23 січня 2014

Тенденції розвитку шкільних бібліотек: у форматі вебінару

Сьогодні провідні фахівці бібліотеки імені Дніпрової Чайки взяли участь у всеукраїнському вебінарі "Тенденції розвитку шкільних бібліотек в контексті інноваційного розвитку національної системи освіти". 
До нас приєдналась і бібліотекар-методист методичного кабінету при управлінні освіти Херсонської міської ради Н. І. Ревуцька.


За програмою вебінару прозвучали виступи начальника та провідних фахівців відділення організації видання навчальної літератури Інституту інноваційних технологій і змісту освіти, Ірини Іванівни Хемчян - завідувача відділу наукового і прикладного бібліотекознавства ДНПБ України ім. В.О.Сухомлинського, а також фахівців методичних центрів освітянських бібліотек - ІППО Київського університету ім. Б.Грінченка, Київського ОІПОП.
  
  
Мова йшла про пріоритетні напрямки у розвитку шкільних бібліотек; про необхідність удосконалення законодавчо-нормативної бази їх діяльності, а також про ті напрацювання, які вже зроблені фахівцями Державної науково-педагогічної бібліотеки - і самостійно, й у співпраці з науковцями Інституту інноваційних технологій (як от - розробка проекту нового Положення про бібліотеку загальноосвітнього навчального закладу; розробка проекту Концепції розвитку шкільних бібліотек в Україні). 

Певна увага була приділена ознайомленню учасників вебінару (а організатори нарахували їх понад 230 - із різних регіонів України, зокрема й із різних районів Херсонщини) із новою Інструкцією про порядок комплектування та облік підручників і навчальних посібників у бібліотечних фондах загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації.(http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z2137-13/print1383659811495326)  

Не обійдено увагою й участь бібліотек галузі освіти у Всеукраїнському конкурсі "Шкільна бібліотека" 2013-2014 н. р. (нагадаю, у грудні 2013 р. завершився районний/міський етап конкурсу, і зараз конкурсні роботи вже передані на розгляд обласних журі професійного змагання). Особливо заінтригувала Лариса Василівна Зініченко, методист центру координації роботи з методичними кабінетами Київського ОІПОП (м. Біла Церква), перелічивши цілу низку оригінальних форм роботи та пообіцявши розкрити всі секрети після завершення конкурсу - надавши матеріали про них до опублікування у фахову періодику (тема виступу пані Лариси: "Впровадження інноваційних форм роботи у діяльність шкільних бібліотек".


Немає коментарів:

Дописати коментар