29 травня 2020

Обласний дистанційний семінар спеціалізованих бібліотек для дітей

29 травня відбувся обласний дистанційний семінар за темою "Бібліотека онлайн: Використання ресурсів віддаленого доступу в роботі дитячих бібліотек",  організований Херсонською обласною бібліотекою для дітей ім. Дніпрової Чайки. 
Учасники семінару - працівники спеціалізованих бібліотек Херсонщини для дітей та окремі публічні бібліотеки, що обслуговують дітей.
Дистанційний семінар було проведено з використанням платформи Zoom.

Зазвичай до Міжнародного дня захисту дітей ми з колегами приурочували проведення волонтерського фестивалю і, відповідно, саме у ці дні підбивали підсумки волонтерського сезону. Цьогоріч у наші спільні плани втрутилась пандемія коронавірусу, тож першим питанням, яке було підняте на семінарі, стало переформатування роботи в акції у онлайн.
Ольга Крижановська, заступниця директора з організації бібліотечного обслуговування бібліотеки ім. Дніпрової Чайки запропонувала колегам підготувати відео та презентаційні матеріали, з допомогою яких можна буде у перший тиждень червня організувати відеочелендж «Волонтерська топ-п’ятірка книжок нашої бібліотеки» в соцмережах та у блозі "Бібліотечні волонтери Херсонщини", а також підготувати слайд-панораму волонтерських активностей 2019-2020 року, промоційні матеріали для рекламної кампанії обласної Програми літнього читання "Канікули з книгою".
У "прямому ефірі" відбулось і жеребкування для визначення часу та порядку передачі естафети у відеочеленжі.

Наступний блок програми організатори дистанційного семінару присвятили власне огляду ресурсів віддаленого доступу, створених командою працівників бібліотеки імені Дніпрової Чайки. Мова йде про авторський цикл відео письменниці й бібліотекарки Юлії Чернієнко «Літературна Херсонщина», ...
... про серію тематичних відеооглядів - "Нові автори в програм і Нової української школи", "Про дитяче читання", відеопосібники на допомогу проведенню бібліотечних медіауроків та веб-огляди профорієнтаційних ресурсів, матеріалів для роботи бібліотек з питань європейської просвіти тощо, які представила Ганна Новицька, завідувачка інформаційно-бібліографічного відділу.
Темі "Переформатування діяльності бібліотек в умовах пандемії коронавірусу" був присвячений виступ-коментар Наталії Попової, заступниці директора з наукової роботи. Наталія Федорівна наголосила на важливому значенні онлайнових форматів діяльності дитячих бібліотек у сучасних умовах та анонсувала проведення в червні навчально-тренінгової програми для дитячих бібліотекарів саме з питань освоєння ресурсів для забезпечення дистанційної інтерактивної комунікації з користувачами-дітьми.
     
Програма семінару (з доданням порядку та графіку проведення відеочеленжу, визначеного за жеребкуванням).


Немає коментарів:

Дописати коментар