24 січня 2019

Робота з електронними ресурсами в шкільній бібліотеці

24 січня 2019 р. у Херсонській обласній бібліотеці для дітей імені Дніпрової  Чайки відбулось чергове заняття курсів шкільних бібліотекарів міста  «Електронні бібліотеки он-лайн». Темою навчання було  розібратися, що таке вікіпроекти, як вони створюються, чи можливо бібліотекарю самостійно створити власний вікіпроект.


Ольга Давида, завідувачка відділу бібліотечного прогнозування та інновацій Херсонської ОБД імені Дніпрової Чайки, підготувала для учасників пам’ятки з корисними Інтернет-посиланнями. На прикладі електронного освітнього ресурсу ЗапоВікі (створеного в 2008 році на базі Центру інформатики та інформаційних технологій м. Запоріжжя) ознайомила курсантів  з основними поняттями, такими як: віртуальна дошка, гейміфікація, хмара слів і т.ін. Бібліотекарі зрозуміли принцип створення і роботи  он-лайн кросвордів, он-лайн пазлів і одразу ж почали придумувати, як всі ці ресурси можливо застосувати для своєї роботи з учнями-читачами.

Друга частина навчання присвячувалась електронним бібліотекам он-лайн. Бібліотекарі розглянули найбільш цікаві ресурси українського сектору Глобальної мережі, як от:
- Електронна бібліотека «Українська література»
- Бібліотека української літератури “УкрЛіб”
- Українська та зарубіжна література українською мовою “Shift Library CMS”
Пошук потрібної інформації в електронній бібліотеці – це можливість користувача знаходити потрібний документ, в усьому доступному інформаційному просторі з найбільшою повнотою і точністю при найменших витратах зусиль. І саме шкільний бібліотекар зможе проінформувати та допомогти в орієнтуванні та пошуку потрібної книги на якісних сайтах.

А наостанок Наталія Попова, заступник директора з наукової роботи Херсонської ОБД імені Дніпрової Чайки, провела практикум роботи з гіперпосиланнями, продемонструвала, як на сторінці шкільної бібліотеки встановити посилання на корпоративний проект «Віртуальна бібліографічна довідка» (об’єднана довідкова служба бібліотек України).

Немає коментарів:

Дописати коментар