Бібліотеки під час війни: внесок у спільну справу перемоги

26 вересня на базі Миколаївської обласної універсальної наукової бібліотеки відбулася онлайн-конференція «Бібліотеки під час війни: внесок у спільну справу перемоги», приурочена до Всеукраїнського дня бібліотек. Організаторами заходу стали: ВГО Українська бібліотечна асоціація, ГО «Миколаївське регіональне відділення Української бібліотечної асоціації», Миколаївська обласна універсальна наукова бібліотека.


Відкривали конференцію Оксана Бруй, президент ВГО Українська бібліотечна асоціація, заступник генерального директора Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого, Олена Буберенко, начальник управління культури, національностей та релігій Миколаївської обласної військової адміністрації та Надія Богза, голова ГО «Миколаївське регіональне відділення Української бібліотечної асоціації», заслужений працівник культури України. Професійний захід об’єднав більше 60-ти фахівців з південного регіону України, а саме - з  Миколаївської, Херсонської, Запорізької та Одеської областей.
Вісім різноманітних виступів від колег, присвячених напрацюванням бібліотек у воєнні роки, можна об’єднати за спільними напрямками. Проєктна діяльність та актуальні послуги бібліотек Миколаївщини для громади висвітлювала Вікторія Агаркова, директор Миколаївської обласної універсальної наукової бібліотеки, заступник голови ГО «Миколаївське регіональне відділення Української бібліотечної асоціації» та колеги з Миколаївської обласної бібліотеки для дітей імені В.О.Лягіна. 
Внесок у згуртування країни, підтримка внутрішньо переміщених осіб та збереження історичної пам’яті були представлені у виступі Олени Кійко, заступника директора з основної діяльності КЗ «Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека» Запорізької обласної ради. 
Про соціальне партнерство та волонтерство розповідала Світлана Недашківська, директор Братської публічної бібліотеки Братської селищної ради, член Президії ГО «Миколаївське регіональне відділення Української бібліотечної асоціації».

Діяльності бібліотеки на підтримку ЗСУ був присвячений виступ Юліана Амельченко, директора Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки імені М.С.Грушевського. 
Про реалізацію проєкту «Школа інформаційного комфорту» та його роль у формуванні медіаграмотності користувачів розповідала Лілія Віжічаніна, завідувачка відділу наукової інформації та бібліографії КЗ «Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олеся Гончара» Херсонської обласної ради.

Виступ Наталії Кацарської, заступника директора з наукової роботи КЗ «Херсонська обласна бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки» Херсонської обласної ради, був присвячений програмі підтримки дітей на деокупованих територіях Херсонщини - «Мандрівний хаб стійкості». Заступниця розповіла про реалізацію проєкту, яка стала можливою завдяки співпраці бібліотекарів з громадами деокупованих територій та громадськими організаціями, за підтримки Департаменту реалізації гуманітарної політики Херсонської обласної державної адміністрації.  Проведення різноманітних соціокультурних заходів на підтримку читання, навчання та ментального здоров’я дітей, починаючи з літа 2023 року, і справді дозволило створити «острівом» врятованого дитинства. Адже повернути дітям Херсонщини вкрадене у них війною щасливе дитинство - важливе завдання усіх дорослих, і дитячих бібліотекарів зокрема.

Чимало спільного є сьогодні у роботі колег, досвід кожного у подоланні труднощів, викликаних війною, є цінним для всіх, хто мріє розбудовувати культуру України у майбутньому, а у можливостях, силі та завзятості сучасних бібліотекарів сумнівів немає.
 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Культура історичної пам'яті в Україні: аспекти бібліотечної роботи на НПК кроссекторального проєкту

Фотоконкурс «Вікі любить пам’ятки» запрошує до участі

Всеукраїнський конкурс мультимедійних проєктів «Врятувати від забуття»