12 жовтня 2021

Бюджет грантового проєкту: загальні правила і "підводні камені"

Сьогодні на занятті у Школі грантового менеджменту учасники навчально-тренінгової програми вивчали основні вимоги до формування кошторису грантового проєкту. Знайомлячи колег з програмою заняття, Анна Іванівна Бардашевська, директор бібліотеки імені Дніпрової Чайки, наголосила на безперечній важливості зваженого, реалістичного, ефективного бюджетування для успіху будь-якого грантового проєкту.

Тренер Тамара Юріївна Верещака, голова ГО "Асоціація працівників закладів освіти м.Херсона", наголосила на важливості уважного вивчення умов надання гранту, що висуваються потенційним донором проєкту, детальних розрахунків до кожної статті витрат, узгодженості описової частини заявки і бюджету.  

Детально були проаналізовані особливості грантів, що фінансують так звані "тверді" витрати, наприклад,  будівельні та ремонтні роботи, реновацію та енергетичну модернізацію, технічне оснащення закладів соціально-гуманітарної сфери, та грантів, що забезпечують "м'які" витрати - програмну діяльність (культурні події, фестивалі, навчальні проєкти, програми обміну тощо).

Власним досвідом реалізації грантового проєкту "Відкритий літературний фестиваль "BooKids Fest", підтриманого у 2019 році Українським культурним фондом, поділились Олена Романченко, заступник директора, і Тетяна Нахова, завідувачка науково-методичного відділу Миколаївської обласної бібліотеки для дітей ім. В.Лягіна. Колеги звернули увагу учасників навчання на фінансових ризиках, що виникали в ході реалізації проєкту, та розповіли про те, які механізми були застосовані для вирішення проблемних питань.

Практична частина заняття була присвячена розгляду типової форми кошторису грантового проєкту на конкурс у програмах Українського культурного фонду, а також аналізу перших власних напрацювань учасників навчання - резюме проєктної заявки. 

Виконуючи перше практичне завдання, учасники навчальної програми запропонували цілу низку яскравих, самобутніх ідей, які, після ґрунтовного розроблення усіх компонентів, можуть стати основою реальних проєктів, що зможуть претендувати на грантову підтримку для практичної реалізації.

Немає коментарів:

Дописати коментар