23 червня 2015

Новини ігрового турніру знавців Херсонщини

Сьогодні на платформі відеосервісу Google+ відбулось обговорення ходу турніру "Ігри патріотів Херсонщини", яке показало, що (принаймні у тих районах, працівники бібліотек із яких взяли участь у заході, - а це 10 бібліотек, тобто половина від усіх запрошених) - перший тур нині у розпалі, а у молодшій віковій категорії вже подекуди навіть і завершився.
Так, завідуюча Чаплинською районною бібліотекою для дітей Лідія Павлівна Бугайова повідомляє:
"В березні місяці працівники Чаплинської районної бібліотеки для дітей розповсюдили настільну гру «У пошуках знайомих незнайомців» та електронні версії «Ігор патріотів» для різних вікових груп учасників серед сільських бібліотек району та провели для кожної з них індивідуальні консультації. 
І, починаючи з березня по кінець травня в більшості бібліотек пройшли ігри І туру конкурсу, а саме: в Асканійській, Червонополянській, Хрестівській, Хлібодарівській, Кучерявоволодимирівській, Першокостянтинівській, Строганівській, Балтазарівській проведено ігри для всіх вікових категорій; в Надеждівській, Магдалинівській – поки що лише серед учнів 4-5 та 6-7 класів; в інших бібліотеках - поки що лише серед учнів 4-5 класів. Тож остаточний результат І туру по бібліотеках району ми зможемо дати в кінці серпня." 
Чаплинська районна бібліотека для дітей спільно з бібліотекарем Чаплинської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів провели ігри серед дітей усіх вікових категорій – учнів 4-А та 4-Б класів; 5-А та 5-Б класів; 6-А,Б та В класів; 7-А, Б та В класів; 8-А і Б класів та 9-А і Б класів і визначили переможців. 
Загалом участь у конкурсах взяли 273 школярі, а саме 91 учень 4-5 класів, 108 учнів 6-7 класів та 74 учня 8-9 класів. Конкурс виклика справжній ажіотаж у школі! На деяких іграх була присутня директор школи, яка дала високу оцінку конкурсу і висловила вдячність організаторам турніру. Розгорталися справжні інтелектуальні «двобої» серед учасників, деколи журі було важко навіть визначити лідерів. До складу журі запрошувались вчитель природознавства, вчитель історії, вчитель української мови та літератури та працівники районної та шкільної бібліотек.
Зараз працівники дитячої бібліотеки займаються підготовкою запитань до районного туру Конкурсу. "Ми вже звернулися за допомогою до завідуючої районного краєзнавчого музею та керівника краєзнавчого гуртка Будинку дитячої творчості і отримали цікаві матеріали по історії рідного краю, які і використаємо при складанні запитань до ІІ туру", - повідомила Лідія Павлівна. Чаплинські бібліотекарі вже визначилися з форматом проведення райооного фінального змагання.

***

За інформацією, отриманою з Голопристанської районної бібліотеки для дітей, ця бібліотека провела ігри І етапу обласного інтелектуального турніру «Ігри патріотів Херсонщини» у квітні-червні 2015 року
Участь у турнірі, за словами Світлани Олександрівни Ярової, бібліотекаря Голопристанської РДБ, "сприятиме поширенню серед школярів історико-краєзнавчих знань про Херсонську область та патріотичному вихованню учнів, а цікаві матеріали та яскраві карти і презентації допоможуть школярам вивчати і пізнавати свій рідний край."
Бібліотека підготувала презентацію, що наочно ілюструє розгортання турніру в районі:



Розпочалися змагання у 4-б класі Голопристанської ЗОШ№3 грою для учнів 4-5 класів «У пошуках знайомих незнайомців» (тваринний світ Херсонщини). Помічником у проведенні ігор стала переможниця конкурсу «Найкращий читач України 2015», волонтер бібліотеки Корж Тетяна. Не відстав і 4-а – тут теж знайшлися бажаючі взяти участь у змаганнях. Ігри проводилися у класах, дітей об'єднували у команди. Кожна команда мала можливість користуватися друкованими картами з грою.
Шестикласники Голопристанської ЗОШ№4 показали свої знання під час гри «Лицарі Таврійського краю» (козацька доба в історії Херсонщини). 
"Під час гри ми не використовували мультимедійний пристрій – усі завдання виконувалися учасниками усно або на роздрукованих картках. Команди рухалися по роздрукованій на принтері мапі, користуючись фішками-магнітами різного кольору", - ділиться Світлана Анатоліївна.
Учні 8 класу взяли участь у грі «Етнічний калейдоскоп Херсонщини». Мультимедійна презентація супроводжувала хід гри, підтверджуючи правильні або спростовуючи хибні відповіді. 
До складу журі увійшли працівники шкільних та районної бібліотек, класні керівники, вчителі історії та літератури.
У травні під час районного семінару бібліотечних працівників, розглядалося питання щодо організації проведення турніру «Ігри патріотів Херсонщини» в сільських бібліотеках, що працюють з дітьми.
На сьогодні Круглоозерська та Чорноморська бібліотеки вже прислали звіти про проведення турніру в їхніх бібліотеках. 
   
