02 серпня 2015

Липневі підсумки турніру патріотів Херсонщини

Наприкінці липня відбулась чергова планова онлайн-зустріч, присвячена "Іграм патріотів Херсонщини". До зустрічі, у форматі прямого включення та онлайн перегяду, приєднались цього разу одинадцять бібліотек. 
Окрім фото, організатори І-ІІ туру - працівники районних бібліотек для дітей надали, звісно, й змістовну інформацію, що склала основу липневого огляду. 
І розпочнемо із хроніки турніру в бібліотеках Новокаховської ЦБС. Міська бібліотека для дітей ігри І туру у молодшій віковій групі завершила ще на початку червня, а фінали в середній та старшій групах призначені на серпень.
15 травня міська бібліотека №2 приєдналась до обласного конкурсу «Ігри патріотів Херсонщини». Бібліотекарі Абдулова Ю.О. та Петрова Н.М. завітали до СЗОШ №8 та ЗОШ №10, де ознайомили учнів 4-х класів із грою «У пошуках знайомих незнайомців». Рекомендували дітям книжки, які допоможуть їм підготуватися до самої гри. Для молодших класів гра розпочалась на тому ж тижні.

Того ж 15 травня працівники Таврійської бібліотеки презентували гру "У пошуках знайомих незнайомців" учням 4-х класів ЗОШ№5. Оскільки мета гри - дізнатись більше про тваринний світ нашого краю, то школярі не тільки ознайомилися з правилами гри, а і з джерелами інформації, що допоможуть їм більше дізнатися про фауну України й Херсонщини зокрема. Відбулася і пробна гра, а учні, що зацікавились, були запрошені на відбірковий тур до бібліотеки.  

***
21 червня в Новолагерській сільській бібліотеці відбулися фінальні ігри  І місцевого туру обласного інтелектуального турніру «Ігри патріотів Херсонщини»  серед учнів 4-5 класів.
У краєзнавчо-пізнавальну експедицію територією Херсонщини «У пошуках знайомих незнайомців» відправилися випускники 4-го класу. Маючи великий досвід (дітки освоюють гру ще з квітня місяця), маленькі гравці менш ніж за півгодини пройшли весь маршрут експедиції і закінчили гру. Цього разу перемогу отримала  Стурко Алла, яка, діставшись кінцевого пункту, зібрала найбільшу кількість балів за правильні відповіді. Переможниця отримала корону, квіти та солодощі. Смаколики від бібліотекаря отримали і всі учасники гри та ведуча. 

А вже 27 червня фінальні ігри патріотів відбулися серед учнів 6-7 та 8-9 класів.
25 червня у міській бібліотеці №3 відбулись фінальні ігри І місцевого туру обласного інтелектуального турніру «Ігри патріотів Херсонщини»  серед учнів 4-5 класів. 



15 липня у Плодівській сільській бібліотеці відбулись фінальні ігри І місцевого туру обласного інтелектуального турніру «Ігри патріотів Херсонщини»  серед учнів 4-5 класів.

***
Нижньосірогозька бібліотека для дітей, як інформувала завідуюча бібліотекою Олександра Миколаївна Польська, 15 червня ознайомила дітей - відпочивальників оздоровчого  табору «Країна відпочинку» із загонів «Туристичний» і «Козацький» з правилами гри «У пошуках знайомих незнайомців».


Діти із задоволенням відправилися в краєзнавчо-пізнавальну експедицію, а також ознайомилися з грою «Зелене диво Херсонщини» (про рослинний світ рідного краю). Змагання учасників цієї гри проводилися у формі "запитання-відповіді". 
Діти розширили свій кругозір, поповнили знання про рідний край, цікаво, весело та змістовно провели вільний час.  

Учні початкових класів  також знайомилися з картою Херсонщини  - ігровим полем «У пошуках  знайомих незнайомців» та ознайомились із літературою, рекомендованою для цієї гри.

***
У Цюрупинському районі під час травневого  семінару  «Національно-патріотичне виховання в сучасних умовах, як засіб формування громадянської позиції молодого покоління», проведеного для працівників бібліотек Цюрупинського району, завідуюча районною бібліотекою для дітей Ямпольська Л.І. детально зупинилася на  умовах та завданнях з організації обласного турніру «Ігри патріотів Херсонщини» у публічних та шкільних бібліотеках району. Раніше це питання розглядалося також на колегії відділу культури Цюрупинської районної державної адміністрації. 
Особливої популярності турнір набув в період оздоровлення дітей у пришкільних таборах та як одна із складових «Літніх читань – 2015». 
На кінець липня у  краєзнавчо-пізнавальній експедиції Херсонщиною «У пошуках знайомих незнайомців» побували учні 4-5-х класів Цюрупинської ЗОШ №2 та Цюрупинської гімназії. Під час гри діти пригадали тварин, які мешкають у нашому краї, дізналися багато нового та цікавого. А підказки до завдань знайшли на виставці-відгадці, яку для них організували працівники бібліотеки.
Любов Іванівна інформує:
"Здебільшого проходять командні змагання. Ось, наприклад, учні Цюрупинської гімназії  назвали свої команди «Жабка» та «Горобчик». Подорожуючи картою області, учасники гри демонстрували свої знання про тваринний світ нашого краю, вправно виконуючи всі завдання. І хоч у природі жабки не такі повороткі і жваві як горобчики, але учасники команди «Жабки» «обстрибали» і «обквакали» своїх суперників «Горобчиків»".

У Цюрупинську за цей період у турнірі взяли участь більше 180  учнів 4-5 класів. А загін «Джури», із учнів 6-7 класів Цюрупинської гімназії, зіграли в інтелектуально-розважальну гру «Лицарі Таврійського краю». Це була слушна нагода перевірити свої знання про козацьку добу в історії Херсонщини.
Проводяться ігри й у сільських та селищних бібліотеках району, що обслуговують користувачів-дітей: у літні місяці в «Іграх патріотів Херсонщини» зіграли близько 300 дітей із сільської місцевості.
Ігри проводяться у співпраці з працівниками закладів освіти. Вчителі шкіл обов'язково запрошуються до складу журі під час проведення Турніру.
Залучення до участі в турнірі старшокласників відбувається, окрім традиційних каналів, ще й шляхом розміщення оголошень у соцмережах. 
Стартувала в районі і підготовка до ІІ, районного туру Ігор. Районним оргкомітетом визначене коло спеціалістів, які будуть залучені в підготовці краєзнавчої вікторини.
"Участь в обласному міжвідомчому інтелектуальному турнірі «Ігри патріотів Херсонщини» стала нагодою продемонструвати свої знання про рідний край, бо Батьківщина починається з того місця, де ми народилися", - зауважують цюрупинські бібліотекарі.
         
***
Бібліотекарі Білозерського району, як завжди, дають широку панораму "Ігор патріотів Херсонщини" у блозі районної бібліотеки для дітей - http://bibliozerka.livejournal.com/tag/Ігри%20патріотів%20Херсонщини . Проводячи турнір, білозерчани не лише використовують настільну й електронні карти-ігри однойменної серії, а і вийшли за межі бібліотек, задіяли всі можливості безпосереднього "польового" вивчення природи, історії та культурних здобутків рідного краю.


Екскурсія ріднокраєм. Ігри патріотів у с. Дніпровське
  
***
У Великоолександрівському районі настільну гру «У пошуках знайомих незнайомців» (18 комплектів) розповсюджено серед бібліотек-філій. Використання цієї гри в бібліотеках і стало фактично стартом турніру. З отриманням доступу до електронних версій ігор конкурс почав набирати обертів. Спочатку випробування на патріотизм, знання рідного краю, ерудованість пройшли самі бібліотекарі і ознайомили вчителів-предметників місцевих ЗОШ з відеоіграми, які оцінили електронні ресурси як чудовий додатковий інтерактивний матеріал у навчальному процесі. 
А потім почалися баталії юних патріотів нашого краю в інтернет-центрі центральної бібліотеки під керівництвом бібліотечних працівників Ольги Іванків та Олени Влялько. 

Серед найпопулярніших - "У пошуках знайомих незнайомців", "Етнічний калейдоскоп Херсонщини", "Літературний круїз", «Херсонські ерудит-мандри», «Зелене диво Херсонщини». 

Бібліотекарі отримали безліч запитань, пов'язаних із пошуком необхідної інформації, а діти, в свою чергу - відповіді та підказки. Учасники ігор почувають себе впевнено і дізнаються багато нового, цікавого й таємничого, - відзначають бібліотекарі-організатори. 

***
Стартували "Ігри патріотів Херсонщини" у Генічеську,
Іванівці:

та у Скадовську:
20 липня у Скадовському краєзнавчому музеї для дітей та членів родин з
Тернопільщини, батьки  яких знаходяться в зоні АТО та займаються волонтерським  рухом, була проведена  культурно-розважальна програма, до якої долучилися і працівники центральної бібліотеки для дітей. 
Для ознайомлення дітей з нашим краєм у пригоді стала настільна гра "У пошуках знайомих незнайомців".

***
На завершення слід згадати, що в ряді бібліотек протягом червня-липня організовані книжкові виставки - для рекламного супроводу турніру та як джерело інформаційних ресурсів для його учасників.
Цюрупинська РДБ
В.-Олександрівська РДБ
Ілюстративні матеріали, що надійшли від районних дитячих бібліотек напередодні, склали основу цієї віртуальної "експозиції":

Powered by emaze
Наступну онлайн-зустріч заплановано на кінець серпня.

Немає коментарів:

Дописати коментар