17 квітня 2014

Естафета "Зростання-2014" передана у Херсоні

На Херсонщині з 21 січня по 17 квітня тривав ключовий методичний захід 2014 року для шкільних бібліотек області – зональна фахова естафета кращого досвіду роботи, пов’язаної з трьома ключовими подіями – відзначенням 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка, 70-річчя визволення краю від фашистської окупації та 70-річчя створення Херсонської області.
Участь у цій професійній акції взяли всі бібліотеки загальноосвітніх навчальних закладів області, надаючи свої матеріали до альбомів естафети, що були оформлені у кожному районі та у містах Херсоні, Новій Каховці й Каховці. Усі альбоми естафети містять обширну статистичну й змістовну панораму діяльності бібліотек у «ювілейному» 2014-му році, яскраво проілюстровану фото та відеоматеріалами, вирізками з газетних публікацій і власними експрес-виданнями шкільних бібліотек.


   
17 квітня відбулась урочиста передача естафети Суворовським, Комсомольським та Дніпровським районами у місті Херсон, якою й підсумовується зональна частина акції. 




Захід, місцем проведення якого було обрано Херсонську обласну бібліотеку для дітей імені Дніпрової Чайки, відкрив директор Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Андрій Анатолійович Яценко, який наголосив на важливій ролі шкільних бібліотек у формуванні особисті дітей та підлітків, підкреслив значення плідної співпраці мережі бібліотек загальноосвітніх навчальних закладів і обласної бібліотеки для дітей для удосконалення та модернізації діяльності бібліотек освітянської галузі.


Тамара Юріївна Верещака, помічник начальника управління освіти Херсонської міської ради, наголосила у своєму виступі на тому, що підсумок  фахової естафети у місті - це ще й своєрідний підсумок співпраці шкільних бібліотек із обласною дитячою, підкреслила вагомий внесок бібліотечних працівників у реалізацію виховної функції школи, зробила акцент на значному прогресі щодо впровадження та використання у шкільних бібліотеках новітніх технологій.
Своєрідним прологом до звітних виступів учасників естафети стала презентація веб-видання: збірки авторських творів херсонців - учасників обласного Марафону читців «Звучи у нашім ріднім краї, безсмертне слово Кобзаря!» (http://www.calameo.com/read/0022707825569952a788f ), «зверстаної» під час читань, що відбулися у день 200-річчя Т. Г. Шевченка – 9 березня 2014. 
Безпосередньо звітували за районними альбомами естафети координатори творчих груп, які були сформовані спеціально з метою відбору матеріалів, наданих шкільними бібліотеками, та оформлення їх у цілісні комплекси-розділи, кожен з яких відкриває вступна довідка або ж стаття.


Отож, презентуючи роботу шкільних бібліотек, розташованих у Суворовському районі у м. Херсон, Людмила Іванівна Ян, завідувач шкільної бібліотеки ЗОШ №44, представила не лише звіт про діяльність шкільних бібліотек району у заявлених тематичних напрямках, а й історико-презентаційний огляд про створення та становлення Херсонської області. Завідувачі шкільних бібліотек ЗОШ № 34, 4, 28 поділились власним досвідом роботи на відзначення однієї із знаменних дат року.


Здобутки бібліотек ЗНЗ Комсомольського району представила у своєму виступі Олена Віталіївна Кривенко, завідувач бібліотеки ЗОШ №1, поділившись інноваційними знахідками бібліотек свого району, підкресливши роль напрацьованих партнерств для підвищення рівня роботи шкільної бібліотеки. Творча група Комсомольського району за координаційним розподілом готувала короткий нарис з історії визволення Херсону, тож саме воєнна тематика стала провідною і у виступі координатора, і у повідомленнях її колег – завідувачів бібліотек ЗНЗ № 47, 8, 5. 


Довідку-дослідження про ім’я Т. Г. Шевченка на карті обласного центру підготували бібліотекарі ЗНЗ Дніпровського району, тому тема вшанування Кобзаря у нашому місті найбільш повно й всебічно прозвучала у звіті Юлії Володимирівни Барсук, завідувача бібліотеки ЗОШ № 36, а бібліотечні працівники шкіл № 18, 21, 38 із селищ Антонівка та Зеленівка доповнили виступ координатора розповідями про заходи, проведені до знаменних дат року у своїх школах.
У заключному слові Анна Іванівна Бардашевська, директор Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки, підкреслила, що проведення естафети стало доброю нагодою для багатьох шкільних бібліотек розкрити свій потенціал, а зібрані у альбомах матеріали є не лише своєрідним методичним посібником, добіркою кращого фахового досвіду, а й насиченим цікавими фактами й документами джерелом краєзнавчої інформації.
На завершення заходу його учасники могли ознайомитись із альбомами естафети, створеними у інших районах та містах Херсонщини і розміщеними на виставці-перегляді «Зростання-2014».


  
Програма заходу: тут.
Про естафету "Зростання-2014" у Херсоні - на сайті управління освіти Херсонської міської ради.

Немає коментарів:

Дописати коментар