***
У Новій Каховці «Ігри патріотів Херсонщини» розпочалися весною нинішнього року. Грали діти 4-5 класів. 
З метою реклами турніру серед дітей-учнів 6-7 та 8-9 класів бібліотекарями було здійснено бібліовізити до шкіл міста, під час яких ознайомлено  з майбутніми іграми та роздано рекомендаційні бібліографічні списки. 
8 червня у читальному залі для 1-4 класів відбувся фінал гри «У пошуках знайомих незнайомців», який і визначив переможця, який наполегливо готувався та здобув дійсно заслужену перемогу, за що ще й отримав у подарунок новеньку енциклопедію та солодкий приз. Підтримувала ж переможця його вчителька Парфьонова Ганна Вікторівна. 
У старшому відділі у травні місяці була організована книжкова виставка «Ігри патріотів Херсонщини: читай і перемагай в обласному інтелектуальному турнірі». Учні 6-7 та 8-9 класів  приєдналися до гри на початку червня.  23 червня з нами ще зіграли учениці ліцею, але вже до того бібліотека мала своїх фаворитів у грі. 
Кожному учасникові, який отримав найбільшу кількість балів, було дано домашнє завдання – підготувати інформацію та сформулювати власне запитання про найбільш цікаве (на їхній власний розсуд) із історії рідного краю. 
Перші роботи вже є у бібліотеці. Наприкінці  серпня місяця у читальному залі для 5-9 класів зберуться всі фаворити гри, тоді ми й визначимо переможців у старших вікових групах, які візьмуть участь у 2-му, районному турі.
     
***
«Ігри патріотів» у Каланчацькому районіПід час роботи літніх пришкільних таборів проводились ігри в районній дитячій бібліотеці  «Старт! «Ігри патріотів Херсонщини" розпочато» (детальніша інформація є на блозі бібліотеки).
Проведено семінар для сільських бібліотек-філій, із ознайомленням з Положенням  та роз'ясненням змісту й завдань турніру  «Ігри  патріотів Херсонщини». Сільським бібліотек-філіям передані посилання на блог Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки, де можна знайті організаційні матеріали турніру, та матеріали до ігор на електронних носіях. "Але проблема в тому, що в нашому районі тільки в 3-х бібліотеках є комп’ютери з виходом в Інтернет", - означила проблему Світлана Олександрівна Красновид, заступник директора по роботі з дітьми Каланчацької РБД. 

[Коментар. Із такою проблемою, звісно, стикаються й інші бібліотеки області. Вирішення проблеми - у партнерстві зі школами в проведенні турніру, адже "Ігри патріотів Херсонщини" - це спільна справа. Його організаційні засади базуються на наказі двох управлінь ОДА - освіти і науки та культури.
І, звичайно, сільські бібліотеки розраховують на допомогу з боку РДБ: щодо запису електронних версій карт-ігор на лазерні диски та флеш-карти - для роботи з ними "офлайн" на комп'ютерах, що не мають підключення до Інтернету; по можливості - роздрукуванні карт-ігрових полів зі сторінки турніру http://www.library.kherson.ua/igry/igry.html - для забезпечення можливості проведення ігор у настільному варіанті.]
     
***
У Каховському районі ігри турніру для учнів 4-5 класів, за картою-грою «У пошуках знайомих незнайомців», було проведено: 
- в квітні місяці: Дмитрівською с/б, Семенівською с/б, Кам’янською с/б, Ч.Перекопською с/б, Федорівською с/б, Софіївською с/б, Чорнянською с/б.
- в травні-червні: Каховською районною бібліотекою для дітей, Чономорівською с/б, Сергіївською с/б, Тавричанською с/б.

Проведення «Ігор патріотів Херсонщини» для інших вікових категорій планується в серпні місяці в усіх сільських бібліотеках району.

"На даний момент разом з Історичним музеєм м.Каховки займаємося розробленням тестів для кожної вікової категорії та складанням сценарію заходу ІІ туру Турніру «Ігри патріотів Херсонщини»", - інформують колеги.
Читайте також повідомлення у блозі бібліотеки: "Пізнай свій рідний край".
  
Про розгортання турніру можна більше дізнатись із публікацій і у блогах інших наших бібліотек для дітей. Ось, наприклад, публікація в блозі Білозерської районної бібліотеки для дітей - "Як білозерчани шукали знайомих незнайомців!"
А блог Новокаховської міської бібліотеки для дітей містить цілу низку публікацій про розгортання турніру - http://detskbiblionk.blogspot.com/
***
Попереду ще два літніх місяці, тож, незважаючи на відпустки, сподіваємось отримувати новини про перипетії обласного інтелектуального турніру "Ігри патріотів Херсонщини" - і ділитися ними з нашими читачами.

Немає коментарів:

Дописати коментар