07 грудня 2021

Бібліотеки - дітям: актуальні тренди, завдання і плани на 2022 рік

7 грудня відбулась методична година "Бібліотеки - дітям: актуальні тренди, завдання і плани на 2022 рік". Відкрила фаховий захід Анна Іванівна Бардашевська, директор бібліотеки ім. Дніпрової Чайки, мотивуючим зверненням до учасників - працівників бібліотек для дітей та структурних підрозділів з обслуговування дітей публічних бібліотек Херсонської області.
Мова йшла насамперед про напрямки в діяльності бібліотек області у наступному році, обумовлені сучасними трендами розвитку галузі. 
Ірина Срібна нагадала ключові позиції Стратегії розвитку читання на 2021-2025 роки "Читання як життєва стратегія", а Юлія Чернієнко і Ганна Новицька презентували колегам нові проєкти бібліотеки імені Дніпрової Чайки, розроблені в руслі реалізації Стратегії - "НезвиЧАЙні історії" та "Урок з письменником". Обидва проєкти стартують у 2022 році, адресовані дітям шкільного віку і передбачають співпрацю як із дитячими та публічними бібліотеками області, так і з освітніми закладами - адже мають на меті знайомити школярів із творчістю письменників-земляків та сучасних українських авторів, чиї твори увійшли до програми Нової Української Школи в оригінальних інтерактивних форматах.
Цифровізація як потужний тренд у розвитку сучасного суспільства і завдання бібліотек для дітей щодо підтримки цифрової грамотності, а насамперед - обізнаності у правилах безпеки в Інтернеті - ключові тези повідомлення Наталії Попової. 
На підтримку цієї діяльності в книгозбірнях області, що обслуговують дітей, фахівці бібліотеки імені Дніпрової Чайки запланували на 2022 рік кілька проєктів: навчально-тренінгову програму "Бібліотека онлайн" (для бібліотечних працівників) та проєкт "Уроки Інтернет-безпеки", цільовою аудиторією якого є діти молодшого та середнього шкільного віку.
Спираючись на досвід реалізованого в минулому навчальному році пілотного проєкту, бібліотека пропонує колегам також для спільної реалізації в 2022 році медіаосвітній курс за програмою "Школи медіаграмотності для підлітків".
Ірина Срібна, сертифікований медіатренер і автор-розробник програми, презентувала цей проєкт колегам та запросила до співпраці в організації занять за програмою для дітей із територіальних громад області. 
Огляд всеукраїнських і обласних читацьких та професійних заходів, запланованих на наступний рік, представили учасникам методичної години Наталія Попова й Ольга Крижановська. 
Ольга Володимирівна презентувала колегам ще один новий проєкт бібліотеки імені Дніпрової Чайки "Знай наших!" Відправною точкою для його розробки стало однойменне видання бібліотеки, створене в 2020 році, а метою є ознайомлення дітей Херсонщини з вершинними здобутками та видатними особистостями в культурі і мистецтві нашого краю. 

До програми методичної наради було включено і традиційний для передпланових професійних заходів бібліотек огляд ключових літературних  ювілеїв, визначних річниць і пам'ятних дат, який підготувала для колег Ганна Новицька, укладач "Календаря знаменних і пам’ятних дат 2022 року".

За підсумками методичної години її учасники отримали пакет матеріалів, до якого увійшли презентації, підготовлені спікерами до виступів, а також запрошення подавати заявки на партнерську участь в усіх презентованих проєктах.

Немає коментарів:

Дописати коментар