13 вересня 2017

Нова українська школа і творча спадщина Василя Сухомлинського

У заголовок цього допису винесена назва Круглого столу, що відбувся 12 вересня в Херсоні за участі освітян, науковців педагогічної галузі та бібліотечних працівників, - за підсумками роботи Творчої лабораторії «Моральне виховання учнів у світлі педагогічної спадщини В.О.Сухомлинського» (2015-2017 рр.). 
Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки стала базою проведення однієї із чотирьох секцій - "Роль бібліотек у творчому розвитку дитини засобами інформаційно-комунікаційних технологій". (Про роботу секції читайте також у блозі бібліотеки Академічного ліцею ім. О.В.Мішукова)
Пленарне засідання круглого столу відбулося у актовій залі Херсонської гімназії №6.
Артем Олександрович Кияновський, науковий керівник Творчої лабораторії, у вступному слові поставив акцент на актуальності педагогічних ідей В.О.Сухомлинського, його творчого доробку для сучасної трансформації української школи, а також про вплив ідей видатного педагога на діяльність педагогів-херсонців.
Досвід роботи Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки із впровадження творчої спадщини Василя Сухомлинського у вихованні дитини-читача, підтримці дитячих обдарувань і заохочення до творчості, використання казки, ігрових прийомів у роботі з дітьми висвітлила у своєму виступі директор бібліотеки Анна Іванівна Бардашевська. Вона розповіла також про кілька перспективних проектів на підтримку дитячого читання та дитячої літературної творчості, адресованих херсонським школярам, започаткованих бібліотекою спільно або ж за підтримки управління освіти Херсонської міської ради.
Тему виховання читача, ролі й значення бібліотек у процесах освіти та соціалізації дитини розвинула у своєму виступі Ольга Василівна Сухомлинська, академік Національної академії педагогічних наук України, доктор педагогічних наук, професор. Ольга Василівна підкреслила, яке важливе значення надавав її батько книзі і читанню у шкільному вихованні. І, до речі, сучасне покоління юних читачів перш за все знайоме із Сухомлинським як автором казок і притч.
Ольга Василівна привезла з собою і подарувала на круглому столі з десяток примірників нового видання херсонським педагогам - учасникам Творчої лабораторії, а також - читачам нашої бібліотеки:
Сухомлинський, В.О. Я розповім вам казку... : філософія для дітей / Василь Сухомлинський; уклад. Сухомлинська О.В. - Харків : Вид. дім "Школа", 2016. - 567 с.

Ця книжка - найповніша на сьогодні збірка творів Василя Олександровича Сухомлинського для дітей. Вона точно не залежиться на бібліотечній полиці - адже інтерес до наукової і літературної спадщини видатного педагога не втрачався ніколи, і навпаки, в умовах кристалізації засад нової української школи привертає до себе особливу увагу.

Немає коментарів:

Дописати коментар