05 березня 2024

Роль бібліотек у вихованні медійно-інформаційної грамотності дітей

5 березня працівники Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки долучились до онлайн-семінару «Сучасні виклики інформаційної епохи: роль бібліотек у вихованні медійно-інформаційної грамотності дітей», організованого Миколаївською обласною бібліотекою для дітей імені В.О.Лягіна. 
З вітальним словом до учасників онлайн-семінару звернулася Жайворонок Тетяна Анатоліївна, директор бібліотеки імені В.О. Лягіна, заслужений працівник культури України. Вона наголосила на важливості медіаосвіти для кожного громадянина в цілому і зробила коротку ретроспективу медіаосвітніх проєктів бібліотеки.
Дзюба Наталія Йосипівназаступник генерального директора з інформаційних технологій Національної бібліотеки України для дітей, виступила з темою “Медіаграмотна громада: бібліотечна складова”. Під час свого виступу Наталія Йосипівна представила базу корисних і актуальних ресурсів та платформ з медіаінформаційної грамотності, яку можуть використовувати у своїй діяльності бібліотекарі, як мультиплікатори медіаосвіти.
Фахівців Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки було залучено до семінару, оскільки вони є сертифікованими медіатренерами та співавторами посібників з медіаграмотності і систематично проводять просвітницьку роботу в напрямку медіаінформаційної грамотності як серед дітей,  так і серед дорослих Херсонської області і України в цілому.
Ірина Ковачзаступник директора з організації бібліотечного обслуговування, медіатренер, співавторка посібників АУП з медіаграмотності для дошкільнят «45 ідей як викладати медіаграмотність дітям 3–4 років» (К., 2021), посібника для вчителів курсу «Громадянська освіта» для учнів 9-11 класів «Медіаосвіта в огні» (К., 2023), презентувала тему “Російська пропаганда на окупованих територіях в умовах інформаційного вакууму.” Під час свого кейс-практикуму Ірина Миколаївна разом із учасниками проаналізувала унікальні джерела російської пропаганди (газети, агітаційні листівки, інформаційні бюлетені, плакати), які їй вдалося зібрати під час окупації на Херсонщині.

Ірина Срібна, завідувачка відділу бібліотечного прогнозування та інновацій, сертифікований медіатренер, співавтор посібника АУП «Практична медіаграмотність для бібліотек» (К., 2019), представила учасникам актуальні програми з медіаінформаційної грамотності Херсонської ОБД та провела для учасників тренінг “Медіаграмотність, як ген життя: фактчек-кампанія від «А» до «Я»". 
За допомогою інтерактивних вправ "Медіа-головоломка", "Клікбейтові заголовки", "Наративи російської пропаганди", "Декодування плакатів", "Аналіз відеоповідомлень" тощо Ірина Сергіївна та учасники семінару проаналізували найпопулярніші російські наративи, розглянули складові інформування та пропаганди, виокремили слова-асоціації до терміну медіа та декодували відеоповідомлення різного тематичного спрямування.
На завершення заходу Наталія Щука, завідувачка відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів обласної бібліотеки для дітей імені В.О.Лягіна презентувала тему “Виховуємо громадян цифрового суспільства”, розповівши про актуальні проєкти, заходи і тематику занять бібліотеки у царині медіаграмотності.
Сподіваємось, що отримані знання стануть учасникам онлайн-семінару у пригоді і допоможуть у впровадженні медіаосвітнього руху в бібліотеках і громадах.

Немає коментарів:

Дописати коментар