30 квітня 2016

Захист-презентація медіауроків у бібліотеці ім. Дніпрової Чайки

28 квітня у бібліотеці ім. Дніпрової Чайки відбувся захист-презентація розробок бібліотечних медіауроків, створених шкільними бібліотекарями Херсона протягом навчального року, що завершується. 
Захід відкрили головний спеціаліст управління освіти Херсонської міської ради Ірина Богданівна Стойчева та директор бібліотеки Анна Іванівна Бардашевська. Вони відзначили важливість проекту, над яким ось уже три роки працюють спільно дитячі й шкільні бібліотекарі.


Інформація про проект поширюється у професійних колах, і він має добрий резонанс. Про це розповіла учасникам заходу Ольга Володимирівна Крижановська, заступник директора бібліотеки з організації бібліотечного обслуговування, яка щойно повернулась із Миколаєва, де брала участь у Всеукраїнській конференції з медіаосвіти.
Розробки, які презентували представники творчих груп проекту, вирізняються креативним підходом авторів до поставленого завдання і відповідністю до програм, розроблених учасниками проекту і рекомендованих до впровадження в шкільних бібліотеках міста. 

Сценарії занять з медіаосвіти та інформаційної грамотності мають оригінальні форми та цікаві назви, їх доповнюють мультимедійні презентації та комплекти роздаткових матеріалів. 
Серед них:
- місія "Таємничий манускрипт" - урок для семикласників, розроблений групою бібліотекарів Суворовського району, який презентувала Тетяна Єжова (АЛ ім. О.В.Мішукова);
- краєзнавчий GamePlay "Таємниця карткової шухлядки" - розробка колег із Дніпровського району, яку представила Олена Кривенко (гімназія №1).
А ще нас запросили в "Лабіринти інформаційних знань", у тур "По рідному краю - з довідниками та словниками" і навіть у літературний "Діснейленд" "Бібліотечні гойдалки", продемонстрували, яку послугу можна отримати в бібліотеках у режимі "24х7" (електронний каталог), запропонували пограти у бібліогру "Інформаційні джунглі"...
Наступним етапом у роботі над уроками стане розгляд їх групою експертів та рекомендація до опублікування - після доопрпцювання та внесення поправок, рекомендованих за підсумками захисту-презентації.

Великодні вітання, друзі!


27 квітня 2016

Збираємось до Львова на Дитячий Форум!

12-15 травня у Львівському Палаці Мистецтв відбудеться Дитячий форум.
Протягом чотирьох днів, з 12 по 15 травня тут відбуватимуться найрізноманітніші заходи: читання, конкурси, квести, ігри, майстер-класи, наукові досліди, спортивні розваги, інтерактивні уроки з фізики, астрофізики, біології, екології, мови, літератури, події для батьків, а також будуть представлені книжкові новинки для дітей від українських видавців.
Про Дитячий Форум у цифрах:
15000 відвідувачів – дітей, батьків, вчителів, вихователів, бібліотекарів, переможців Всеукраїнського конкурсу дитячого читання «Книгоманія» з 19 областей України, м. Львова та Києва, а також районів Львівської області, - а серед них, звичайно ж, і рекордсмени читання Херсонсщини - переможці обласного конкурсу "Велика книга читацьких рекордів 2016" - Тимофій Супрун та Андрій Уманський. Хлопці вже, напевно, й валізи спакували :)
8000 нових книжок для дітей від українських видавців
500 заходів у програмі Дитячого форуму

Ще більше про Дитячий Форум - на сайті http://bookforum.ua/dytyachyj-forum-vidbudetsya-u-lvovi/

23 квітня 2016

Семінар-тренінг для грантопошукачів

22 квітня мала нагоду взяти участь у семінарі-тренінгу щодо залучення міжнародної технічної допомоги, який організував Департамент зовнішньоекономічної діяльності, туризму і курортів ОДА.
Семінар-тренінг проводила Світлана Куц - член Ради директорів Європейської фандрайзингової асоціації і засновник Інституту професійного фандрайзингу.
Увага до семінару виявилась надзвичайно високою - до участі зареєструвались більше ста учасників! Серед них - представники сільських рад та РДА, громадських організацій, і, до речі - усіх трьох обласних бібліотек - наукової, для дітей та для юнацтва.
Щоправда, в ході роботи частина учасників "розтанула" - певно, з числа тих, хто їхав "за рибкою", але виявив, що тут пропонують "вудки" :))
Направду семінар виявився корисним, адже тренер зосереджувала увагу на нюансах та акцентах, які часто сприймаються авторами проектних заявок як другорядні, неважливі, а, виявляється, можуть радикальним чином вплинути на сприйняття грантової заявки та її подальшу долю.
Варто відзначити й майстерність тренера, якій вдалося організувати роботу нашої вельми чисельної на початку групи все ж у "тренінговому" форматі - з виконанням кількох практичних вправ: аналізу типових грантових пропозицій, "дерева проблем", типової грантової заявки. 
Кожному учаснику навчання обіцяли надіслати 50-сторінковий посібник щодо залучення міжнародної технічної допомоги, а ще - маємо тепер контакти фахівця, до якого можемо звертатись за консультаціями та із запитаннями. А попереду літо - гарний час для мрій та пошуків коштів для їхньої реалізації :)

Наталія Попова

21 квітня 2016

Професійна програма свята найкращих читачів

Сьогодні бібліотека ім. Дніпрової Чайки зустрічала найкращих, найактивніших читачів області - фіналістів конкурсу на звання найкращого читача України 2016 року "Велика книга читацьких рекордів Херсонщини".
І от, коли вже позаду залишились конкурсні хвилювання і якраве свято, яке підготував цьогоріч колектив "молодшого" відділу бібліотеки, юні чемпіони читання вирушили у пригодницько-літературно-детективний квест бібліотекою, а бібліотекарі - зібрались у професійному колі. 
Обговорювали актуальні проблеми та завдання, намітили коло найближчих спільних завдань, серед яких - наступний Міжрегіональний ярмарок "БібліоКре@тив-2016", черговий фестиваль волонтерських бригад, що відбудеться 1 червня, а також творчі конкурси - регіональний літературний "Зачаровані Таврією" та всеукраїнський "Мрії про Україну: дитячий погляд".
Встигли - хоча б побіжно - заслухати кілька виступів-оглядів бібліотек-учасниць: про проведення цьогорічного Всеукраїнського тижня дитячого читання у районах і містах області і, звичайно, про ІІ етап читацького конкурсу.
До речі, приємно було відзначити, як активно наші дитячі бібліотеки використовують карти-ігри "50-зірковий Ігроленд", створені Херсонським центром "Вікно в Америку для майбутніх лідерів".
Наступна зустріч з колегами із області - не за горами: адже у травні відбудеться фінал конкурсу ім.Ю.Голобородька "Зачаровані Таврією" і, вірогідно, стартовий захід нового проекту - обласного профіквесту "В долонях степу і Дніпра".

13 квітня 2016

Про сучасну сім'ю та батьківське рівноправ'я

12 квітня на запрошення Миколаївської центральної міської бібліотеки для дітей ім.Ш.Кобера і В.Хоменка наща бібліотека взяла участь у круглому столі на тему "Сучасна сім'я. Рівні права та рівні можливості батьків. Шведсько-український досвід". Бібліотека організувала його у партнерстві з Посольством Швеції в Україні, Шведським інститутом, Миколаївським фондом "Жіноча перспектива" та Миколаївською бібліотечною асоціацією. А до участі в обговоренні за "круглим столом з гострими кутами", як визначили господарі заходу (натякаючи, звісно, на гостроту проблеми, що обговорювалась), були запрошені представники муніципалітету й регіональних інституцій, покликаних займатися проблематикою сім'ї, науковці і практичні психологи, бібліотечні працівники і читацькі родини.

Шведську сторону на круглому столі представляли Генрік Нурберг, заступник Посла Швеції в Україні, Ніклас Льофгрен, офіційний представник Шведського агентства соціального страхування з сімейно-економічних питань, член Ради Директорів у справах сім'ї. Вони не лише ознайомили учасників заходу з системою державної підтримки сімей з дітьми та заохочення татусів до піклування про дітей нарівні з мамами, а й поділилися власним батьківським досвідом.

Співпрацю з родинами свої бібліотек презентували присутнім Галина Степанівна Гречко, заступник директора з бібліотечного менеджменту Миколаївської ЦМБ для дітей ім.Ш.Кобера і В.Хоменко, і Анна Іванівна Бардашевська, директор Херсонської ОБД ім. Дніпрової Чайки.

 Особливе пожвавлення викликав у учасників заходу брейнстормінг "Нові ролі батьків. Нові виклики часу", який провела Галина Миколаївна Гич, завідуюча кафедрою мовно-літературної та художньо-естетичної освіти Миколаївського ОІПО, кандидат пед. наук.

Активну участь в обговоренні взяла також Тетяна Анатоліївна Некрасова, помічник з питань культури, преси і інформації Посольства Швеції в Україні.
В рамках круглого столу була презентована також фотовиставка "Пазл життя: роль сім'ї у Швеції", яку з цікавістю переглянули всі учасники круглого столу.
Традиційне спільне фото спікерів та організаторів круглого столу.

11 квітня 2016

Подвійне свято книги та читання

Завтра будуть оголошені підсумки  конкурсу книжкової анімації - 
ІІІ етапу загальноміського конкурсу на підтримку читання школярів
"Книжковий драйв",
а також підсумки херсонської частини Регіонального проекту 
"School Book Crossing" (Миколаїв-Херсон).
Запрошуємо на свято всіх учасників та бібліотекарів-наставників!
Початок - о 14:00 у Херсонському палаці дитячої та юнацької творчості.
  
***
фото на Фейсбуці
 

04 квітня 2016

Знайомтесь - найкращі читачі Великолепетиського району!

22 березня 2016 року за участю працівників бібліотечних закладів району та працівників шкільних бібліотек у Комунальному закладі «Великолепетиська районна дитяча бібліотека» відбувся ІІ етап Конкурсу на звання найкращого читача 2016 року «Велика книга читацьких рекордів Херсонщини " серед учнів 6-7-х класів загальноосвітніх закладів району. 
За почесне звання «Кращий читач» боролися 12 юних читачів району.
У ході заходу всі присутні здійснили захоплюючу подорож безмежними просторами української літератури, а учасники продемонструвати знання творів українських письменників, висловити своє бачення ролі та важливості книги у житті людини, адже книги – це кораблі думки, що пливуть на хвилях часу й обережно несуть свій дорогоцінний вантаж від покоління до покоління. 



А за допомогою літературної  та краєзнавчої вікторини журі обрало двох найрозумніших та найначитаніших читачів нашого району.
Переможцями конкурсу стали: 
- Моісеєнко Вероніка, учениця 6-го класу Рубанівської ЗОШ I-III ст.№1, 
- та  Поляк Анна, учениця 7-го класу Великолепетиської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1. 

Переможці захищатимуть честь нашого району на обласному етапі «Найкращий читач України 2016», який відбудеться 21 квітня у місті Херсон.
      
 За інформацією В.-Лепетиської районної дитячої бібліотеки