знавці бібліотечного блогінгу розбудовували власні веб-проекти у інформаційно-бібліографічному відділі.
Саме на цьому майданчику всі три групи й об'єднались, щоб взяти участь у ще одному заході - цього разу онлайновому - у Всеукраїнському вебінарі, організованому МОН України спільно з НАПН України "Виховуємо громадянина - патріота України". 

24 листопада 2015

Всеукраїнська науково-практична конференція «Бібліотеки для дітей в контексті культурно-історичного розвитку України»


У Всесвітній день дитини – 20 листопада 2015 року – Національна бібліотека України для дітей за сприяння Міністерства культури України та у партнерстві з Київським національним університетом культури і мистецтв, Українською асоціацією працівників бібліотек для дітей для дітей провела Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Бібліотеки для дітей в контексті культурно-історичного розвитку України».


Конференцію відкрила А. І. Гордієнко – генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей, заслужений працівник культури України. Учасників привітали народний депутат України, засновник Фонду «Рідна країна», доктор політичних наук – Томенко М. В., голова Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), голова наглядової ради Національної бібліотеки України для дітей, Герой України, доктор філософії в галузі політології – Червонописький С. В., генеральний директор Київської обласної бібліотеки для дітей, президент Української асоціації працівників бібліотек для дітей, кандидат історичних наук, заслужений працівник культури України – Зніщенко М. П., засновник та багаторічний директор НБУ для дітей, Герой України – Кобзаренко А. С.
На конференції відбулася презентація колективної монографії Національної бібліотеки України для дітей «Історія розвитку бібліотек України для дітей (кінець XIX-XX ст.)»,

були ухвалені Рекомендації.

      
Детально про Конференцію читайте на сайті НБУ для дітей.

22 листопада 2015

Бібліотечний форум за підсумками Всеукраїнського огляду-конкурсу в Києві

Як інформує веб-сайт Національної бібліотеки України для дітей, 19 листопада 2015 р. у бібліотеці відбувся Бібліотечний форум за результатами Всеукраїнського огляду-конкурсу обласних бібліотек для дітей «Дитяча бібліотека в інформаційному суспільстві: пошуки гармонії, шляхи трансформації».
На Форумі було оголошено переможців огляду-конкурсу, зокрема відзначені і два проекти нашої бібліотеки:
- "Віртуальний ЛітПортал: від тих, хто пише, тим, хто читає" - гран-прі огляду-конкурсу;
- «Медіаосвітні проекти Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки. В координатах співпраці» - за нестандартний підхід до систематизування та розповсюдження медіазнань для дітей шляхом взаємодії із закладами культури і освіти, громадськими організаціями та ЗМІ (у номінації "Організаційно-методична робота").
Фото із сайту НБУ для дітей.
Бібліотеку ім. Дніпрової Чайки на всеукраїнському Форумі представляла Анжела Борисівна Ракша - завідуюча відділом естетичного виховання і голова профспілкового комітету бібліотеки.
Диплом переможця огляду-конкурсу Анжелі Борисівні Ракші вручає Марія Григорівна Височанська.


Подарунок до диплому Гран-прі Конкурсу вручає Алла Іванівна Гордієнко.
    
P.S.
25.11.2015. Сьогодні всі відзнаки та подарунки прибули до Херсону!


 

20 листопада 2015

Про завдання національно-патріотичного та правового виховання

...йшла мова у професійній частині програми конференції, що відбулась 19 листопада.
Вона стартувала о дев'ятій ранку - із тренінгу, який провів для педагогів та бібліотечних працівників Коновалов Олексій Львович, старший викладач кафедри теорії і методики викладання суспільствознавчих й гуманітарних дисциплін Херсонської академії неперервної освіти. 
Нові, сучасні методики правового виховання підлітків, формування у них розуміння співвідношення та взаємозв'язку прав та обов'язків освоювали учасники тренінгу в процесі роботи в групах та спільного обговорення.

18 листопада 2015

"Ігри патріотів Херсонщини": завтра - фінал!

19 листопада, у переддень Всесвітнього дня дитини і Дня гідності та свободи, відбудуться фінальні змагання і церемонія нагородження переможців обласного інтелектуального турніру «Ігри патріотів Херсонщини».
Паралельно зі змаганням школярів відбудеться і професійна програма, зокрема тренінг з інноваційних методик правового виховання та круглий стіл "Національно-патріотичне і правове виховання дітей та підлітків: виклики часу. Презентація інноваційних методик, обмін досвідом".
Мета – ознайомлення з інноваційними методиками в національно-патріотичному та правовому вихованні школярів, напрацюваннями педагогічних і бібліотечних працівників Херсонської області у світлі завдань, визначених у Стратегії національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016-2020 роки, Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді та затверджених у пакеті з нею документів.

До участі в круглому столі запрошені фахівці галузі права, науковці, вчителі загальноосвітніх навчальних закладів та працівники бібліотек для дітей і шкільних бібліотек Херсонської області.
Безпосередньо на базі обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки буде проведена тренінгова програма. Працівники дитячих бібліотек області обговорять також професійні плани на наступниий, 2016-й рік.
  

