17 лютого 2016

Обласний семінар працівників шкільних бібліотек

15-17 лютого в Херсоні проходить обласний науково-практичний семінар фахівців РМК та працівників ШБ на тему:«Підвищення професійного рівня сучасного шкільного бібліотекаря: компетенції та комунікація»
Його співорганізатори - Херсонська академія неперервної освіти та обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки, на базі якої учасники семінару працювали вчора.


Витяг із програми цього дня переконує, що працювали бібліотекарі напружено й зовсім не одноманітно. Окрім узвичаєних форм - методичних консультацій, презентацій-консультацій, практичних занять, наші бібліотекарі запропонували цього разу колегам із шкільних бібліотек ще й "літературні перерви" - бібліографічні огляди нової української літератури.

Важлива, трагічна тема - вшанування пам'яті героїв Небесної Сотні - зворушила і школярів-дев'ятикласників , яким захід-реквієм був адресований, і бібліотекарів, запрошених на нього як гості.

Як інтерактивний елемент заходу бібліотекарі використали прийом "незавершеної виставки", коли школярам було запропоновано самим підібрати книжки-експонати виставки до вже розмішених на виставковому стелажі заголовків та цитат.
***
На прохання учасників семінару його програму було доповнено ще однією темою: Анна Юріївна Воронцова, керівник Інформаційного центру "Вікно в Америку для майбутніх лідерів", ознайомила шкільних бібліотекарів області з планом заходів, розробленим Центром і бібліотекою в цілому до Року англійської мови в Україні, а також із проектами, запропонованими для шкільних бібліотек Херсона ("Велике читання" за творчістю Рея Бредбері) і дитячих та шкільних бібліотек області (турнір "50-зірковий Ігроленд", за  картою-грою, створеною в рамках однойменного проекту, підтриманого грантом Посольства США в Україні).
До речі, саме ознайомлення з ігровим майданчиком Центру "Вікно в Америку" надало особливого колориту традиційній екскурсії по бібліотеці: адже наші гості-бібліотекарі не лише ознайомилися з іграми, які пропонує Ігроленд дітям, а й змогли на кілька хвилин повернутись у дитинство, й собі спробувавши пограти з Xbox One Kinect.
***
Тим часом шкільні бібліотекарі з Херсону, які нещодавно мали міський семінар, програма якого частково співпала з програмою обласного навчання, були запрошені на практикум з питань організації обліку фондів шкільної бібліотеки, де отримали також відповіді на окремі питання під час наступного обговорення в режимі "запитання-відповідь".

Немає коментарів:

Дописати коментар