16 лютого 2017

Медіаосвітні завдання шкільних бібліотек: ресурси і практична реалізація

Дводенний обласний науково-практичний семінар фахівців районних методичних кабінетів і працівників шкільних бібліотек на тему "Медіаосвітні завдання шкільних бібліотек: ресурси і практична реалізація" розпочав сьогодні роботу на базі ХОБД ім. Дніпрової Чайки. Організують це навчання спільно Херсонська академія неперервної освіти і обласна бібліотека для дітей. Суттєво відзначити, що у першій частині семінару до бібліотечних працівників приєдналися також директори загальноосвітніх навчальних закладів, що навчаються зараз на курсах підвищення кваліфікації. Така авторитетна аудиторія дала привід до обговорення ширшого кола актуальних питань діяльності бібліотек загальноосвітніх навчальних закладів, які були підняті у виступі директора бібліотеки ім.Дніпрової Чайки Анни Іванівни Бардашевської "Сучасна шкільна бібліотека: менеджмент якості та позитивних змін". Зокрема, про роль шкільних бібліотек у формуванні читацької грамотності школярів - через призму підготовки до участі українських шкіл до участі в 2018 році у міжнародному оцінюванні знань 15-річних підлітків PISA.

Крижановська Ольга Володимирівна, заступник директора з організації бібліотечного обслуговування Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім.Дніпрової Чайки, привернула увагу учасників семінару до завдань, пов'язаних із проведенням цьогоріч інтелектуального турніру «Ігри патріотів Херсонщини». Змагання на краще знання рідного краю, спрямоване на національно-патріотичне виховання школярів, увійшло до обласної комплексної програми "Дитина - громадянин - патріот Батьківщини" на 2016-2021 роки і базується на однойменному комплексі настільних та електронних краєзнавчих ігор, розроблених провідними фахівцями бібліотеки ім.Дніпрової Чайки.
Наступний, практичний блок програми учасники семінару відпрацювали у паралельних групах: для працівників шкільних бібліотек Херсона було організовано тренінг з відпрацювання на практиці навичок роботи з ігровими електронними ресурсами, а методисти та бібліотекарі із шкіл області вирушили на професійну екскурсію "Бібліотека для генерації Google", в ході якої були ознайомлені також із роботою медіаклубу "NaVi" та веб-проектами обласної дитячої книгозбірні: довідником школяра "Література Херсонщини" та бібліографічною іграшкою "Вітальня Дніпрової Чайки". 
Виступом заступника директора з наукової роботи ХОБД ім. Дніпрової Чайки Наталії Попової, присвяченим оновленням, опублікованим за останній час на веб-платформі міжвідомчого корпоративного проекту "Основи медіаосвіти: бібліотечна складова", завершилась друга частина робочої програми.
На завершення робочого дня відділ обслуговування читачів-учнів 5-9 класів запросив учасників семінару одразу на дві прем'єри: на міні-виставу бібліотечного літературного театру «Під крилом Дніпрової Чайки», присвячену херсонським сторінкам у житті письменниці, 
та на авторську презентацію інтерактивної веб-виставки «Творча лабораторія Леоніда Марченка» - за участю самого письменника. 
Саме цей творчий проект здобув Гран-прі конкурсу на кращу віртуальну книжкову виставку, проведеного в 2016 році в бібліотеці ім.Дніпрової Чайки - а відтепер стане ресурсом, доступним для використання в роботі й інших бібліотек нашої області. Перш за все - учасників семінару, адже Леонід Володимирович прийшов до бібліотекарів із своїми книжками, які щедро роздарував як призи за правильні відповіді в інтерактиві-вікторині.
Завершив семінар експрес-огляд решти веб-виставок та електронних бібліоіграшок - переможців конкурсу, що незабаром будуть опубліковані на сайті бібліотеки (в новому розділі "Ігродром"), а також запрошення до активної участі у професійному обласному конкурсі на кращий веб-проект бібліотек, що обслуговують дітей, та до організації участі своїх читачів - учнів 6-7-х класів у змаганні на звання найкращого читача 2017 року.
17 лютого робота семінару продовжиться - на базі Херсонської академії неперервної освіти. 

Немає коментарів:

Дописати коментар