19 жовтня 2016

Обласний семінар шкільних бібліотекарів: день третій, практичний

У програмі заключного дня обласного семінару працівників шкільних бібліотек домінували практичні компоненти. Першим із них став майстер-клас від колективу бібліотеки ім. Дніпрової Чайки - інтерактивна презентація нового біобібліографічного посібника "Валентина Нижеголенко" - за участю самої письменниці, а також автора вступної статті голови Херсонської обласної організації Національної спілки письменників України Василя Загороднюка. (Детально про презентацію читайте у блозі новин бібліотеки - http://xobd-news.blogspot.com/2016/10/blog-post_20.html).
"Містком" до наступної практичної роботи стала презентація учасникам семінару новоствореного в Херсоні відділення Міжнародної академії ШАГ, що пропонує своїм студентам як професійну комп'ютерну освіту, забезпечену сертифікатами провідних IT-компаній, так і програму Малої комп'ютерної академії - для підлітків, зацікавлених у програмуванні й робототехніці, 3D-моделюванні та цифровому дизайні і.т.п.
Учасник семінару дізналися, що в популяризаторських заходах Малої академії значна увага приділяється медіаосвітнім темам, а також проблемам безпеки в інформаційному середовищі, дотримання гігієни в роботі з комп'ютерами, тож побачили привабливі перспективи для подальшої співпраці.
А платформою такої співпраці може стати медіаосвітня діяльність наших бібліотек. Саме про неї ішла мова на семінарі далі.


Представивши колегам із районів області веб-платформу корпоративного проекту "Основи медіаосвіти: бібліотечна складова", організатори семінару запропонували їм презентації трьох бібліотечних медіа уроків від безпосередніх авторів, шкільних бібліотекарів загальноосвітніх навчальних закладів м. Херсона - Барсук Юлії Володимирівни (ЗОШ №36),

Кривенко Олени Віталіївни (гімназія №1) та Коростеліної Валерії Анатоліївни (ЗОШ №45).
Зробивши за цими короткими презентаціями свій вибір, учасники семінару розподілилися між трьома локаціями, в яких відбулись майстер-класи від авторва-розробників. Тут можна було і практичні поради почути щодо різноманітних варіантів адаптаціхї розробок до конкретних можливостей бібліотек, і спробувати на практиці відпрацювати певний фрагмент уроку, і дізнатися про "секретики" анімаційних ефектів у презентаціях, які перетворюють "картинку", спроектовану на екран у справжню електронну гру або "мультик" про книжку для молодших школярів.

На завершення семінару - огляд книг сучасних українських письменників, введених до нових програм з літератури для 5-8 класів, підготовлений співробітниками сектору абонемента та читальної зали 5-9 класів бібліотеки ім. Дніпрової Чайки - як своєрідний практичний додаток до лекції за цією темою, прослуханої семінаристами у перший день роботи семінару.


Підсумовуючи роботу семінару, його учасники відзначали практичну спрямованість, закладену в його програму й уже ділилися планами втілення в роботу своїх шкільних бібліотек набутих знань та отриманих у подарунок матеріалів. Побажаємо ж успіхів їм у реалізації цих задумів!

Немає коментарів:

Дописати коментар