25 квітня 2024

Конференція шкільних бібліотекарів Херсона: досвід воєнного часу і перспективи повоєнної відбудови

Загальноміська онлайн-конференція "Трансформація шкільної бібліотеки в повоєнному освітньому просторі Херсонщини: виклики та рішення" об'єднала сьогодні завідувачів бібліотек та бібліотекарів закладів загальної середньої освіти Херсонської міської ради і провідних фахівців  обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки.


Учасників конференції привітали і взяли участь в роботі головний спеціаліст управління освіти Херсонської міської ради Ірина СТОЙЧЕВА і в. о. директора КЗ «Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки» Херсонської обласної ради Ольга КРИЖАНОВСЬКА.

У виступах за програмою конференції шкільні бібліотекарі висвітлювали власний досвід цифрової трансформації діяльності шкільної бібліотеки та аргументували перспективи його застосування у повоєнний період, розповіли про те, як партнерства з публічними бібліотеками регіону, з іншими закладами культури та організаціями громадянського суспільства допомагають долати виклики воєнного часу. 

Увага учасників конференції була зосереджена також на завданні лідерства шкільної бібліотеки у формуванні медіаінформаційної грамотності здобувачів освіти, осмисленні викликів та завдань для шкільних бібліотек щодо відновлення роботи у офлайн форматі, розбудови моделі трансформації бібліотек в концепції Нової української школи – як у час війни, так і у повоєнний період.

Заступник директора з організації бібліотечного обслуговування бібліотеки імені Дніпрової Чайки Ірина КОВАЧ у своєму виступі проаналізувала активність шкільних бібліотек у співпраці  з головною дитячою книгозбірнею області, акцентувала увагу на нових напрямках у діяльності шкільних бібліотек, пов'язаних з викликами воєнного часу: формування безпекових навичок у дітей, робота на підтримку ментального здоров'я дітей, нову роль та зростання важливості бібліотерапії. Ірина Миколаївна підкреслила також зростання залученості батьків до участі дітей в різноманітних бібліотечних активностях, конкурсах дитячої творчості та дитячого читання. Одним із першорядних завдань шкільної бібліотеки є зараз і залишатиметься в повоєнний період залученість до національно-патріотичного виховання здобувачів освіти.

Ірина СРІБНА, завідувачка відділу бібліотечного прогнозування та інновацій обласної бібліотеки для дітей, підсумувала співпрацю з колегами у 2023/2024 навчальному році щодо формування медіаінформаційної грамотності - як самих шкільних бібліотекарів, завдяки участі у спеціалізованому тренінговому курсі, так і учнів закладів загальної середньої освіти, насамперед випускників "Школи медіаграмотності для підлітків".

За підсумками конференції планується публікація збірника матеріалів у електронному форматі, яку отримають всі учасники.

***

Інформація про конференцію - також у блозі "Шкільні бібліотеки Херсона"


1 коментар: