06 січня 2013

Фантасти у Херсоні

Сьогодні, у переддень Різдва, наша бібліотека стала місцем дійства неординарного й захоплюючого, особливо для шанувальників фантастики - тут відбулися прес-конференція та "круглий стіл" за програмою І Міжнародного конгресу фантастів "Затерянный мир".
  
  
Конгрес відбувається як фінальний захід IV Міжнародного фестивалю мистецтв / творчих конкурсів "Гоголь-фентезі".
На конгрес прибули і взяли участь у прес-конференції й "круглому столі" такі знані й шановані у світи фантастики письменники, як Атанас Петков Славов - один із засновників жанру фантастики в болгарській літературі, голова Товариства болгарських фантастів "Терра Футура"; Мір Теймур Мамедов - художник, скульптор, член Спілки художників Азербайджану; Едуард Богуш - письменник, драматург, лауреат конкурсу "Гоголь-фентезі-2011" та неодноразовий призер конкурсу "Коронація слова" та інші.
   
Валентин Генріхович Підвисоцький, заступник голови обласної державної адміністрації, не лише привітав учасників конгресу, а й продемонстрував неабияку власну обізнаність у жанрі фантастики і закликав письменників формувати образи майбутнього, до яких нашим сучасникам хотілось би прагнути, які хотілось би втілювати в реальність як її бажану модель.
  

На "круглому столі" центральною темою обговорення стало питання співідношення понять "фантастика" та "фентезі", а також, звичайно, характерні особливості, сучасний розвиток і перспективи фантастичної літератури і фантасти в цілому - як макросистеми, що поєднує в собі філософію і художню творчість, прогностику і казку...
Найбільшу увагу присутніх, безперечно, привернув панорамний виступ Атанаса Славова, фрагмент із якого пропонуємо  переглянути:
  
     22%
Тетяна Пляченко, фахівець із авторського права, ознайомила учасників заходу з діяльністю літературної агенції, яка створена з метою допомоги авторам у просуванні творів до опублікування, а також у захисті матеріальних прав авторів.
Приємний сюрприз подарували представники громадського міського товариства "Болгари Херсону" - у виконанні юного учасника товариства прозвучала колядка болгарською мовою. І які ж наші мови близькі - адже кожне слово колядки було зрозумілим усім присутнім без перекладу!
Під час "круглого столу" прозвучали і два огляди, підготовлені фахівцями обласної бібліотеки для дітей - "Фентезі як жанр", який підготувала Звягінцева Надія Дмитрівна, та "Сучасна українська література у жанрі фантастики й фентезі" - виступ Давиди Ольги Вікторівни.
  
  
Під час "круглого столу" прозвучала цікава пропозиція - виокремити у конкурсі "Гоголь-фентезі" дитячу конкурсну програму. 
Отож, юні любителі читати фантастику, а чи не хотіли б ви спробувати самі її написати?! 
Залишилось додати, що у ролі ведучих прес-конференції та круглого столу виступили Валерій Олександрович Кругов, організатор фестивалю "Гоголь-фентезі" та власне конгресу фантастів, та Надія Дмитрівна Звягінцева, завідуюча ВБПІ.
  
Організатори І Міжнародного конгресу фантастів "Затерянный мир":
- Міжнародний фестиваль мистецтв/творчих конкурсів "Гоголь-фентезі";
- управління культури і туризму облдержадміністрації;
-- Херсонський академічний музично-драматичний театр імені М. Куліша;
-- Херсонська обласна бібліотека для дітей;
Товариство болгарських фантастів "Терра Футура";
- Міське товариство "Болгари Херсону";
- готельно-оздоровчий комплекс "Затерянный мир".
  
Інформаційну підтримку конгресу надали ТРК "Скіфія", газета "Новий день".
  
P.S. Про конгрес - у газеті "День".

Банер конкурсу, окремі фото та відеоматеріали й посилання надані організатором конкурсу та конгресу Валерієм Круговим.



Немає коментарів:

Дописати коментар