08 жовтня 2020

Шкільна бібліотека для виховання покоління «еко»

У 2014 році в Україні започатковано щорічне проведення Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек із 1 по 31 жовтня, в рамках Міжнародного місячника шкільних бібліотек. Цьогорічний Місячник відбувається під гаслом «Шкільна бібліотека та екологічна просвіта учнів», а його головна мета - привернення уваги до екологічних проблем і активізація роботи бібліотеки з екологічної просвіти підростаючого покоління спільно з учасниками освітнього процесу.

8 жовтня КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» та Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки організували обласний навчально-практичний семінар на платформі Zoom за темою Місячника. Понад 80 шкільних бібліотекарів із усієї області взяли участь у роботі семінару. Модерувала  веб-семінар Ірина Миколаївна Колєснік, завідувачка навчально-методичної лабораторії перспективного педагогічного досвіду КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти».


Програма семінару включала виступ Філончук Зої Володимирівни, канд. пед. наук, завідувачки навчально-методичної лабораторії географії та економіки Херсонської академії неперервної освіти за темою «Реалізація наскрізної змістової лінії «Екологічна безпека та сталий розвиток у сучасній шкільній освіті». До речі, Зоя Володимирівна є авторкою навчального посібника «Медіаграмотність на заняттях з географії», тож у своєму виступі закцентувала увагу учасників семінару на важливості медіаосвітніх знань та практичних навичок. 

Тему інтеграції медіаграмотності в діяльність шкільних бібліотек з екологічної просвіти учнів продовжила Ковач Ірина Миколаївна, завідувачка Медіацентру бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки, у виступі-тренінгу «Застосування медіаосвітніх компетенцій в екологопросвітницькій діяльності (на прикладі воркшопу для учнів середнього шкільного віку)».

У методичному брифінгу Попової Наталії Федорівни, заступниці директора з наукової роботи обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки, «Шкільна бібліотека для виховання покоління «еко»: гра, знання, діяльність» наголос було зроблено на інноваційних формах роботи, які може запропонувати шкільна бібліотека, на реалізації екологічних практик (наприклад, у формі майстер-класів з використанням використаних пластикових ємностей,  природних матеріалів), а також на концепції «екологічної бібліотеки» - сучасному світовому тренді, який передбачає не тільки розширення екологопросвітницької діяльності, а й створення нової моделі бібліотечного простору, сконструйованого за законами екологічного дизайну, застосування екологічних практик безпосередньо в бібліотеках (енергозбереження, сортування), підвищення екологічної обізнаності самих бібліотекарів.

Численні схвальні відгуки колег отримала практична демонстрація бібліотечної гри для учнів молодшої школи - екологічних хрестиків-нуликів «Живи без шкоди для природи», яку провела Крижановська Наталія Миколаївна, завідувачка відділу обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки. 

Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек 2020 на Херсонщині стартував, тож побажаємо колегам – працівникам бібліотек закладів загальної середньої освіти – яскравого і насиченого змістовними подіями жовтня, незалежно від того, в якому форматі вони відбуватимуться - офлайн чи онлайн.

Про семінар - сайті Академії неперервної освіти: http://academy.ks.ua/?p=16658

Немає коментарів:

Дописати коментар