28 жовтня 2020

"Сучасна дитяча книга і читання в епоху цифрової культури"

27-28 жовтня працівники Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки взяли участь у дводенному Всеукраїнському науково-практичному семінарі «Сучасна дитяча книга і читання в епоху цифрової культури», організаторами якого виступили  Міністерство культури та інформаційної політики України, Національна бібліотека України для дітей та Національна секція Міжнародної ради з дитячої книги (IBBY), - у найпопулярнішому цього року дистанційному zoom-форматі.


Зі вступним  мотиваційним словом до учасників заходу звернулася Гордієнко Алла Іванівна - генеральний директор НБУ для дітей, Президент Національної секції Міжнародної ради з дитячої книги (IBBY), заслужений працівник культури України, кандидат культурології. 


Близько 100 бібліотекарів, педагогів, науковців ділилися  власним досвідом та напрацюваннями у сфері промоції дитячого читання у сучасному інформаційному просторі: засобами, ідеями, новими форматами та новими можливостями. Обговорювали читацькі преференції сучасних школярів; інноваційні можливості читання сучасної дитини, розвиток  дитячої книги і культуру читання в епоху цифрових комунікацій тощо. (До речі, всього участь у семінарі взяли 240 працівників спеціалізованих бібліотек для дітей - адже статистика підключень не охоплює всю аудиторію дистанційних заходів).



Виступи усіх учасників семінару-практикуму були змістовними та практично цінними. Особливим чином хочу відзначити виступи, що справили на мене найбільше враження: Дзюби Наталії Йосипівни – «Віртуальні проєкти у світі реального читання», Богданець-Білоскаленко Наталії Іванівни - «Сучасна практика укладання підручників з літературного читання», Марченко Наталії Петрівни - «КЛЮЧові питання культури колективного сприйняття дитячої книги та дитячого читання», Гіч Галини Миколаївни – «ZOO-парк і код/т Читання: практики і технології читацької діяльності XXI ст»,  Животовської Юлії Ігорівни - «Формування читацької культури підлітка в дитячій бібліотеці» та Лугової Лариси Анатоліївни – «Віддалена промоція книг: засоби та ідеї».


Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки обрала для представлення колегам тему «Відеопромоція книги та читання: досвід одного проєкту» - за новим доробком фахівців нашої книгозбірні «Бібліотека рекомендує». У виступі Ірини Срібної, завідувачки ВО 5-9 кл., прозвучав огляд чотирьох кейсів цього відеопроєкту, кожен з яких має свої передумови та мотивацію для створення, свою цільову аудиторію, а часом – і пряме замовлення від зацікавлених користувачів: «Для дітей-читачів», «Для педагогів», «Нові імена в Новій українській школі», «Літературна Херсонщина. Зіркові імена».


Вдячні організаторам  семінару за надану можливість бути учасниками цікавого, пізнавального, креативного, фахового спілкування. Впевнені, що усі гарні ідеї  зможемо втілити  у нашій подальшій роботі – в інтересах дитини-читача. Успіхів та здоров’я всім колегам.


Немає коментарів:

Дописати коментар