20 червня 2024

"БібліоКре@тив" повертається!

Бібліотеки-партнери Південноукраїнського міжрегіонального ярмарку бібліотечних інновацій домовились про відновлення цього професійного заходу, який понад десятиліття об'єднував активних і креативних фахівців. 12-й "БібліоКре@тив" організує Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки, а його учасниками стануть дитячі бібліотекарі із Донецької, Запорізької, Миколаївської, Одеської та Херсонської областей.

Пандемія короновірусу змусила нас у 2021 році "переміститися" в онлайн. Повномасштабне вторгнення і тимчасова окупація Херсону призвели до перерви на два складних, сповнених воєнних випробувань роки. 

Але наша стійка й наполеглива бібліотекарська спільнота сповнена рішучості відродити улюблений формат, який збагачує професійні кейси, дарує радість спілкування з однодумцями, а у мирні часи - незабутні враження від знайомства з далекими і близькими куточками рідної України.

Отож, зустрінемось на Ярмарку!

    

10 червня 2024

"Лідер читання–2024"

Настало літо, а це означає, що читачі українських бібліотек - учні 5-9 класів - отримали запрошення до участі у Всеукраїнському конкурсі "Лідер читання – 2024"!

Конкурс відбудеться вже всьоме. Цьогоріч він проходить у рамках реалізації Стратегії розвитку читання на період до 2032 року "Читання як життєва стратегія".

Проводиться спеціалізованими бібліотеками України для дітей, для дітей та юнацтва, бібліотеками, що обслуговують дітей, з ініціативи Національної бібліотеки України для дітей, за сприяння Національної секції Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги (IBBY) і Української асоціації працівників бібліотек для дітей.

Основною метою Конкурсу є розвиток інтелектуального потенціалу дітей України; формування читацької грамотності; промоція книги як свідомо обраної практики саморозвитку; заохочення дітей та підлітків до систематичного читання.

Завданням Конкурсу є формування стійкого інтересу до читання української книги; залучення широкого загалу дітей до активної участі у культурному житті країни; виховання поваги до найкращих надбань української та світової літератури; заохочення дітей до читання через усвідомлення ними книги як засобу самовираження, а також спонукання дитячих бібліотек до розробки та впровадження власних заходів, проєктів та програм із популяризації дитячого читання й залучення до участі у них користувачів.

Стати учасником Конкурсу просто - достатньо бути активним читачем та приєднатись до Програми літніх читань "Канікули з книгою". Беріть участь у всіх її активностях, читайте книжки, включені до списків "Що читати влітку", для відповідного класу - і набирайте бали в чемпіонському рейтингу!

Запрошуємо колег-бібліотекарів, що обслуговують дітей на правобережній Херсонщині, долучатись до організації літнього змагання на звання Лідера читання Херсонської області.

Умови проведення Конкурсу - на сайті Національної бібліотеки України для дітей: https://chl.kiev.ua/Default.aspx?id=11151

09 червня 2024

Літній відпочинок по-бібліотечному

03 червня 2024 року стартувала VII Всеукраїнська літня онлайн-школа «Освітні ініціативи» - 2024 від КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради. Літня школа, яка вперше розпочала свою діяльність у 2016 році, проводилася тоді в місті Скадовську на базі ОЗСНВК «Академічна гімназія» Скадовської міської ради. Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки впродовж всіх років є постійним співорганізатором та учасником Літньої школи, презентуючи свої новітні наробки та ділячись досвідом роботи під час виступів наших спікерів та майстер-класів.
Літня школа є форумом для обговорення професійного розвитку, на якому науковці та експерти збираються, щоб обмінятися досвідом з практикуючими педагогами та розглянути прогресивні педагогічні тенденції, актуальні виклики, зарядитися енергією, наповнитися ресурсами та здобути нові інсайти.
В цьому році наша книгозбірня долучилася до діяльності двох напрямків: дошкільної та початкової освіти. 
03 червня в секції «Початкова освіта»  Ірина Ковач, заступник директора з організації бібліотечного обслуговування Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки, під час методичної майстерні «Безпечний простір дитинства: іскорки ментального здоров'я» не лише поділилася секретами професійних форм роботи з даної проблематики, а й надала практичні поради та вправи щодо покращення власного ментального здоров’я.
Наступного дня спікерка продовжила свою роботу в секції «Дошкільна освіта» в медіа лабораторії «45 ідей як викладати медіаграмотність дітям 3-4 років за чотирма напрямами Базового компонента дошкільної освіти».
Пані Ірина за допомогою практичних вправ показала, як допомогти малечі ідентифікувати оповідача і розказати, як побудована історія, та як пізнавати мову медіа, а ще - як дітям усвідомити механізми ідентифікації з реальними і уявними персонажами.
А вже 7 червня, в заключний день навчання освітян у VII Всеукраїнській літній онлайн-школі «Освітні ініціативи» - 2024, фахівці відділу обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів бібліотеки імені Дніпрової Чайки стали спікерками секції «Початкова освіта» та поінформували учасників щодо діяльності і послуг сучасної бібліотеки.
Зокрема, Наталя Крижановська, завідувачка відділу обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів, представила стендову презентацію «Формування і розвиток читачів-учнів початкової школи – діапазон бібліотечних ідей і можливостей». Вона поділилася власним досвідом створення й проведення онлайн-заходів, спрямованих на патріотичне виховання, на формування у дітей любові, поваги та відданості своїй країні, її історії, культурі, - на процес, який дуже важливий для молодого покоління сьогодні.
Крім того, наприкінці виступу були анонсовані рекомендації щодо проведення уроків-знайомств з позакласного читання, присвячених сучасним дитячим українським письменникам, чиї твори входять до оновленої програми літературного читання в Новій українській школі.
Альона Ліпкіна, головний бібліотекар відділу обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів, реферувала за темою «Інтерактивні медіаіграшки для Нової української школи. Із досвіду створення та практичного використання ігрових мультимедійних ресурсів». 
У її виступі були представлені ігри та інтерактивні віртуальні книжкові виставки, завдяки яким можна привернути увагу школяра до читання, викликати емоційну реакцію та бажання взяти книгу в руки.
Також були представлені практичні поради щодо створення віртуальних медіапродуктів на різноманітних сучасних інтернет-платформах.
Бажаємо усім учасникам заходу успіхів, конструктивної роботи й нових здобутків!

03 червня 2024

"Творчі канікули" - 2024

Національна бібліотека України для дітей і обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки запрошують талановитих дітей Херсонщини до участі у щорічному Всеукраїнському дитячому літературному Конкурсі.

Мета Конкурсу: сприяння формуванню у дітей та підлітків патріотичних почуттів – любові до рідної природи, краю, Батьківщини; прищеплення любові до рідної мови; розвиток естетичної свідомості, здатності до творчої самореалізації, створення умов для реалізації творчих здібностей та талантів дітей. 

  
Положення про Конкурс - за покликанням: