25 червня 2014

Обговорення проекту змін до Конституції України.

Сьогодні у нашому трудовому колективі відбулося обговорення проекту змін до Конституції України (щодо децентралізації влади) та Концепції реформування місцевого самоврядування і територіальної організації влади в Україні.
Скористались для цього матеріалами (презентаціями), що опубліковані на сайті одного з міністерств - ось тут.
                 

Основні зауваги, висловлені колегами під час обговорення: чи будуть місцеві бюджети достатньо потужними, щоб не лише утримувати, а й розвивати соціально-культурну сферу? чи будуть достатньо ефективні механізми контролю за рішеннями, які ухвалює місцева влада?
Бо на сьогодні ми, як бібліотекарі, на жаль, часто стикаємось із прикладами волюнтаристських (часом навіть і протиправних) рішень, які стосуються питань роботи книгозбірень і спричиняють звуження можливостей для отримання інформаційних, бібліотечних та соціокультурних послуг місцевими громадами, перш за все на селі. І аргумент завжди один: немає грошей... 
(А де ж вони візьмуться? - зекономили на бібліотеці, клубі, дитсадочку, школі, ФАПі, - глядь - а села вже й немає... населення, разом зі сплачуваними ним податками, переміщується туди, де все це є.)

Немає коментарів:

Дописати коментар