12 листопада 2015

Бібліотечні медіа уроки: корпоративний проект триває

Сьогоднішня зустріч учасників корпоративного проекту "Основи медіаосвіти: бібліотечна складова", що відбулася у обласній бібліотеці для дітей ім. Дніпрової Чайки, відкрила третій сезон спільної роботи.
У своєму вступному слові  Анна Іванівна Бардашевська, директор бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки, підсумувала зроблене у попередньому році та окреслила завдання, які постають перед нами цьогоріч - формування програм та розроблення комплексів матеріалів для проведення бібліотечних занять з інформаційної та медіа культури учнів 6-х і 7-х класів.
З вимогами освітнього стандарту та навчальних програм, міжнародних документів і фаховими рекомендаціями щодо інформаційних та медіа компетентностей школярів саме цієї вікової групи учасників зустрічі ознайомили Ніна Юріївна Яблонська, головний бібліограф, і Ганна Іванівна Новицька, завідувач інформаційно-бібліографічного відділу.
Робота у цьому проекті вже має певні традиції. Наприклад, обговорення можливих назв, форм та змісту майбутніх занять відбувається у трьох групах шкільних бібліотекарів міста, а в ролі модераторів цього обговорення виступають координатори груп - представники методичних центрів:
Ірина Станіславівна Горішня, провідний бібліограф Центральної бібліотеки для дітей Херсонської ЦБС - в групі бібліотек Дніпровського району,
...Ольга Володимирівна Крижановська, заступник директора з організації обслуговування користувачів бібліотеки ім. Дніпрової Чайки - в групі Комсомольського району,
...Наталія Вікторівна Гулювата, завідувач бібліотечного колектора та методист з питань роботи шкільних бібліотек міського управління культури - у Суворовському районі,
Паралельно з групами шкільних бібліотекарів працювала група експертів, до складу якої увійшли керівники бібліотек-співорганізаторів - Анна Іванівна Бардашевська, Наталія Федорівна Попова, Наталія Борисівна Ткаченко, та спеціально запрошені викладачі Херсонської академії неперервної освіти: Максим Сергійович Єлігулашвілі, викладач кафедри теорії і методики викладання суспільствознавчих й гуманітарних дисциплін, і Тетяна Олександрівна Кузьмич, канд. пед. наук, завідувач науково-методичного відділу управління навчальними закладами.
Тож під час захисту-презентації проектів програм групами-розробниками експертна рада не лише аналізувала сильні й слабкі сторони висловлюваних пропозицій, а й пропонувала власні, альтернативні ідеї.
В результаті, спільними зусиллями всіх учасників заходу, були сформовані орієнтовні програми бібліотечних медіа уроків для 6-7 класів, які й стануть, після офіційного затвердження, базовими в подальшій роботі учасників корпоративного проекту в 2015-2016 навчальному році.  
 ***
Робоча програма не вичерпувалась її основним завданням:  Тетяна Олександрівна Кузьмич  презентувала учасникам заходу спецкурс для старшокласників з медіаосвітнім компонентом «Ave, Skovoroda! Ідемо за Сковородою!». 



Програма спецкурсу «Ave, Skovoroda! Ідемо за Сковородою!»  розрахована для використання  у практичній роботі вчителів-філологів, бібліотекарів,   методистів, заступників директорів з навчально-виховної роботи. Спецкурс можна включати в шкільний навчальний план за рахунок годин варіативної частини або годин гурткової роботи.  Матеріали програми спецкурсу  можуть бути використані в організації та проведенні  заходів, присвячених 300-літньому ювілею Григорія Сковороди.
Скачати програму у файлі формату .doc можна також за цим посиланням:
http://www.library.kherson.ua/2015/ave_skovoroda.doc

Автори цього курсу запрошують до співпраці щодо його впровадження як педагогів, так і бібліотечних працівників - адже запропоновані у курсі форми роботи зі школярами спрямовані як на освоєння медіакомпетенцій, так і на поглиблене ознайомлення з літературною, мистецькою та філософською спадщиною українського мудреця.  

Ольга Володимирівна Крижановська розповіла про підсумки Всеукраїнського сімейного конкурсу «Книга пам’яті мого роду», який приніс вагомі здобутки учасникам із нашої області, і зокрема херсонцям Павлу Прохорову та Дмитру Татаровському.

09 листопада 2015

Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва

Гаряча новина
  
Щойно повернулись із театру ім. Миколи Куліша, де відбувалось урочисте святкування Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва. 
Працівників культури Херсонщини вітали зі святом Микола Володимирович Томенко, народний депутат України, автор широко відомих культурологічних проектів і щирий поборник нашої культури взагалі та бібліотек зокрема, Валентина Іванівна Січова, перший заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації, Володимир Васильович Миколаєнко, міський голова Херсона. 
Головна увага в святковій програмі, звичайно, була приділена нагородженню працівників культури, чиї творчі досягнення були найбільш яскравими й помітними в багатоманітті творчих здобутків нашого краю у році, що минув.
Дуже приємно, що серед тих, кому вручені сьогодні відзнаки за творчу працю, є і наші колеги - фахівці Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки: Надія Дмитрівна Звягінцева, завідувач відділу бібліотечного прогнозування та інновацій,
і Наталія Юріївна Кацарська, завідувач сектору абонемента нашої бібліотеки:


Натхнення вам у праці і у творчості, дорогі колеги! 
Зі святом усіх працівників культури України!