01 грудня 2021

Навчаючи інших – зростаємо самі

30 листопада працівники Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки провели фахове навчання для учасників обласних курсів підвищення кваліфікації працівників бібліотек закладів загальної середньої освіти м.Херсон та області на базі КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти».

Учасникам очної навчально-тренінгової програми було представлено чотири актуальних теми.
Ірина Срібна, завідувачка відділу бібліотечного прогнозування та інновацій, розпочала навчання оглядом «Стратегії розвитку читання на 2021-2025 роки. Читання як життєва стратегія». Обговорили разом із курсантами питання важливості набуття навички читання як щоденної практики, розвитку критичного мислення, самореалізації особистості та загалом більшої задоволеності життям. Розглянули основні напрямки Стратегії: «Доступ до книги. Підтримка та розвиток книжкової екосистеми», «Формування навички і потреби в читанні. Читання як тренд» та їхні стратегічні й операційні цілі.
Продовжила навчання Ольга Крижановська, заступниця директора з організації бібліотечного обслуговування, виступом за темою: «Працюємо разом: актуальні проєкти, конкурси фестивалі. Ресурси ХОБД на допомогу НУШ». Пані Ольга зробила огляд ключових заходів всеукраїнського та обласного масштабу, як просвітницьких, так і фахових, до яких можуть долучитись користувачі освітянських книгозбірень та учасники навчання безпосередньо.
Наталя Крижановська, завідувачка відділу обслуговування дошкільників та читачів-учнів 1-4 класів, презентувала тему: «Шкільна бібліотека в Новій Українській Школі: інтерактивність, гейміфікація, нові технології в роботі з дітьми молодшого шкільного віку». Пані Наталя представила кращі напрацювання свого відділу серед яких: родинне свято «Сімейна ПАРКовка», день народження в бібліотеці в стилі пошукового квесту «Веселі райдугони» та «Піратської вечірки»; індивідуальні інтерактивні заходи з елементами гейміфікації: «Морський бій», «Від А-до Я читання щодня», «Літературний ФІТО-довідник». Завершила свій виступ Наталя Миколаївна оглядом рубрик із розділу «Бібліотека рекомендує»: «Літературні імена Херсонщини» та «Нові імена в програмі НУШ».
Завершилось фахове навчання презентацією методичних родзинок за темою «Онлайн-інструменти як ефективний засіб організації освітнього медіапростору». Ірина Срібна розповіла про особливості налаштувань та можливості застосування таких інтерактивних онлайн інструментів, як Kahoot!, Padlet, MentiMeter, LearningApps, Canva тощо.


Немає коментарів:

Дописати коментар