12 вересня 2023

Фотоконкурс «Вікі любить пам’ятки» запрошує до участі

Із 01 по 31 жовтня в Україні відбудеться «Вікі любить пам’ятки» 2023 – найбільший фотоконкурс об’єктів української культурної спадщини. Цьогоріч він пройде вже дванадцятий раз. Метою кампанії є зібрати світлини всіх пам’яток нерухомої культурної спадщини України для ілюстрування статей у Вікіпедії.

Участь у конкурсі можуть узяти всі охочі. Для цього протягом жовтня слід завантажувати на Вікісховище роботи власного авторства, послуговуючись конкурсними списками пам’яток.

З безпекових міркувань завантажувати можна лише світлини та відео, що були зроблені до 30 червня 2023 року (включно).

Конкурсні списки складаються з понад 95 тисяч пам’яток нерухомої історико-культурної спадщини з усіх регіонів України. За попередні роки понад три тисячі учасників та учасниць завантажили 366 тисяч світлин майже 40 тисяч об’єктів культурної спадщини   культових споруд, будинків, палаців. Проте більша частина культурної спадщини України все ще не має своїх світлин для Вікіпедії. Конкурс «Вікі любить пам’ятки» має на меті це виправити.

Конкурс є вкрай важливим, оскільки через широкомасштабне вторгнення Росії в Україну сотні пам’яток були зруйновані й багато з них не підлягають відновленню. Кожна світлина має цінність, адже зберігає пам‘ять про культурну спадщину України, її неповторність.

«Ми довго зважувалися чи проводити конкурс цього року і в якому форматі. Важливо документувати нашу культурну спадщину, а зараз і її руйнацію від російських ракет. Проте не хотілося б заохочувати учасників робити фотографії саме під час конкурсутут можливі і персональні ризики для фотографів, і загрози для національної безпеки. Тож приймаємо лише фото та відео зроблені до 30 червня 2023 року. Ми сподіваємося, що конкурс спонукатиме учасників і переглядати власні фото- та відеоархіви, адже як виглядала пам’ятка колись  теж важливо, а особливо важливоякщо цієї пам’ятки вже немає…»  зазначила Ольга Мілянович, членкиня організаційного комітету, прессекретарка ГО «Вікімедіа Україна».

Переможці конкурсу отримають цінні призи від організаторів  громадської організації «Вікімедіа Україна». У конкурсі традиційно будуть відзначені автори та авторки найкращих фотографій конкурсу, найкращих фото у кожному з регіонів України, найактивніші учасники та учасниці та переможці спеціальних номінацій, які будуть оголошені пізніше. Окремою номінацією відзначатимуться автори, що вперше беруть участь у конкурсі.

Десять найкращих світлин культурної спадщини України змагатимуться на міжнародному рівні.

       Як взяти участь  дивіться на сайті конкурсу: http://wlm.photo

       Детальніше із регламентом конкурсу можна ознайомитися за посиланням: http://rules.wlm.photo

       Сторінка конкурсу у Фейсбук: https://www.facebook.com/wlmua

З пропозиціями щодо співпраці та питаннями звертайтеся до організаційного комітету конкурсу: wlm@wikimedia.org.ua

Інформація про конкурс. «Вікі любить пам’ятки» (Wiki Loves Monuments) — міжнародний конкурс фотографій пам’яток культурної спадщини для ілюстрування Вікіпедії, який був започаткований у 2010 році в Нідерландах. Конкурс був визнаний Книгою рекордів Гіннеса найбільшим фотоконкурсом у світі. Всього за час проведення конкурсу було завантажено понад 2,9 млн фотографій. В Україні конкурс проходить вже дванадцятий раз, його проводить громадська організація «Вікімедіа Україна».

За матеріалами прес-релізу конкурсу.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар