13 вересня 2017

Бібліотеки для творчого розвитку дитини

"Роль бібліотеки у творчому розвитку дитини засобами інформаційно-комунікаційних технологій" - тема секції Круглого столу "Нова українська школа і творча спадщина Василя Сухомлинського", що працювала у другій половині дня 12 вересня на базі Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки.
Відкриваючи роботу секції, Ірина Богданівна Стойчева, головний спеціаліст управління освіти Херсонської міської ради, наголосила на актуальних завданнях шкільних бібліотек у їхній діяльності на допомогу вихованню дитини-читача. Ірина Богданівна проанонсувала старт нового трирічного загальноміського конкурсу на підтримку дитячого читання "Читацькі перегони", положення про який затверджується наказом управління освіти міської ради від 6 вересня 2017 р. №198т, запросила шкільних бібліотекарів міста бути активними в організації його проведення у своїх навчальних закладах, на практиці реалізуючи педагогічні настанови В.О.Сухомлинського.
Наталія Миколаївна Крижановська, завідувач відділу обслуговування дошкільників та учнів 1-4 кл. бібліотеки ім. Дніпрової Чайки, детально ознайомила колег із метою, завданнями, планом проведення конкурсу та його хронологічними рамками, а також умовами першого етапу читацького змагання - "Читання для зростання". 
Тема роботи секції знайшла різноаспектне висвітлення у виступах наших колег - шкільних бібліотекарів і вчителів, які в рамках Творчої лабораторії досліджували перш за все проблематику, пов'язану із впливом книги на становлення дитини як особистості.
Тетяна Володимирівна Лихожон, завідувач шкільного бібліотечно-інформаційного центру НВК "Школа гуманітарної праці" Херсонської обласної ради, лауреат Всеукраїнського конкурсу "Шкільна бібліотека 2017", ознайомила учасників секції з досвідом використання веб-ресурсів свого бібліотечного центру у промоції книги та читання, а також презентувала колегам новостворений медіаосвітній веб-проект "Школа юного академіка".
Тетяна Миколаївна Єжова, завідувач бібліотеки Академічного ліцею ім.О.В.Мішукова при ХДУ Херсонської міської ради, виступила з повідомленням "Формування творчої особистості ліцеїстів бібліотечними засобами в контексті ідей В.О.Сухомлинського".
Учитель початкових класів Херсонської ЗОШ І-ІІІ ст. №53 Ольга Борисівна Заверюха розповіла про власний досвід розвитку зв'язного мовлення молодших школярів та особливості застосування у цій роботі методики В.О.Сухомлинського, не оминувши у своєму виступі й співпрацю зі шкільною бібліотекою - зокрема в проведенні бібліотечних уроків.
Безперечно цікавим з точки зору бібліотекарів став і виступ Тетяни Іванівни Войнової, учителя початкових класів  Степанівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. №17 Херсонської міської ради "Проведення години спілкування "Подорождо читацької скарбнички В.О.Сухомлинського".
Виступи учасників секції базувались на діяльності, здійсненій в рамках роботи Творчої лабораторії освітян Херсона, тож із їхніми авторськими знахідками можна ознайомитись у збірнику, який щойно вийшов з друку.
Модератор секції Тетяна Георгіївна Волкова, заступник завідувача методичного кабінету при управлінні освіти Херсонської міської ради, передала примірник цього збірника до фонду бібліотеки ім. Дніпрової Чайки. Готуючись до 100-річчя від дня народження Василя Олександровича Сухомлинського, яке відзначатимемо у вересні наступного року, черпатимемо нові ідеї і з творчого доробку наших земляків.   

Нова українська школа і творча спадщина В.О.Сухомлинського : (за матеріалами роботи Творчої лабораторії освітян м.Херсона). - Херсон, 2017. - 204 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар