19 серпня 2014

Пам'яті Всеволода Нестайка

Сьогодні в Києві попрощалися із Всеволодом Нестайком - улюбленим письменником української дітвори.

Його "Тореадорами з Васюківки" зачитувались ми, школярі 60-х років минулого століття, - сучасники Яви Реня й Павлуші Завгороднього. 
І сьогодні, через півстоліття, переглядаючи анкети соціологічних опитувань, неодмінно зустрічаєш серед найкращих-найцікавіших-найулюбленіших книжок твори Всеволода Зіновійовича.
Книги Нестайка - трилогія про знаменитих "тореадорів" з Васюківки, казки "У країні сонячних Зайчиків",  "Неймовірні пригоди у лісовій школі", "Незнайомка з Країни Сонячних Зайчиків", повісті "Одиниця з обманом", "П'ятірка з хвостиком", "Загадка старого клоуна",  "Пригоди Грицька Половинки", «Найновіші пригоди Косі Вуханя та Колька Колючки»... - не затримуються на бібліотечних полицях, мандрують від одного читачика до іншого, від покоління до покоління.
1979 року рішенням Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури трилогію "Тореадори з Васюківки" внесено до Особливого почесного списку Г.Х. Андерсена як один із найвидатніших творів сучасної дитячої літератури. Твори Всеволода Нестайка перекладено багатьма мовами світу, за ними знято кілька екранізацій, а кінофільм "Тореадори з Васюківки" здобув Гран-прі кінофестивалю в Мюнхені у 1968 році та Головну премію Міжнародного фестивалю в Алегзандрії (Австралія, 1969). Лауреат відзнаки "Золоті письменники України" (2012).
16 серпня письменник пішов із життя. А нам залишилися його сонячні книжки... 

Немає коментарів:

Дописати коментар