12 квітня 2024

Феєричне завершення фахового навчання шкільних бібліотекарів

От і завершилося фахове навчання працівників шкільних бібліотек м. Херсон за тренінговим курсом "Медіаінформаційна культура шкільного бібліотекаря", організоване управлінням освіти Херсонської міської ради, КУ «Херсонський міський центр професійного розвитку педагогічних працівників» Херсонської міської ради та КЗ «Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки» Херсонської обласної ради.
З вітальним словом до учасників заходу звернулась Ірина Стойчева - головний спеціаліст управління освіти Херсонської міської ради. Модерувала зустріч Ірина Срібна, завідувачка відділу бібліотечного прогнозування та інновацій Херсонської ОБД імені Дніпрової Чайки, тренер фахового навчання.
Систематичне підвищення кваліфікації бібліотечних фахівців є важливою складовою їхньої професійної діяльності. Воно допомагає бібліотекарям залишатися в курсі новітніх тенденцій і технологій, що підтримують їхню ефективність і значущість.
Фахове навчання було організоване з урахуванням практичних потреб бібліотечних працівників ЗЗСО Херсонської міської ради та умов воєнного стану в Україні, з дотриманням усіх необхідних заходів безпеки.
Під час тематичних занять, які проходили щомісяця з жовтня 2023 року по квітень 2024 року, учасники тренінгових занять поглибили свої знання про:
  • специфіку створення вправ для вироблення навичок медіаграмотності у дітей молодшого, середнього та старшого шкільного віку;
  • особливості використання ШІ в бібліотечній роботі;
  • нові можливості сучасних інтерактивних платформ Canva, Padlet, Mentimeter, Wordwall та інших;
  • завдання і практики протидії дезінформації в контексті російсько-української війни тощо.
Підсумкове залікове заняття відбулося у форматі захисту-презентації творчих робіт (власних інтерактивних розробок до бібліотечних заходів та занять з медіаінформаційної грамотності), під час якої кожен бібліотекар презентував свої напрацювання та ділився досвідом використання освоєних платформ, впровадження розглянутих в ході навчання тем. Бібліотекарі продемонстрували чудові авторські розробки створені за допомогою ресурсів Canva, Padlet, Genial.ly, Mentimeter, LearningApps, sutori, edpuzzle.com, Emogiterra та інших. У представлених роботах - презентації і вікторини про улюблених письменників та літературних героїв, про унікальних українських митців і мисткинь, про героїв сучасної російсько-української війни, логічні ігри за літературними творами та багато іншого.
Результатом колективної роботи, за згодою усіх учасників, стала дошка спільних напрацювань на платформі Padlet, доступна до використання усім курсантам тренінгового навчання.
Завершився залік "врученням" сертифікатів про проходження тренінгового курсу.
Навчальний рік підсумовано, але не завершується співпраця та обмін досвідом. Вже 25 квітня бібліотекарі візьмуть участь у загальноміській онлайн- конференції завідувачів і працівників шкільних бібліотек «Трансформація шкільної бібліотеки в повоєнному освітньому просторі Херсонщини: виклики та рішення». Тож до зустрічі!

Немає коментарів:

Дописати коментар