30 січня 2023

Дитяча книга в Україні

Сьогодні, 30 січня, у Національній бібліотеці України для дітей за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України відбувся круглий стіл «Дитяча книга в Україні». Учасники круглого столу – урядовці, науковці, письменники, видавці, громадські діячі і бібліотекарі – вели мову про найгостріші проблеми дитячої книги в нашій країні та шляхи й перспективи їх вирішення.


Захід відкрила генеральний директор НБУ для дітей Алла Гордієнко, яка оголосила ім’я лауреата Всеукраїнської премії імені Всеволода Нестайка 2022 року. 
Віталій Запека,  який нині захищає Україну в лавах ЗСУ, здобув почесну відзнаку зі своєю книгою «Полінка» (видавництво «VIVAT»).

Однією з ключових ідей, що обговорювались під час круглого столу, стала ініціатива започаткування Дня дитячої книги в Україні.
Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України, висловив підтримку цієї ініціативи та пообіцяв всебічну підтримку Міністерства в її реалізації, а також у розробці Державної цільової програми підтримки дитячої книги та дитячого читання в Україні.


Безпосередній ініціатор започаткування Дня дитячої книги в Україні Федір Шандор, академік Національної академії наук вищої освіти України, член-кореспондент Академії політичних наук України, професор Ужгородського національного університету, доєднавшись онлайн із гарячої точки на фронті, наголосив, що ЗСУ воюють не лише за територіальну цілісність України, а й за українську дитячу книгу і українську культуру.

Кожен зі спікерів, що взяли участь в обговоренні, акцентував увагу учасників на гострих проблемах: закриття бібліотек у територіальних громадах, скорочення книговидання в Україні, недосконалість шкільної програми з літератури… Прозвучала також ініціатива оголошення наступного, 2024 року, Роком дитячої книги в Україні.

Окрім учасників круглого столу, що зібрались у Національній бібліотеці України для дітей, його широку аудиторію склали також працівники бібліотек для дітей з усієї України – понад 80 підключень на платформі Zoom.


Учасники круглого столу підтримали Громадську ініціативу до Президента України, Голови Верховної Ради України та Прем’єр-міністра України щодо оголошення 30 січня - дня народження Всеволода Нестайка - Днем дитячої книги в Україні
Встановлення та подальше щорічне відзначення Дня дитячої книги в Україні сприятиме промоції української дитячої книги, підтримці й розвитку дитячого читання; підтримці видавців та авторів, вивченню та дослідженню дитячої книги і читання, а також – приверненню уваги до українського книговидання та літератури, підтримки видавництв, книгарень та дитячих бібліотек, поповненню бібліотечних фондів.

Детально - на сайті Національної бібліотеки України для дітей:
https://chl.kiev.ua/Default.aspx?id=10466


Немає коментарів:

Дописати коментар